Wи-Фи вам је спор? Откријте ко га све користи

Већина Wи-Фи рутера има укључену заштиту у почетним поставкама. Ако погледате листу мрежа доступних у вашој близини, вероватно је већина закључана. Ипак, понеки рутери емитују отворену, незаштићену Wи-Фи мрежу, са којом може да се повеже било ко и користи је без уноса лозинке.

Информационе технологије 21.05.2018 | 12:49
Wи-Фи вам је спор? Откријте ко га све користи
Како открити уљеза у својој Wи-Фи мрежи?

Најбољи, иако не и најједноставнији начин јесте логовање у ваш рутер и коришћење његовог интерфејса како бисте проверили који су уређаји повезани. То можете да урадите и путем мобилног телефона, али се препоручује да за то употребите десктоп или таблет рачунар зато што имају већи екран, и што већина рутера није оптимизована за за приступ мобилним телефонима.

Укуцајте у адресну траку вашег прегледача 192.168.1.1 и притисните Ентер. То ће функционисати на већини рутера, иако је могуће да поједини модели користе другу ИП адресу. Пронаћи ћете је на самом рутеру или у упутствима за употребу.

Рутери се међусобно разликују, али би сви требало да имају могућност прегледа повезаних уређаја. Вас занимају они повезани на Wи-Фи мрежу, па одаберите ту опцију или покушајте да филтрирате листу тако да добијете оно што вам треба.

Кад отворите листу, вероватно ћете за сваки уређај пронаћи три податка: ИП адресу (рецимо, 192.168.1.17), МАЦ адресу (на пример, ЕФ-34-4Д-9А-ФЕ-36) и назив (на пример, Мирин иПхоне).

Имајте на уму да поједини рутери могу да прикажу и листу свих повезивања у историји, а не само актуелних. То значи да не морате одмах да дижете узбуну ако приметите да су на мрежу прикључени уређаји људи који нису присутни у том тренутку, преноси Тпортал.

Али, свакако треба да откријете можете ли да препознате сваки уређај који се повезао. То уме да буде захтевно, па би у томе могли да вам буду од користи алати попут могућности филтрирања по МАЦ адресама.

Ако откријете некога ко не би требало да користи ваш Wи-Фи, вероватно немате на одговарајући начин подешене сигурносне поставке, па суседи и пролазници могу да се повежу са вашом отвореном мрежом. Зато се поново улогујте у ваш рутер и поставите лозинку.

За додатан ниво безбедности можете да активирате филтер који ће на мрежу пуштати само уређаје одређених МАЦ адреса. Шта је МАЦ адреса? Низ бројева и слова јединствен за ваш уређај. Наћи ћете га на налепници на уређају или у менију с поставкама. Ако поставите такав филтер, ваш Wи-Фи моћи ће да користите само они уређаји које рутер препознаје, пише Тецх Адвисер.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

топла

22.05.2018 21:39

Вода.

ОДГОВОРИТЕ