ПЛ: Венгер се опростио ''петардом'', Челси у игри за ЛШ!

Челси одбраном победио Ливерпул, шпалир за Венгера на Емирејтсу! Фудбалери Челсија победили су Ливерпул у мечу 37. кола Премијер лиге са 1:0, а Арсенал је на опроштају Арсена Венгера од Емирејтса 'прегазио' Барнли са 5:0.  Француски центарфор одлучио дерби и сачувао шансу "плаваца" да се ипак пласирају у Лигу шампиона. Четврти кикс "Редса" у последњих пет кола.  "Главоња" Жиру одлучио дерби! Челси се још није поздравио с Лигом шампиона! Плавци бољи од Ливерпула на Стамфорд Бирџу - 1:0.  Оваквог га памтите: Петарда на Венгеровом опроштају од Емирејтса! И то против чврстог Барнлија!

Фудбал 06.05.2018 | 20:25
ПЛ: Венгер се опростио ''петардом'', Челси у игри за ЛШ!
У првих пола сата меча Челсија и Ливерпула је било неколико узбуђења на Стамфорд Бриџу.

Ливерпул је могао до вођства после два узастопна шута Садија Манеа, али је везисти "Редса" Тибо Куртоа два пута бранио.

Бакајоко се нашао на правом месту у 31. минуту када је центаршут са десног бока главом преусмерио ка мрежи Ливерпула, али је присебан био Каријус. 

Челси је тада "намирисао крв" и већ у наредном нападу у 32. минуту напао по истој страни. Бакајоко је послао сјајну дугу лопту са средине до десног крила на ком је био Мозес. 

Мозес финтира и убацује лопту на петерац где се иза Вирџила Ван Дајка, а испред Дејана Ловрена нашао Оливије Жиру који је главом пребацио Каријуса и донео вођство Челсију. 

"Плавци" су још жешће напали, али у наредним минутима нису искористили налет и на полувреме су отишли са голом предности. 

Очекивао се одговор Клопове нападачке машинерије, али је спреман у другом полувремену изашао и одбрамбемни бедем Челсија. Ридигер и Аспиликуета су уштоповали све покушаје Фирмина и Салаха, а напад Ливерпула је деловао готово немоћно. 

Ридигер је после корнера могао да постигне и гол, али је био два метра у офсајду и судије су његов погодак поништиле. 

Маркос Алонсо је у 79. минуту фантастичним ударцем могао да постане нови Ван Бастен, али његов волеј иде мало поред гола Каријуса. Иако је Ливерпул више нападао, боље шансе је стварао лондонски тим и на крају заслужено славио. 

"Редси" остају на трећем месту са 72 бода, а Челси на петом са 69.

Док се ближио финиш Лиге шампиона и док је постајало очито да ће Ливерпул ићи све до краја и Кијева, није било изненађење то што је екипа Јиргена Клопа усмерила сву пажњу ка најјачем европском такмичењу.

Међутим, није било баш очекивано да "Редси" угрозе и своје место међу четири најбоља у Премијер лиги. А, управо то се догодило.

Голом Оливијеа Жируа у 32. минуту дербија (главом, на асистенцију Виктора Мозеса), Челси је постао други тим који ће имати шансу да прескочи "Редсе" и избаци их са позиција које воде директно у Лигу шампиона.

Први је Тотенхем, који такође сам одлучује о томе хоће ли завршити међу четири.

Ливерпул више није једини који се пита и у овом тренутку је сигурно само то да ће му победа против Реала у финалу дефинитивно гарантовати учешће у Лиги шампиона 2018/19. У Премијер лиги ће одиграти још једну утакмицу, против Брајтона и тај тријумф се сада намеће као апсолутни императив за миран крај такмичарске године на Енфилду.

То је ове недеље постало дефинитивно јасно:

ЧЕЛСИ - ЛИВЕРПУЛ 1:0 (1:0)

Прецизним хицем бившег нападача Арсенала дефинисан је почетни изглед недеље расплета. За старт, распоред екипа које још нису дефинисале пласман изгледа овако:

Ливерпул (37) 72
Тотенхем (36) 71
-------------------
Челси (36) 69

Екипа Антонија Контеа, прва испод црте, играће у среду код куће против Хадерсфилда, а потом ће у недељу гостовати Њукаслу. Њој ће за пласман изнад Ливерпула бити потребне обе победе и кикс "Редса" против Брајтона на Енфилду последњег дана сезоне.

