Otvorena izložba o Kalimiju Baruhu

“Prošlo i sadašnje – tragovi i ogledala, Kalmi Baruh: pisac, narod, jezik i grad” naziv je izložbe koju je organizovao Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, u saradnji sa Kulturno-prosvjetnim društvom La Benevolencija, počasnim konzulom BiH u Izraelu Aleksandrom Nikolićem i opštinom Centar. Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Izraela Boaz Rodkin.

Bosna i Hercegovina 12.04.2018 | 21:59
Otvorena izložba o Kalimiju Baruhu
Kalmi Baruh rođen je 1896 godine u Sarajevu kao jedno od osmoro djece uglednog jevrejskog trgovca Salamona Baruha. Osnovnu školu završio je u Višegradu,gimnaziju u Sarajevu, Filozofski fakultet u Zagrebu i Beču gdje je 1923.godine i doktorirao, dok je postdoktorske studije pohađao u Madridu.



Kalmi Baruh je preteča jugoslovenske hispanistike, međunarodno priznati naučnik iz oblasti sefardskog kulturnog nasljeđa i posebno jevrejsko-španskog jezika. Bio je dugogodišnji saradnik više domaćih i evropskih časopisa iz oblasti filologije i književnosti, sarađivao je sa beogradskim Balkanskim institutom i Univerzitetom, te sa Španskom kraljevskom akademijom.

Kalmi Baruh je 30-ih godsina prošlog vijeka spadao među najeminentnije aktivne intelektualce, napredne orijentacije, Sarajeva i tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Posebno se zalagao za socijalno ugrožene učenike, kulturno uzdizanje radnika, međukonfesionalnu toleranciju i borbu protiv antisemitizma, te pružao berezervnu podršku republikancima u Građanskom ratu u Španiji.

Nažalost 1945.godine stradao je u koncentracionom logoru Bergen-Belzen.

,,Sudbina sarajevskih Jevreja je nažalost istovjetna kao i sudbina njihove braće u cijeloj Evropi'',istakao je ambasador Izraela Boaz Rodkin i podsjetio da je tokom holokausta stradalo šest miliona Jevreja.



,,To je jedinstven istorijski događaj.U tom istorijskom kontekstu Kalmi Baruh je od izuzetnog značaja ne samo u smislu izučavanja istorije nego i svega onoga što od nje možemo naučiti za današnje i buduće naraštaje'',poručio je ambasador Rodkin.

,,Kalmi Baruh je dokaz kulturnih veza i zajedničkog kulturnog naslijeđa BiH i Izraela'',istakao je prilikom otvaranja izložbe počasni konzul BiH u Izraelu Aleksandar Nikolić, dodajući da postoji potreba poboljšanja saradnje dvije zemlje na drugim poljima.

,,Nakon posjete srpskog člana Predstadništva BiH Mladena Ivanića Izraelu u martu prošle godine institucionalne veze su krenule uzlaznom putanjom. Od tog momenta kontakti su redovniji i sadržajniji'', kaže Nikolić i dodaje da poboljšanje političke atmosfere ne prati privredna saradnja ali to je nešto na čemu se radi ne samo kroz institucije već i sa privrednicima koji u toj saradnji nalaze interes.

Amasador Izraela Boaz Rodkin ističe da saradnja BiH i Izraela može i mora biti bolja.

,,Bez obzira na slidne političke odnose mi činimo sve da produbimo saradnju.Proše godine član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić posjetio je Izrael i sreo se sa kompletnom strukturom izraelskog rukovodstva uključujući predsjednika i premijera.Tada su dogovorene konkretne aktivnosti na poboljšanju privrednih i trgovinskih veza'',tvrdi Rodkin i dodaje da treba raditi i na poboljšanju turističke saradnje jer veliki broj izraelskih turista posjećuje BiH. 

Izložba “Prošlo i sadašnje – tragovi i ogledala,Kalmi Baruh: pisac, narod, jezik i grad” u likovnoj galeriji MAK trajaće mjesec dana uz prateći program. Za 26. april  zakazano je predavanje doktora Naame Šik iz Jad vašem-a.  

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Lukavica

13.04.2018 20:46

Bravo! Treba puno ovakvih obrazovnih manifestacija..

ODGOVORITE
Name

Jovana

15.04.2018 00:46

Bravo za organizatore!

ODGOVORITE