Od 10 pobjeda, do NBA finala za dvije godine - moguće!

Embid: Imamo dobre šanse za finale! Prva zvezda Filadelfije Džoel Embid izjavio je kako misli da njegova ekipa može da dođe i do velikog finala NBA lige. Filadelfija Siksersima su se ove sezone konačno sklopile (skoro) sve kockice. . .

Košarka 28.04.2018 | 22:15
Od 10 pobjeda, do NBA finala za dvije godine - moguće!
Nije prošlo mnogo vremena od kada je Fila bila najgora ekipa lige, a sada imaju realne šanse da se, sa najboljim sa zapada, bore za šampionski prsten.

Bivši košarkaš Elton Brend 2016. okačio je poster u svlačionici Filadelfije sa natpisom 'Čestitamo na izjednačavanju rekorda za najgori skor u istoriji', sa ispisanim brojevima svakog igrača ekipe.

"Iskreno, bio sam razjaren. Bio sam povređen i nisam mogao ništa da uradim povodom toga, pa sam samo sebi rekao 'Kada se vrati, nešto mora da se promeni'", rekao jeDžoel Embid za ESPN.

Pred petu utakmicu serije prve runde plej-ofa protiv Majamija, Embid je rekao da je vreme Siksersa došlo i da moraju da prigrabe ovu priliku i počnu da razmišljaju o finalu NBA. On ovo sugeriše već duže vreme, s obzirom da je na svoj Instagram postavio slike potencijalnih kandidata koje Fila mora da eliminiše na putu do finala.

"Imamo šanse. Imamo dobre šanse", rekao je Embid na pitanje da li mogu da dođu do finala.



Samo jedan tim u Istočnoj konferenciji prebrodio je prvo kolo plej-ofa u pet utakmica. Dok je u serijama Toronto - Vašington (2:2) i Klivlend - Indijana (2:2) sve otvoreno, Boston vodi protiv Milvokija 3:2, ali ko zna da li će bez povređenog Kajrija Irvinga uspeti da dovrši posao.

Za to vreme, Filadelfija Siksersi se spremaju za tek drugo polufinale Istoka u poslednjih 15 sezona, pošto su iskusni tim Majami Hita eliminisali rezultatom 4:1, uključujući 2:0 na gostujućem parketu.

Da bi bilo sasvim jasno šta to znači, neophodan je osvrt na noviju istoriju ove franšize...

Tim iz 2012. godine (Džru Holidej, Andre Igudala, Elton Brend, Lu Vilijams, Tadeus Jang, Nikola Vučević), koji je u doigravanje ušao sa osmog mesta i iskoristio povredu Derika Rouza u prvoj utakmici da otpiše favorizovane Čikago Bulse (4:2), uveo je Sikserse u plej-of četvrti put u pet sezona.

Tog leta, nakon 3:4 u polufinalu protiv Boston Seltiksa, usledio je "trejd" za centra Los Anđeles Lejkersa Endrua Bajnama, u kome je Fila izgubila Igudalu i Vučevića, a Bajnama - ispostavilo se - nije dobila, jer zbog povrede kolena nije odigrao nijednu utakmicu te sezone, pre nego što je postao slobodan agent.

Za generalnog menadžera Siksersa biva imenovan Sem Hinki, dotadašnji operativac Hjuston Roketsa, gde se vođenje franšize umnogome bazira(lo) na korišćenju košarkaške analitike i napredne statistike.

Hinki je "trejdom" Holideja u Nju Orleans u noći drafta 2013. odmah stavio do znanja kakav mu je plan - otarasiti se iskusnih igrača sa velikim ugovorima, a fokusirati se na mlade igrače i prikupljanje što kvalitetnijih draft pikova za budućnost.

Hinkijeva filozofija, oličena u kultnoj frazi "Veruj u proces", bila je vrlo jasna: "Ne želimo u plej-of, ako ćemo tamo da budemo topovska hrana i ako ne možemo da uradimo nešto veliko". A, pored Majamija, Bostona, kasnije i Klivlenda, definitivno nisu mogli.

Filadelfija je otvoreno "tankovala" (svesno gubila utakmice da bi poboljšala izglede za dobijanje visokih draft pikova) i u tri sezone Hinkijeve ere imala skor 19-63, 18-64 i konačno10-72, kada je umalo izjednačila negativni NBA rekord (9-73), koji su upravo Siksersi postavili u sezoni 1972/73.

Hinki nije izdržao pritisak, pa je na kraju sezone 2015/16 podneo ostavku, a na njegovo mesto je došao Brajan Kolanđelo, koji je za rezultate u Finiksu i Torontu bio nagrađen titulom operativca godine u NBA (2005, 2007).

Opredeljenje franšize je ostalo isto, ali u isto vreme je poslata poruka da "Proces" neće trajati večno - kao što su se mnogi pribojavali - već da sa tolikim potencijalom mora da se uradi nešto konkretno.

Od brojnih talenata koji su poslednjih godina zadužili dres Filadelfije (neki su se čekali po sezonu ili čak dve, da se oporave od povreda), mnogi su sada u drugim ekipama, a mladi "kostur" sa kojim su Siksersi krenuli u ovu sezonu čine 21-godišnji plejmejker u telu krila, Ben Simons (Lebron 2.0?), "četvorka" Dario Šarić (24) i harizmatični centar Džoel Embid (24).

Pod vođstvom trenera Breta Brauna, koji je došao odmah posle Hinkija i za prve četiri sezone imao 29,6 odsto uspešnosti (75-253), mukotrpni projekat konačno je počeo da dobija željene obrise.

Malobrojnim "preživelim" veteranima iz sezone 2015/16, kada je dotaknuto dno (10-72), a to su Robert Kovington, Ti Džej Mekonel i Rišon Holms, pridodati su Džej Džej Redik i Amir Džonson. Kada se u februaru ukazala prilika, sa "tržišta rada" pokupljeni su Marko Belineli i Ersan Iljasova, odlični šuteri kojih se za potrebe "tankovanja" odrekla Atlanta, a koji su se idealno uklopili u način igre Siksersa.

Neizostavan dekor svemu tome je Markel Fulc, prvi pik sa poslednjeg drafta, koji je pet meseci odsustvao sa terena zbog misteriozne povrede ramena. Fulc u plej-ofu za sada ima minimalnu ulogu, ali je u finišu regularnog dela sezone dao impuls ekipi, u periodu kada je Embid pauzirao zbog operacije jagodične kosti.

Predvođena Simonsom, Filadelfija je zabeležila 16 uzastopnih pobeda, od kojih je svaka bila neophodna da bi Siksersi nadmašili Klivlend Kavalirse u borbi za treće mesto. Kada vidimo koliko se Lebron Džejms i ekipa muče sa Indijana Pejsersima, jasno je koliko je to bilo važno.

Sada "Fila" u polufinalu Istoka čeka Boston bez Kajrija Irvinga ili Milvoki Bakse, koji ne deluju dovoljno kvalitetno i zrelo da naprave veliki rezultat. Posle toga, na red bi došli Toronto, Klivlend... i Siksersi veruju da nemaju razloga za strah.

"Neverovatno je koliki smo put prešli za samo dve godine, ali postavili smo letvicu visoko i morali smo da uradimo sve da ostvarimo taj cilj. Imamo šansu da dođemo do finala. Imamo dobru šansu", izjavio je Embid, koji se vratio u trećem meču prvog kola.

Ti Džej Mekonel ispričao je kako je Džej Džej Redik, letos doveden po isteku ugovora sa Los Anđeles Klipersima, motivisao saigrače pre pete utakmice protiv Majamija.

Redik je 2009. u svojoj trećoj sezoni igrao finale plej-ofa, kao član Orlando Medžika. Izgubili su od Lejkersa 4:1, ali mladi bek je bio pun optimizma...

"Pričao nam je kako je na kraju tog finala odlazio sa terena, kako je gledao Dvajta Hauarda i Džamira Nelsona, koji su imali višegodišnje ugovore i rekao 'Ne brinite, vratićemo se ovde'. Međutim, posle toga nikada više nije igrao u finalu. Sada nam je rekao da prozor koji se otvorio može vrlo brzo da se zatvori i da zbog toga moramo da iskoristimo priliku".

"Ništa nije garantovano", dodao je Embid.

U ligi u kojoj, kako kaže vlasnik Dalas Maveriksa Mark Kjuban, "jedan osvaja titulu, a ostalih 29 timova dele poslednje mesto", zaista nema garancija. A Siksersi, u slavu vizije Sema Hinkija - sada profesora na univerzitetu Stenford - zaista imaju šansu da urade nešto što im niko nije predviđao u oktobru.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar