Анализа - ЕЛ: Ко осваја Београд?!

Фенербахче, Жалгирис, ЦСКА или Реал Мадрид?

Кошарка 28.04.2018 | 22:45
Анализа - ЕЛ: Ко осваја Београд?!
Позната су сва четири учесника Фајнал фора Евролиге у Београду. То су Фенербахче, Жалгирис, ЦСКА и Реал Мадрид. Полуфинални мечеви су на програму 18. маја у Београдској Арени, када ће састати Фенербахче и Жалгирис, односно ЦСКА и Реал Мадрид. Два дана касније биће одиграно велико финале, као и утешни меч за треће место.

Као и многи завршни турнири до сада, и овај има свог изненађујућег учесника. То је литвански великан Жалгирис, који ће после 19 година бити у прилици да се поново бори за најважнији трофеј у клупској кошарци. Борбени састав Шарунаса Јасикевичијуса је током читаве сезоне играо фантастичну кошарку и заслужено се нашао у самој завршници Евролиге, па се очекује да ће имати велику подршку београдске публике.

Имаће српска кошарка свог представника и у редовима литванског великана. Наиме, плејмејкер Василије Мицић током целе сезоне игра мање, више константно и осигурао је себи место у машини којом мајсторски управља Јасикевичијус. 

Жалгирис је изненађење из више разлога. Прво, ту је финансијски моменат и литвански клуб свакако има буџет који није ни близу осталим учесницима завршног турнира у Београду. И управо ту се види колико је популарниШарас постао добар тренер. Литвански великан у четвртфиналу је изненадио Олимпијакос, одузео му предност домаћег терена, а онда га докрајичио у Каунасу. 

И у Београду ће Жалгирис имати улогу аутсајдера, али можда баш то и највише и одговара Јасикевичијусовој екипи. Уосталом у прошлости је било примера где су аутсајдери досезали звезде, сетите се само Партизана и Истанбула 1992. године, па и Жалгирисовог тријумфа 1999. године над Киндером у финалу.

Наравно, ту ће у Београду бити и бранилац трофеја, Фенербахче чију српску колонију предводи најтрофејнији тренер Европе Жељко Обрадовић који ће покушати да се домогне десете титуле клупског првака Старог континента у каријери.

Од српских играча ту су некадашњи првотимци Црвене звезде Марко Гудурић и Никола Калинић, а добар део домаће публике пружиће велику подршку и некадашњем играчу Партизана Јану Веселом. Када је у питању Фенербахчеов пут ка Београду, он је водио у четвртфиналу преко Басконије. У четири меча турски гигант је демонстрирао моћ и оправдао улогу апсолутног фаворита.

Други полуфинални пар чине најтрофејнији клубови Старог континента, који и те како добро знају како се осваја трофеј Евролиге. Реал Мадрид је то учинио девет пута, а ЦСКА у седам наврата.

Армејци ће осми пут заредом бити учесници завршног турнира Евролиге, а последњу титулу освојили су 2016. године под тренерском палицом "српског ђака" Димитриса Итудиса који и даље предводи ЦСКА. Било је на моменте "повуци-потегни" у четвртфиналном окршају са градским ривалом Химкијем, али су Армејци завршили све у четири меча.

Једно добро познато лице, барем делу српских навијача, биће у екипи из Москве. Ради се о Леу Вестерману, француском плејмејкеру, који је две сезоне бранио боје Партизана. 

Последња екипа која је изборила пут у Београд је мадридски Реал. Краљевски клуб је, такође у четири меча, елиминисао грчки Панатинаикос. И то пошто је грчки клуб убедљиво славио у првом мечу у Атини. Ипак, Серхио Љуљ се вратио када је било најпотребније и почео да погађа оне своје тројке са друге планете. 

ПАО није имао никакав одговор на то, па ћемо гледати Реал у покушају да понови успех из 2015. године када је на свом терену последњи пут дошао до титуле првака Европе. А љубитељи кошарке у Београду имаће прилику да поново уживају у чаролијама маестралног Луке Дончића.

Полуфиналне утакмице Фајнал фора играју се 18. маја, а финале и меч за треће место на програму су 20. маја.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар