Од 10 побједа, до НБА финала за двије године - могуће!

Ембид: Имамо добре шансе за финале! Прва звезда Филаделфије Џоел Ембид изјавио је како мисли да његова екипа може да дође и до великог финала НБА лиге. Филаделфија Сиксерсима су се ове сезоне коначно склопиле (скоро) све коцкице. . .

Кошарка 28.04.2018 | 22:15
Од 10 побједа, до НБА финала за двије године - могуће!
Није прошло много времена од када је Фила била најгора екипа лиге, а сада имају реалне шансе да се, са најбољим са запада, боре за шампионски прстен.

Бивши кошаркаш Елтон Бренд 2016. окачио је постер у свлачионици Филаделфије са натписом 'Честитамо на изједначавању рекорда за најгори скор у историји', са исписаним бројевима сваког играча екипе.

"Искрено, био сам разјарен. Био сам повређен и нисам могао ништа да урадим поводом тога, па сам само себи рекао 'Када се врати, нешто мора да се промени'", рекао јеЏоел Ембид за ЕСПН.

Пред пету утакмицу серије прве рунде плеј-офа против Мајамија, Ембид је рекао да је време Сиксерса дошло и да морају да приграбе ову прилику и почну да размишљају о финалу НБА. Он ово сугерише већ дуже време, с обзиром да је на свој Инстаграм поставио слике потенцијалних кандидата које Фила мора да елиминише на путу до финала.

"Имамо шансе. Имамо добре шансе", рекао је Ембид на питање да ли могу да дођу до финала.



Само један тим у Источној конференцији пребродио је прво коло плеј-офа у пет утакмица. Док је у серијама Торонто - Вашингтон (2:2) и Кливленд - Индијана (2:2) све отворено, Бостон води против Милвокија 3:2, али ко зна да ли ће без повређеног Кајрија Ирвинга успети да доврши посао.

За то време, Филаделфија Сиксерси се спремају за тек друго полуфинале Истока у последњих 15 сезона, пошто су искусни тим Мајами Хита елиминисали резултатом 4:1, укључујући 2:0 на гостујућем паркету.

Да би било сасвим јасно шта то значи, неопходан је осврт на новију историју ове франшизе...

Тим из 2012. године (Џру Холидеј, Андре Игудала, Елтон Бренд, Лу Вилијамс, Тадеус Јанг, Никола Вучевић), који је у доигравање ушао са осмог места и искористио повреду Дерика Роуза у првој утакмици да отпише фаворизоване Чикаго Булсе (4:2), увео је Сиксерсе у плеј-оф четврти пут у пет сезона.

Тог лета, након 3:4 у полуфиналу против Бостон Селтикса, уследио је "трејд" за центра Лос Анђелес Лејкерса Ендруа Бајнама, у коме је Фила изгубила Игудалу и Вучевића, а Бајнама - испоставило се - није добила, јер због повреде колена није одиграо ниједну утакмицу те сезоне, пре него што је постао слободан агент.

За генералног менаџера Сиксерса бива именован Сем Хинки, дотадашњи оперативац Хјустон Рокетса, где се вођење франшизе умногоме базира(ло) на коришћењу кошаркашке аналитике и напредне статистике.

Хинки је "трејдом" Холидеја у Њу Орлеанс у ноћи драфта 2013. одмах ставио до знања какав му је план - отарасити се искусних играча са великим уговорима, а фокусирати се на младе играче и прикупљање што квалитетнијих драфт пикова за будућност.

Хинкијева филозофија, оличена у култној фрази "Веруј у процес", била је врло јасна: "Не желимо у плеј-оф, ако ћемо тамо да будемо топовска храна и ако не можемо да урадимо нешто велико". А, поред Мајамија, Бостона, касније и Кливленда, дефинитивно нису могли.

Филаделфија је отворено "танковала" (свесно губила утакмице да би побољшала изгледе за добијање високих драфт пикова) и у три сезоне Хинкијеве ере имала скор 19-63, 18-64 и коначно10-72, када је умало изједначила негативни НБА рекорд (9-73), који су управо Сиксерси поставили у сезони 1972/73.

