Човић о изборима: Спријечити кризу

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић гостовао је вечерас на БХРТ-у гдје је говорио о Изборном закону БиХ, актуелној политичкој ситуацији у БиХ, европском путу те октобарским изборима.

Босна и Херцеговина 10.05.2018 | 22:26
Човић о изборима: Спријечити кризу
На почетку интервјуа Човић се осврнуо на састанак чланова Предсједништва БиХ с њемачком канцеларком Ангелом Меркел. Како ја казао, Меркел је имала потребу за охрабрењем те изналажењем неког рјешења како не би било застоја.

Човић је додао како не види простор да се мијења Изборни закон јер је прије два дана добио одлуку ЦИК-а којом су расписани избори.

"Ми морамо сада наћи техничке моделе да се избори могу одржати и да иза избора немамо кризу, да можемо имплементирати оно што је проблем. Било би крајње лицемјерно, па и неодговорно, говорити како ћемо ми у наредних пар мјесеци тражити рјешење у Изборном закону које нисмо жељели урадити у задње двије године. Значи, то ће неко урадити, заједно с нама, уз наше охрабрење требамо пронаћи технички пут. Што се мене тиче, наше инсистирање је врло једноставно: легитимно представљање значи чланове Предсједништва БиХ и Дом народа ФБиХ и мислим да смо око тога и синоћ нашли један заједнички садржитељ у значајној мјери", рекао је Човић.

Он је додао како бошњачка страна кочи процес јер има тактику задржати статус qуо како би поново бирала два члана Предсједништва БиХ, што он сматра катастрофом.

"Ако неко мисли такођер да може међу ових 17 представника Хрвата у име Хрвата бирати и попуњавати, без обзира из које то жупаније и кантона раде, опет ја мислим да је на кривом путу, јер Уставни суд је око тога врло, врло одређен. Чак је и Венецијанска комисија уградила јасно стајалиште око тога да Федерација није федерација жупанија и кантона, него баш конститутивних народа. Наравно на исти начин мислим и за Бошњаке и са Србе и за остале. Док ми не разумијемо тај дио, да морамо једни друге уважавати на тој основи, бит ће тешко. Ја вјерујем да ће Бошњаци то у коначници прихватити. Огромна је одговорност, а то нам је синоћ госпођа Меркел казала, огромна је одговорност на најбројнијем народу у БиХ. Не смијемо поновити грешке еx државе, једноставно кроз тај елемент морамо тражити компромис", рекао је Човић.

Говорећи о европском путу БиХ, Човић каже како је БиХ могла активирати МАП, те добити кандидатски статус, да је ријешено питање Изборног закона.

"То је била готова ствар и синоћ смо најдужи период посветили том нашем еуропском путу и сва тројица смо казали да то нема алтернативе и чак смо жељели да то што прије буде. Међутим, не можете очекивати да вам неко да неке бенефите или једно охрабрење, иако нисте пуно ствари заслужили, а да нисте у стању ријешити основно-а то је Изборни закон", рекао је Човић за "БХРТ".

Говорећи о најавама кризе која чека БиХ након Општих избора, Човић је рекао како се сви морају потрудити да до кризе не дође.

"Моје стајалиште је да кризе не смије бити и да се морамо потрудити, без обзира што сад нисмо искористили вријеме у ове двије године и да проведемо оно што је свијет од нас тражио. Ми морамо осигурати да легитимно Хрвати могу изабрати свог члана Предсједништва БиХ, као и Бошњаци и Срби. А Клуб Хрвата, Клуб Бошњака, Срба и Осталих у Дому народа ФБиХ бирају они како се клуб зове. Шта год неко мислио о грађанском концепту или етничкој подјели, ми морамо пронаћи једну мјеру између тога", истакао је хрватски члан Предјсдништва БиХ.

Човић је рекао како је изразито спреман за компромисе те да током састанка код Меркел није било никаквих притисака.

Извор: Клиx

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

латин

10.05.2018 21:03

Ово је нај веци лицемјер . Овакви су се радзали само у Риму прије 1000 година . Додика је смото само јос Баке и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Латина

11.05.2018 03:49

Сјебо је он и Бакета.А ово се више нерадја то мајка више не порадја Ватиканска школа.

Name

Новица

11.05.2018 03:51

Човић се као залаже за спречавање кризе! Да паметан полуди. Па управо из његове кухиње се фабрикују све кризне одлуке и догажаји! Почев од пописа па надаље! Јел могуће да човјек са 5% подршке бирача има све БУКВАЛНО све полуге власти!

Name

Кра де зе

10.05.2018 21:28

Овја је већи сељак од Матије Гупца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

потрба

10.05.2018 21:49

Драгану Човићу није битно да у клубу Хрвата у Дому народа ФБиХ буду Хрвати. Он жели да у клубу Хрвата сједе ХДЗ-овци.Од могуцих 17 хрвата у Дому народа сједи вец 13 ХДЗ-оваца ,знаци треба им јос 4 ХДЗ-овца-

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеља

10.05.2018 21:53

Приједлози ХДЗ-а , из УСК се бира 7 делегата, од чега 3 из реда бошњачког, три из реда српског, и један из реда Осталих. Из Посавског кантона бира се само један делегат из реда хрватског народа. Из Тузланског кантона се бира 9 делегата, укључујући 5 Бошњака, два Србина и два из реда Осталих. Из Зе-До се бира 7 делегата - четири Бошњака, један Хрват, један Србин и један Остали. Из БПК нема одређеног броја делегата. СБК би давао пет делегата, од чега један Бошњак и четири Хрвата. Из ХНК би се бирало седам делегата, пет Хрвата и два Србина. Из ЗХК бирала би се четири делегата хрватске националности. Из Кантона Сарајево би било изабрано 12 делегата, четири Бошњака, пет Срба и три Остала. Ливањски кантон би дао шест делегата, два Хрвата и четири Србина. Ово би значило да би ХДЗ вјероватно имао свих седамнаест делегата у Клубу Хрвата Дома народа ФБиХ, чиме би, практички обезбиједио себи све полуге власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.05.2018 02:49

Знаци по овом,Хрвати из Сарајева се немогу ни кандидоват а камоли бират,сем ако нису у некој грађанској странци.Али опет се не признају као Хрвати него се морају изјаснит као Срби или Бошњаци или остали.Па каква је ово накарада од закона,па на ово ко би пристао тај нема три цисте у глави.

Name

цовиц xyxyxy

11.05.2018 01:41

Е мој драгане доду си превесло и зедног превео преко воде а зуци дадни једну колајни и ресијоси посо тако раде лукави латини тоје папин рецепт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмак

11.05.2018 03:20

А који су резултати задњих избора и сто це нам нови?

ОДГОВОРИТЕ