Analiza - EL: Ko osvaja Beograd?!

Fenerbahče, Žalgiris, CSKA ili Real Madrid?

Košarka 28.04.2018 | 22:45
Analiza - EL: Ko osvaja Beograd?!
Poznata su sva četiri učesnika Fajnal fora Evrolige u Beogradu. To su Fenerbahče, Žalgiris, CSKA i Real Madrid. Polufinalni mečevi su na programu 18. maja u Beogradskoj Areni, kada će sastati Fenerbahče i Žalgiris, odnosno CSKA i Real Madrid. Dva dana kasnije biće odigrano veliko finale, kao i utešni meč za treće mesto.

Kao i mnogi završni turniri do sada, i ovaj ima svog iznenađujućeg učesnika. To je litvanski velikan Žalgiris, koji će posle 19 godina biti u prilici da se ponovo bori za najvažniji trofej u klupskoj košarci. Borbeni sastav Šarunasa Jasikevičijusa je tokom čitave sezone igrao fantastičnu košarku i zasluženo se našao u samoj završnici Evrolige, pa se očekuje da će imati veliku podršku beogradske publike.

Imaće srpska košarka svog predstavnika i u redovima litvanskog velikana. Naime, plejmejker Vasilije Micić tokom cele sezone igra manje, više konstantno i osigurao je sebi mesto u mašini kojom majstorski upravlja Jasikevičijus. 

Žalgiris je iznenađenje iz više razloga. Prvo, tu je finansijski momenat i litvanski klub svakako ima budžet koji nije ni blizu ostalim učesnicima završnog turnira u Beogradu. I upravo tu se vidi koliko je popularniŠaras postao dobar trener. Litvanski velikan u četvrtfinalu je iznenadio Olimpijakos, oduzeo mu prednost domaćeg terena, a onda ga dokrajičio u Kaunasu. 

I u Beogradu će Žalgiris imati ulogu autsajdera, ali možda baš to i najviše i odgovara Jasikevičijusovoj ekipi. Uostalom u prošlosti je bilo primera gde su autsajderi dosezali zvezde, setite se samo Partizana i Istanbula 1992. godine, pa i Žalgirisovog trijumfa 1999. godine nad Kinderom u finalu.

Naravno, tu će u Beogradu biti i branilac trofeja, Fenerbahče čiju srpsku koloniju predvodi najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović koji će pokušati da se domogne desete titule klupskog prvaka Starog kontinenta u karijeri.

Od srpskih igrača tu su nekadašnji prvotimci Crvene zvezde Marko Gudurić i Nikola Kalinić, a dobar deo domaće publike pružiće veliku podršku i nekadašnjem igraču Partizana Janu Veselom. Kada je u pitanju Fenerbahčeov put ka Beogradu, on je vodio u četvrtfinalu preko Baskonije. U četiri meča turski gigant je demonstrirao moć i opravdao ulogu apsolutnog favorita.

Drugi polufinalni par čine najtrofejniji klubovi Starog kontinenta, koji i te kako dobro znaju kako se osvaja trofej Evrolige. Real Madrid je to učinio devet puta, a CSKA u sedam navrata.

Armejci će osmi put zaredom biti učesnici završnog turnira Evrolige, a poslednju titulu osvojili su 2016. godine pod trenerskom palicom "srpskog đaka" Dimitrisa Itudisa koji i dalje predvodi CSKA. Bilo je na momente "povuci-potegni" u četvrtfinalnom okršaju sa gradskim rivalom Himkijem, ali su Armejci završili sve u četiri meča.

Jedno dobro poznato lice, barem delu srpskih navijača, biće u ekipi iz Moskve. Radi se o Leu Vestermanu, francuskom plejmejkeru, koji je dve sezone branio boje Partizana. 

Poslednja ekipa koja je izborila put u Beograd je madridski Real. Kraljevski klub je, takođe u četiri meča, eliminisao grčki Panatinaikos. I to pošto je grčki klub ubedljivo slavio u prvom meču u Atini. Ipak, Serhio Ljulj se vratio kada je bilo najpotrebnije i počeo da pogađa one svoje trojke sa druge planete. 

PAO nije imao nikakav odgovor na to, pa ćemo gledati Real u pokušaju da ponovi uspeh iz 2015. godine kada je na svom terenu poslednji put došao do titule prvaka Evrope. A ljubitelji košarke u Beogradu imaće priliku da ponovo uživaju u čarolijama maestralnog Luke Dončića.

Polufinalne utakmice Fajnal fora igraju se 18. maja, a finale i meč za treće mesto na programu su 20. maja.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar