Прича: Дéјà ву...

Богдан је на терену, па излази из игре. Зајапурени Обрадовић му објашњава нешто крај аут-линије. Богдан се враћа на терен као бољи играч него пре 10 минута. У круг. У круг. У круг. . . Сада гледамо све исто, само са Марком у улози.

Кошарка 01.05.2018 | 23:45
Прича: Дéјà ву...
Био је то трећи фебруар прошле године. Црвена звезда је играла меч против Анадолу Ефеса који је морала да добије. Није успела. Турски састав је физички пребио Звезду у Пиониру, добио је њеним оружјем, а на том мечу посебно се није снашао Марко Гудурић. Ако нас сећање служи, продао је за кратко време две живе лопте за непријатне уздахе у Пиониру. Да сте некога тада питали може ли да верује да ће Гудурић следеће сезоне бити један од важнијих играча Фенербахчеа у походу на Фајнал фор у Београду... Знате већ. Мало ко би вам климнуо главом горе-доле.

Али, ево нас годину и кусур дана касније. Гудурић је с 22 дата поена Басконији прокрчио пут актуелном прваку Европе Фенербахчеу да дође до Београда. Ко ће, ако неће Србин, то јест њих двојица, рачунајући ту и све бољег Николу Калинића.

Ко је гледао ту утакмицу, сигурно га је обухватио онај чудни осећај. Знате оно када имате утисак да сте то већ видели, доживели и знате шта ће да се деси. Описујемо га често са француским „деја ву“. Стручњаци би рекли да је то „промнезија“, а Сигмунд Фројд „осећај настао тако што нови утисак подсећа на неки ранији, заборављени осећај“. А ми бисмо рекли да Жељко Обрадовић не да зна да изабере играча, и да види испод површине и далекометније од свих - него да просто не може да се опише колико добро чини!

Он је тај који би вам климнуо главом горе-доле на питање с почетка текста.



Прво Богдан Богдановић. Сада Марко Гудурић. Ово свакако није поређење два играча, већ увиђање јасне сличности. Мораће Гудура много још да ради да би (питање, наравно, да ли ће) стигао Богданове играчке висине, али је шаблон врло сличан и то се не може порећи. У путу, развитку.

Као да је уместо Маркове 23 на леђима дреса нашла 13-ца у Виторији. И да је уместо левице шутирао десницом. Као да смо гледали Богдана из Фенера. То је тај калуп. Када је Богдан отишао у Фенер требало му је времена да се навикне. Није то одмах деловало тако убедљиво. Ћошкарио је. Плашио се преузимања одговорности, а имао је и велику конкуренцију. Ипак, мало по мало све више бисмо виђали зајапуреног Обрадовића како му објашњава нешто поред аут-линије. И све више је Богдановаигра која се заснивала на шуту добијала нови и нови детаљ. Нову димензију.Постајао је бољи играч.

Богдан на терену, па  излази, зајапурени Обрадовић му објашњава, Богдан се враћа на терен као бољи играч него пре 10 минута. У круг. У круг. У круг... И сада све исто, само са Марком у улози.



Био је то четврти меч у серији, Фенер је већ једном пао у Басконији и био је под притиском. Гудурићигра одличан меч, негде је већ позни део утакмице, види се да ће турски састав завршити посао. Обрадовић извлачи Гудурића из игре и црвен у лицу му објашњава повишеним тоном, да искористимо еуфемизам, као да је Марко био најгори на терену целу утакмицу, а не најбољи. И није први пут да то ради, као што видите на снимку изнад.

Стварно да се обичан смртник запита због чега Жоц то ради. Али то је мајстор који је освојио девет Евролига и који све држи у малом прсту. Ми можемо само да се питамо, а он за сваки поступак има дебео разлог и апсолутно зна шта ради. Извео га је тако много пута ове сезоне, држао му буквицу, а Марко му је за све то „вратио“ другом најбољом утакмицом у сезони када је било најважније! Најзрелијом партијом у сезони. Иако је имао и издања када је дао 23 поена Макабију, 18 Басконији или када је решетао у турском шампионату.

Види се да је Гудурић, баш као и Богдановић, врло брзо достигао нови ниво и да успева да се носи са притиском. Постао је бољи кошаркаш у Жељковој „радионици“. Обрада је у процесу. Да не буде да то темељимо само на утиску, то кажу и сами бројеви.

Заправо, Гудурић даје око седам поена по  утакмици у просеку, што је био случај и у Звезди. Међутим, његови проценти шута су знатно бољи. Рецимо,  шут за два поена  попео је са 48% одсто у Звезди на 67% у Фенеру. За три поена је у црвено-белом дресу шутирао 30%, а сада их шутира 46%! Чак су му и слободна бацања скочила са 86% на 87,5%. Има мање скокова, али више асистенција и посебно украдених лопти у односу на прошлу годину. И шут за два и шут са бацања му се градативно повећавају из сезоне у сезону и то показује да је у сталном напретку.

И то су само бројке.

А нећемо да помињемо како је почео много више да користи главу у игри, да у неким моментима игра плеја са позиције два и три, да му је преглед игре постао драстично бољи, да је почео да утрчава испод коша и погађа из продора, да има самопоуздања да када промаши поново узме лопту одапне за три и погоди. Да је поправио дефанзиву и да можемо да га видимо да трчи контре... То бројке не показују, али се види. Прилично је сазрео као играч.

Иако су на почетку, када је потписао за Фенербахче, сви избегавали да праве паралеле и називају га Богдановим наследником, могли бисмо да кажемо да је Марко много брже него што се очекивало добио „тежину“ у Фенербахчеовом систему. Заиста се уклопио јако брзо.  И одлично се сналази у Богдановим патикама.

Сећамо се и изјаве Николе Калинића - “Направио сам од Богдана играча, направићу и од Гудурића”. Нема сумње да бившем играчу Звезде користи све оно што је ишло и Богдану у прилог. Калинић, Обрадовић, чланови стручног штаба, Јан Весели. Познати људи и језик.

Помаже му и то што је, знају сви који су са њим разговарали, Марко пристојан дечко кога воле саиграчи и тренери. Скроман је и не превише наметљив. И то је у његовом случају врлина.

Обрадовићева обрада Гудурића  је почела, није ни близу краја. Можемо да кажемо да Марко тек сада даје наговештаје за шта је све спреман. И даље то није оно што он жели и шта може. Чека га огроман посао, мукотрпан. Али да је на добром путу - свакако. Сетимо се само како је на Евробаскету остајао управо са Богданом после свих у дворани да тренира шут.

Е, зато би Обрадовић климнуо главом горе-доле на оно питање. Као што је урадио пре тога и са Богданом.

И наравно није погрешио.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар