Отворена изложба о Калимију Баруху

“Прошло и садашње – трагови и огледала, Калми Барух: писац, народ, језик и град” назив је изложбе коју је организовао Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ у Сарајеву, у сарадњи са Културно-просвјетним друштвом Ла Беневоленција, почасним конзулом БиХ у Израелу Александром Николићем и општином Центар. Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Израела Боаз Родкин.

Босна и Херцеговина 12.04.2018 | 21:59
Отворена изложба о Калимију Баруху
Калми Барух рођен је 1896 године у Сарајеву као једно од осморо дјеце угледног јеврејског трговца Саламона Баруха. Основну школу завршио је у Вишеграду,гимназију у Сарајеву, Филозофски факултет у Загребу и Бечу гдје је 1923.године и докторирао, док је постдокторске студије похађао у Мадриду.



Калми Барух је претеча југословенске хиспанистике, међународно признати научник из области сефардског културног насљеђа и посебно јеврејско-шпанског језика. Био је дугогодишњи сарадник више домаћих и европских часописа из области филологије и књижевности, сарађивао је са београдским Балканским институтом и Универзитетом, те са Шпанском краљевском академијом.

Калми Барух је 30-их годсина прошлог вијека спадао међу најеминентније активне интелектуалце, напредне оријентације, Сарајева и тадашње Краљевине Југославије. Посебно се залагао за социјално угрожене ученике, културно уздизање радника, међуконфесионалну толеранцију и борбу против антисемитизма, те пружао березервну подршку републиканцима у Грађанском рату у Шпанији.

Нажалост 1945.године страдао је у концентрационом логору Берген-Белзен.

,,Судбина сарајевских Јевреја је нажалост истовјетна као и судбина њихове браће у цијелој Европи'',истакао је амбасадор Израела Боаз Родкин и подсјетио да је током холокауста страдало шест милиона Јевреја.



,,То је јединствен историјски догађај.У том историјском контексту Калми Барух је од изузетног значаја не само у смислу изучавања историје него и свега онога што од ње можемо научити за данашње и будуће нараштаје'',поручио је амбасадор Родкин.

,,Калми Барух је доказ културних веза и заједничког културног наслијеђа БиХ и Израела'',истакао је приликом отварања изложбе почасни конзул БиХ у Израелу Александар Николић, додајући да постоји потреба побољшања сарадње двије земље на другим пољима.

,,Након посјете српског члана Предстадништва БиХ Младена Иванића Израелу у марту прошле године институционалне везе су кренуле узлазном путањом. Од тог момента контакти су редовнији и садржајнији'', каже Николић и додаје да побољшање политичке атмосфере не прати привредна сарадња али то је нешто на чему се ради не само кроз институције већ и са привредницима који у тој сарадњи налазе интерес.

Амасадор Израела Боаз Родкин истиче да сарадња БиХ и Израела може и мора бити боља.

,,Без обзира на слидне политичке односе ми чинимо све да продубимо сарадњу.Проше године члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић посјетио је Израел и срео се са комплетном структуром израелског руководства укључујући предсједника и премијера.Тада су договорене конкретне активности на побољшању привредних и трговинских веза'',тврди Родкин и додаје да треба радити и на побољшању туристичке сарадње јер велики број израелских туриста посјећује БиХ. 

Изложба “Прошло и садашње – трагови и огледала,Калми Барух: писац, народ, језик и град” у ликовној галерији МАК трајаће мјесец дана уз пратећи програм. За 26. април  заказано је предавање доктора Нааме Шик из Јад вашем-а.  

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лукавица

13.04.2018 20:46

Браво! Треба пуно оваквих образовних манифестација..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

15.04.2018 00:46

Браво за организаторе!

ОДГОВОРИТЕ