Хоће ли бити трећег свјетског рата?!

Док САД и Русија затежу конце око Сирије сви се питају да ли ће бити новог свјетског рата. Ако га буде, штета ће бити немјерљива. Шта ће одлучити Трамп и Путин?

Свијет 12.04.2018 | 09:11
Хоће ли бити трећег свјетског рата?!
Ионако лоше односе дијве свјетске силе заоштрио је наводни напад хемијским оружјем у сиријском граду Думи, у ком је, како кажу активисти за људска права страдало најмање 70 људи, док је, према подацима Свјетске здравствене организације, помоћ љекара због тровања хемијским оружјем, потражило око 500 особа.

Двије сједнице Савјета безбједности УН нису дале резултате у виду смиривања тензија. Рат пријетњама пресељен је на Твитер и Фејсбук, када је предсједник САД запријетио Русима да стижу лијепе и паметне ракете. На то му је одговорено из званичне Москве, одакле кажу да Америка планира да лансира те ракете како би у ствари уништила доказе да хемијског напада није ни било. То су само фрагменти сиријске компликоване слагалице, а свијет се с правом пита да ли ће заиста и доћи до новог свјетског рата?

Преносећи оцјене свјетских аналитичара, Индеx.хр пише да је постало јасно да Америка мијења политику према Сирији када је за предсједника САД изабран Трамп. Подсјећа се да је и Обама био у једном тренутку спреман на војну опцију у Сирији, али је одустао у посљедњем тренутку. И тада су уз САД, као и сада, чврсто стале Велика Британија и Француска. И тада је повод био хемијски напад.

Русија је чак 12 пута уложила вето на резолуције које осуђују ратне злочине сиријског режима и пријете му санкцијама, укључујући и вето на наставак мандата за заједничку истрагу УН-а и ОПЦW-а о хемијским нападима у Сириј. Трамп је стога, сматрају аналитичари у праву, када каже да је све могло бити другачије, да је његов предходник Обама био много одлучнији и да није одустао од напада на Сирију.

И САД су исто тако одбиле руску верзију резолуције о успостави тијела за истраживање напада хемијским оружјем, јер се сматра да би руски приједлог омогућио да тај тим буде под њиховом контролом, што значи да се докази о употреби хемијског оружја могу, ако већ и нису, склонити. Тренутак политичке воље за војном акцијом дотада ће одавно проћи, и све ће се наставити по старом до идућег инцидента. Вашингтон је то вјеројатно имао на уму кад је објавио да подржавају истрагу ОПЦW-а, али да неће чекати на резултат како би одговорио.

САД се нећкају с почетком војне интервенције јер ће бити оптужене да нису чекале резултате истраге и да им је наводни напад (који још није доказан) био само изговор за интервенцију.

Такође, упитна је и легалност америчког напада, и са становишта америчког устава и међународног права. Такође, не смију се занемарити и посљедице таквих или сличних једностраних потеза и самовоље "свјетског полицајца", као што показују примјери огромне људске цијене инвазија на Ирак и Авганистан, а у мањој мјери и интервенција у Сирији и Либији.

С друге стране, не смију да се игноришу ни чињенице да се досадашња улога међународне заједнице у рјешавање вишегодишњег сукоба у Сирији показала као потпуна неспособност. Земља је разорена, страдало је више стотина хиљада људи, а преко милион Сиријаца је напустило своје домове. Такође, посљедњи инцидент за употребом хемијског оружја је само један у низу истих.

Многи сада постављају и питање- шта сад?

Индеx.хр наводи да су дипломатски покушаји Русије да спаси сиријског савезника од војне акције овог пута, осуђени су на неуспјех. Трамп је, барем судећи по његовим изјавама, одлучан да наплати "високу цијену" Асаду, ког је назвао "животињом која убија плином".

То што је Трамп први пут јавно осудио и његовог главног савезника Владимира Путина и прогласио односе с Русијом "горим него у Хладном рату" такође је изузетно важно.

Али, САД ће сигурно покушати да избјегну конфронтацију с Русијом, која објективно носи са собом ризик трећег свјетског, можда и нуклеарног рата. Сирија то зна, стога је већ и склонила добар дио своје авијације у руску ваздушну базу у Хмеимиму. Сада је пред Трампом критична дилема: извршити војне нападе који би били толико ограничени да неће представљати значајан ударац сиријској војсци и њеном капацитету да настави с бомбардовањем цивила, укључујући бојним отровима; или предузети много шири напад који би заиста неутрализовао сиријске ваздушне снаге и њихов хемијски арсенал, али готово сигурно нанио губитке и руским и иранским снагама у земљи.