Истовремено, Тотенхем такође има утакмицу мање од екипе Јиргена Клопа и до краја ће одиграти две утакмице код куће - против Њукасла и Лестера.

Да ли ће списак путника у Лигу шампиона бити дефинисан последњег такмичарског дана? Сазнаћемо већ током предстојеће седмице, у коју ће "плавци" ући охрабрени чврстом игром против финалисте најјачег такмичења и својом четвртом лигашком победом у низу.

Можда им је до краја остала само сува теорија, али Плавци се не предају у борби за Лигу шампиона. Пулени Антонија Контеа искористили су успаваност Ливерпула и чињеницу да су Црвени на "деветом небу" после пласмана у финале Лиге шампиона, па су победом у дербију на Стамфорд Бриџу од 1:0 поприлично закомпликовали борбу за пласман у најелитније такмичење.

Јер, два кола пре краја пришли су четвртопласираном Тотенхему на два бода заостатка, а трећепласираном Ливерпулу на три и без обзира што оба ривала имају лагане задатке до краја сезоне на свом терену, ипак ћемо гледати драму, пошто сте видели данас на примеру Ситија како нема унапред уписаних бодова.

За четврту везану победу Плаваца побринуо се Оливије Жиру. Француз, новајлија из Арсенала, поново је данас добио поверење због повреде Морате, у шпицу Плаваца, а небеским скоком у 32. минуту поред Ловрена и Ван Дајка мајсторски је матирао голмана Каријуса. Ово је, занимљиво, његов 17. гол главом у Премијер лиги у последњие три сезоне (укупно 29. у каријери у Енглеској) и ниједан нападач у топ пет лиге Европе нема више погодака овим делом тела од њега.

Комплименти иду и на рачун Виктора Мозеса за теледириговани центаршут. 

Тај погодак била је казна за госте за пропуштене шансе у првом полувремену. Већ после неколико минута од првог судијског звиждука Роберто Фирмино је могао да се упише у стрелце, али га је Тибо Куртоа мајсторски осујетио у тој намери. Белгијанац је поново испољио врхунски голмански ген у 24. минуту након покушаја Садија Манеа, али је Стамфорд Бриџ овацијама испратио још једну параду свог голмана.

Суштински, Челси је данас беспрекорно одрадио домаћи задатак и зауставио Мохамед Салаха. Када га удвојите онако добро како су то радили сва петорица у дефанзивној линији Плаваца, без обзира што је Египћанин активно мењао страну, добија се један другачији Ливерпул, без зуба који заиста ретко прети. Отуда у другом полувремену и само две конкретне шансе за гол и то обе за Челси.

Прво оправдано поништен гол Ридигера због офсајда у 57. минуту, а потом и замало непрецизан ударац Маркос Алонса поред гола у 80. минуту. Ливерпул са само неколико опасних напада (добар покушај Соланкеа у надокнади), али без конкретног ударца ка Куртои. Изгубили су Црвени битку на средини терена, Антонио Конте је данас надмудрио Јиргена Клопа и наставио потеру за Лигом шампиона.

Ипак, мало се у свему Челси пита, све је и даље на Ливерпулу (игра с Брајтоном код куће и има бољу гол-разлику од Плаваца) и Тотенхему (чека Њукасл и Лестер).  

ЧЕЛСИ: Куртоа - Кејхил, Аспиликуета, Алонсо, Рудигер, Фабрегас (од 90' Педро), Мозес (од 89' Запакоста), Канте, Бакајоко, Азар (од 86' Вилијан), Жиру.

ЛИВЕРПУЛ: Каријус - Ловрен, Клајн (од 59' Хендерсон), Ван Дајк, Робертсон (од 74' Соланке), Александер Арнолд, Милнер (од 89' Морено), Вајналдум, Мане, Салах, Фирмино

Арсенал је у свом мечу 37. кола на Емирејтсу "искалио сав бес" после испадања у полуфиналу Лиге Европе од Атлетико Мадрида. 

Пре меча је за легендарног менаџера "Тобџија" Арсена Венгера организован шпалир који су чинили играчи оба тима и цео стадион га је поздравио аплаузима. 

Већ у 14. минуту Обамејанг подмеће ногу после ударца Лаказета и са два метра погађа за 1:0, Лаказет у надокнади првог полувремена натрчава на Бељеринову лопту и погађа за 2:0, а Колашинац 'туче' по земљи у 54. за 3:0. 

Све оно што на истом стадиону није улазило против Атлетика, вратило се у резултатски неважном мечу против Барнлија. 