Хинки није издржао притисак, па је на крају сезоне 2015/16 поднео оставку, а на његово место је дошао Брајан Коланђело, који је за резултате у Финиксу и Торонту био награђен титулом оперативца године у НБА (2005, 2007).

Опредељење франшизе је остало исто, али у исто време је послата порука да "Процес" неће трајати вечно - као што су се многи прибојавали - већ да са толиким потенцијалом мора да се уради нешто конкретно.

Од бројних талената који су последњих година задужили дрес Филаделфије (неки су се чекали по сезону или чак две, да се опораве од повреда), многи су сада у другим екипама, а млади "костур" са којим су Сиксерси кренули у ову сезону чине 21-годишњи плејмејкер у телу крила, Бен Симонс (Леброн 2.0?), "четворка" Дарио Шарић (24) и харизматични центар Џоел Ембид (24).

Под вођством тренера Брета Брауна, који је дошао одмах после Хинкија и за прве четири сезоне имао 29,6 одсто успешности (75-253), мукотрпни пројекат коначно је почео да добија жељене обрисе.

Малобројним "преживелим" ветеранима из сезоне 2015/16, када је дотакнуто дно (10-72), а то су Роберт Ковингтон, Ти Џеј Меконел и Ришон Холмс, придодати су Џеј Џеј Редик и Амир Џонсон. Када се у фебруару указала прилика, са "тржишта рада" покупљени су Марко Белинели и Ерсан Иљасова, одлични шутери којих се за потребе "танковања" одрекла Атланта, а који су се идеално уклопили у начин игре Сиксерса.

Неизоставан декор свему томе је Маркел Фулц, први пик са последњег драфта, који је пет месеци одсуствао са терена због мистериозне повреде рамена. Фулц у плеј-офу за сада има минималну улогу, али је у финишу регуларног дела сезоне дао импулс екипи, у периоду када је Ембид паузирао због операције јагодичне кости.

Предвођена Симонсом, Филаделфија је забележила 16 узастопних победа, од којих је свака била неопходна да би Сиксерси надмашили Кливленд Кавалирсе у борби за треће место. Када видимо колико се Леброн Џејмс и екипа муче са Индијана Пејсерсима, јасно је колико је то било важно.

Сада "Фила" у полуфиналу Истока чека Бостон без Кајрија Ирвинга или Милвоки Баксе, који не делују довољно квалитетно и зрело да направе велики резултат. После тога, на ред би дошли Торонто, Кливленд... и Сиксерси верују да немају разлога за страх.

"Невероватно је колики смо пут прешли за само две године, али поставили смо летвицу високо и морали смо да урадимо све да остваримо тај циљ. Имамо шансу да дођемо до финала. Имамо добру шансу", изјавио је Ембид, који се вратио у трећем мечу првог кола.

Ти Џеј Меконел испричао је како је Џеј Џеј Редик, летос доведен по истеку уговора са Лос Анђелес Клиперсима, мотивисао саиграче пре пете утакмице против Мајамија.

Редик је 2009. у својој трећој сезони играо финале плеј-офа, као члан Орландо Меџика. Изгубили су од Лејкерса 4:1, али млади бек је био пун оптимизма...

"Причао нам је како је на крају тог финала одлазио са терена, како је гледао Двајта Хауарда и Џамира Нелсона, који су имали вишегодишње уговоре и рекао 'Не брините, вратићемо се овде'. Међутим, после тога никада више није играо у финалу. Сада нам је рекао да прозор који се отворио може врло брзо да се затвори и да због тога морамо да искористимо прилику".

"Ништа није гарантовано", додао је Ембид.

У лиги у којој, како каже власник Далас Маверикса Марк Кјубан, "један осваја титулу, а осталих 29 тимова деле последње место", заиста нема гаранција. А Сиксерси, у славу визије Сема Хинкија - сада професора на универзитету Стенфорд - заиста имају шансу да ураде нешто што им нико није предвиђао у октобру.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар