Документарни филм приказан у Српцу

У Српцу је синоћ промовисан документарни филм аутора Бошка Милосављевића под назуивом „Сеобе се настављају вечно“ у којем су обрадјени историјски подаци о српском народу о којима се мало зна. О томе је говорио и продуцент филма Милан Кичевац који је нагласио да филм на занимљив начин  говори о животу Срба и њиховим светињама на простору Угарске,

Република Српска 25.05.2018 | 09:51
Документарни филм приказан у Српцу
„Овим филмом смо покушали да докучимо теме о којима нас у школи нису подучавали из историје и да подстакну да сами наставимо откривање скривених тајни о вјековној борби српског народа за опстанак“, нагласио је Милан Кичевац, који већ 20 година живи у Будимпешти и истражује историју Срба на простору Будимпеште и  СентАндреје, ширењу куртолошких вриједности. Филмска прича  је опомињујућа јер се у историји Срба све понавља, речено је на  промоцији.

Документарни филм је урађен по мотивима романа Сеобе Милоша Црњанског, а аутори се крећу кроз живу српску прошлост приказујући  задужбине, споменике, музеје и  друге грађевине и историјске духовне знаменитости  које се налазе, углавном, у Будимпешти.



О свему томе у филму свједоче историчари и научници: др. Мило Лончар, др. Бојан Поповић и др. Данко Давидов, као   и патријарх српски Иринеј. За  присутне Српчане,  филм је био право откровење, јер су  обогаћени новим сазнањима о њиховом животу  и борби кроз вијекове   за идентитет у Мађарској.

Промоцију  документарног филма „Сеобе се настављају вечно“  организовао је Центар за културу и спорт Србац   у сарадњи са Крајишким културним центром“Свети  Сава“ из Бањалуке и Црквеном  општином  Србац.

Овај филм имало је прилику да види и око 350 ученика основне и средње школе у Српцу.

(БН/С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

25.05.2018 08:18

Кад зивис у прослости лаксе ти је да заборавис празан стомак у садасњости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоментар

25.05.2018 11:34

Изаберите мару за посланика и Србац це постати развијен као Свицарска ако она не донесе просперитет неце нико хахахахаха

ОДГОВОРИТЕ