Уписао се на семафор и Алекс Ивоби у 64. минуту после додавања Обамејанга, а онда је Обамејанг у 75. поставио коначних 5:0. Арсенал после тријумфа има 60 бодова и налази се на шестом месту, а Барнли је седми са 54.

Дејвид Симан, Тони Адамс, Стив Болд, Мартин Кион, Ли Диксон, Пол Мерсон, Патрик Вијера, Дејвид Плат, Најџел Винтербурн, Џон Хартсон, Ијан Рајт. Стартних 11 Арсенала против Ковентрија, 19. октобра 1996. године. Тобџије нису успеле да победе, иако су биле значајно боље. Публика на Хајберију први пут је видела Арсена Венгера. Водио је екипу у победи над Блекбурном, али против Ковентрија је дебитовао на домаћем терену. Наџивео га је. И данас се од Арсеналових навијача опростио на велелепном Емирејтсу, који је добрим делом баш Венгер финансирао, куповином играча за мале паре, а продајом за велике. Понекад и на уштрб резултата.

Баш то одсуство трофеја последњих сезона - барем оних највећих - натерало је управо да коначно уважи мишљење навијача, пресече и раскине сарадњу са Венгером. Време га је можда већ прегазило. Али барем се данас потрудио да на свом опроштају од Емирејтса представи екипу онаквомм каква је била на Венгеровом врхунцу. Брза, непредвидива, нападачки орјентисана... Страдао је Барнли, а Емирејтс се поклонио дугогодишњем учитељу - 5:0!

Неће додуше ова једна лепршава представа успети да забашури све проблеме са којом Арсеноставља тим. Али је барем растанак протекао достојанствено. Како је доликује. Уз аплаузе, понеку сузу и наравно много голова. Барнли, коме су ове сезоне само Манчестер Сити и Тотенхем дали по три гола, није знао где се налази.

Пјер Емерик Обамејан је отворио сеансу голова, продужио ју је Александар Лаказет, у другом полувремену наставили Сеад Колашинац и Алекс Ивоби пре но што ју је Обамејан и затворио.

Стартна потава: Петр Чех, Колашинац, Калум Чејмберс, Ектор Бељерин - данас двоструки асистент - Константинос Мавропанос, Хенрих Мхитарјан, Џек Вилшер, Гранит Џака, Ивоби, Обамејан, Лаказет.

Колико се само Арсенал променио за те 22 године.

Резултати 37. кола:

Манчестер сити - Хадерсфилд 0:0

Арсенал - Барнли 5:0 (2:0)
/Обамејанг 14', 75', Лаказет 45'+, Колашинац 54', Ивоби 64'/

Челси - Ливерпул 1:0 (1:0)
/Жиру 32'/

одиграно у суботу

Стоук - Кристал Палас 1:2 (1:0)
/Шаћири 43 - Мекартур 68, Ван Анхолт 86/

Борнмут - Свонси 1:0 (1:0)
/Фрејзер 37/

Лестер - Вест Хем 0:2 (0:1)
/Марио 34, Нобл 64/

Вотфорд - Њукасл 2:1 (2:0)
/Перејра 2, Греј 28 - Перез 55/

Вест Бромвич - Тотенхем 1:0 (0:0)
/Ливермор 90+3/

Евертон - Саутемптон 1:1 (0:0)
/Дејвис 90+6 - Редмонд 56/

одиграно у петак:

Брајтон - Манчестер јунајтед 1:0 (1:0)
/Грос 57/

ЗАОСТАЛЕ УТАКМИЦЕ

уторак

Свонси - Саутемптон

среда

Челси - Хадерсфилд
Лестер - Арсенал
Манчестер сити - Брајтон
Тотенхем - Њукасл

четвртак

Вест Хем - Манчестер јунајтед

ТАБЕЛА

Манчестер сити (36) 94,
Манчестер јунајтед (36) 77
Ливерпул (37) 72
Тотенхем (36) 71
-------------------
Челси (36) 69
Арсенал (36) 60
-------------------
Барнли (37) 54
Евертон (37) 49
Лестер (36) 44
Њукасл (36) 41
Кристал Палас (37) 41
Борнмут (37) 41
Вотфорд (37) 41
Брајтон (36) 40
Вест Хем (36) 38
Хадерсфилд (36) 36
Саутемптон (36) 33
-------------------
Свонси (36) 33
ВБА (37) 31
Стоук (37) 30

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар