Туристи све већи узрок глобалног загријавања

Домаћи и међународни туризам је одговоран за осам одсто емисије гасова са ефектом стаклене баште, што је четири пута више него што се раније мислило, објављено је у најновијој студији.

Информационе технологије 09.05.2018 | 11:28
Туристи све већи узрок глобалног загријавања
Емисије од туризма, најчешће домаћих путника, највеће су у САД, Кини, Немачкој и Индији, Мексику и Бразилу, наводи се у студији која је обухватила 160 земаља. Студију је израдио Универзитет Сиднеј.

Туризам, укључујући летове, хотеле, храну, па чак и продају сувенира, емитовао је еквивалент од 4,5 милијарди угљен-диоксида 2013. године, или осам одсто свих гасова са ефектом стаклене баште чији је извор човек. То је повећање у односу на 3,9 милијарди 2009. године.

Снажна експанзија туризма у свету компликује глобалне напоре у циљу успоравања климатских промена.

Према ранијим проценама, туризам је чинио од 2,5 до три одсто светских емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Према садашњем тренду, туризам као индустрија емитоваће 6,5 милијарди тона угљеника до 2025. године, наводи се у студији, што је чини најбрже растућим извором гасова који загревају планету, а које владе покушавају да смање.

Највећи појединачни чинилац представљају авионски летови. Међународни летови, посебно на дугим линијама, спадају у брзо-растуће секторе и могли би да угрозе покушаје "зауздавања" загађења планете угљеником.

Очекује се да ће укупан број путника бити удвостручен на 7,8 милијарди годишње до 2036. године, саопштила је Међународна асоцијација за авио-саобраћај (ИАТА).

"Препоручујемо мање летова и више остати на Земљи ако је могуће и користити јавни превоз", рекао је Арунима Малик са Универзитета Сиднеј, један од аутора студије.

Главни аутор студије Манфред Лензен рекао је да би авионске карте требало да буду много скупље што би показало какву штету изазивају гасови са ефектом стаклене баште.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар