Dokumentarni film prikazan u Srpcu

U Srpcu je sinoć promovisan dokumentarni film autora Boška Milosavljevića pod nazuivom „Seobe se nastavljaju večno“ u kojem su obradjeni istorijski podaci o srpskom narodu o kojima se malo zna. O tome je govorio i producent filma Milan Kičevac koji je naglasio da film na zanimljiv način  govori o životu Srba i njihovim svetinjama na prostoru Ugarske,

Republika Srpska 25.05.2018 | 09:51
Dokumentarni film prikazan u Srpcu
„Ovim filmom smo pokušali da dokučimo teme o kojima nas u školi nisu podučavali iz istorije i da podstaknu da sami nastavimo otkrivanje skrivenih tajni o vjekovnoj borbi srpskog naroda za opstanak“, naglasio je Milan Kičevac, koji već 20 godina živi u Budimpešti i istražuje istoriju Srba na prostoru Budimpešte i  SentAndreje, širenju kurtoloških vrijednosti. Filmska priča  je opominjujuća jer se u istoriji Srba sve ponavlja, rečeno je na  promociji.

Dokumentarni film je urađen po motivima romana Seobe Miloša Crnjanskog, a autori se kreću kroz živu srpsku prošlost prikazujući  zadužbine, spomenike, muzeje i  druge građevine i istorijske duhovne znamenitosti  koje se nalaze, uglavnom, u Budimpešti.



O svemu tome u filmu svjedoče istoričari i naučnici: dr. Milo Lončar, dr. Bojan Popović i dr. Danko Davidov, kao   i patrijarh srpski Irinej. Za  prisutne Srpčane,  film je bio pravo otkrovenje, jer su  obogaćeni novim saznanjima o njihovom životu  i borbi kroz vijekove   za identitet u Mađarskoj.

Promociju  dokumentarnog filma „Seobe se nastavljaju večno“  organizovao je Centar za kulturu i sport Srbac   u saradnji sa Krajiškim kulturnim centrom“Sveti  Sava“ iz Banjaluke i Crkvenom  opštinom  Srbac.

Ovaj film imalo je priliku da vidi i oko 350 učenika osnovne i srednje škole u Srpcu.

(BN/S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

25.05.2018 08:18

Kad zivis u proslosti lakse ti je da zaboravis prazan stomak u sadasnjosti.

ODGOVORITE
Name

Comentar

25.05.2018 11:34

Izaberite maru za poslanika i Srbac ce postati razvijen kao Svicarska ako ona ne donese prosperitet nece niko hahahahaha

ODGOVORITE