Кључно питање: Како ће реаговати Русија?

Могуће је да ће Русија ипак остати по страни и да неће узвратити напад против САД.

Али, такође је лако замислити и сценарио у ком би сукоб измакао контроли: У њему Русија активира свој противваздушни систем С-400 и обори један или више америчких или савезничких авиона, можда чак потопи и брод с ког су лансирани крстарећи пројектили, а Америка на ово одговори бомбардовањем противваздушне одбране, можда и саме ваздушне базе Хмеимим или поморске базе у Тартусу те обарања руских авиона.

У оваквом низу напада и против напада војни губици обе стране могу драматично да ескалирају. Улози су због тога веома високи за обе стране, а потенцијал за ескалацију представља и укључење Израела у сукоб, који одавно врши војне акције ниског интензитета у Сирији како би спријечио јачање иранских снага и либанског Хезболаха на својој граници.

(БН/Индеx.хр)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Харе

12.04.2018 07:19

Путин нек се не сикира има Додика ко савезника и његових 2500 пушкица,удри Трампе ако смијеш овај дио :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Харе

12.04.2018 07:39

Које пускице нетребају ни оне.Иде Додик прса у прса.Има га фала богу одмах це три амера оборити.

Name

РЕ ХАРЕ

12.04.2018 07:47

ЦАРЕ СТО СИ ОПСЈЕДНУД ДОДИКОМ ..ИЗГЛЕДА КАД ЈУВЕНТУС ИЗГУБИ ОД РЕАЛА ТЕБИ ЈЕ ДОДИК КРИВ..ВОДИ ГА КУЦИ ..

Name

Лукач

12.04.2018 08:11

Удри баја нек палија јечи....нека буде што бити мора.......радујем се томе.

Name

Мирко

12.04.2018 08:36

Додик је краљ

Name

Харе

12.04.2018 09:10

Од.... шта те брига за Путина, имаш своје и капак.

Name

ГОЈКО

12.04.2018 09:47

Трумпе само дери и цепај те пропале и биједнике Русе.Русији се близи крај.

Name

Леми

12.04.2018 10:08

Године свог живота си потрошио у глупости умријети ћеш глуп

Name

неко

12.04.2018 10:23

Имал пемзија? Имал пара за лијекова? Имал се ста за појест?

Name

Браво Харе, ево Бубамаре!

12.04.2018 12:14

Сва среца па је Федерација јака војна сила. Имају цак и властити језик, а за дрзаву цемо јос видјети (са оних 2500 пускица), ха, ха..

Name

Боки

12.04.2018 13:35

Опсједнутост је болест.

Name

Хм

12.04.2018 07:21

Јадан обицни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИРКО

12.04.2018 09:23

ДОДИК НИЈЕ КРАЉ ОН ЈЕ ЦАР КОЈИ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ АЛИ СДСОВИМ БОТОВИМА ТО НЕМОЗЕС ОБЈАСНИТИ

Name

ма,ајде

12.04.2018 09:35

Јест америци зао онога народа сто је нападнут хемијским орузјем,да није циљ истјерати русију и уклонити асада са власти даби могао узпоставити контролу и наорузавати терористицке групе и по потреби управљати сњима у разне сврхе тако им је исто зао нас балканаца па стварају хаос а наси политицари идиоти па раде зањих а против народа због својих лицних интереса.Све сљам и идиотлук.

Name

попара

12.04.2018 07:21

Засто се не боре у својим дрзавама,а не у Сирији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

12.04.2018 09:15

Зато што њихова јавност не треба да се узнемирава са евентуалним ратом. Зато се све то збива далеко од њихових држава. На интернету сам отворио њемачки Билд, енглески ББЦ те америчке Њујорк тајмс и Вашингтон пост и на насловним странама готово нема ништа о томе свему. Ударна вијест у Америци и Енглеској је испитивање Цукенберга о афери са Фацебооком а код Њемаца само "Шкандали" са јавним личностима и спорт. Само на ударној страни наших новина пише: "ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СВЈЕТСКИ РАТ!" Орвел је у "1984" написао да ће свијет бити подијељен на три области: 1. америчко-западну, 2. азијску и 3. Русију. и да више неће бити ратова са окупацијом неке земље са трупама већ да се ратови неће водити у самим поменутим областима него само по ободима тих области и то на мјестима и у државама које грађани тих области (Запада, Азије и Русије) уопште неће знати гдје се налазе што и јесте циљ јер то онда оставља утисак мање важности и опасности. Циљ свих будућих ратова али и великих маневара (садашња ситуација у Сирији ми баш личи на заједничке маневре Запада и Русије) је да се троши оружје и муниција и да одређене интересне групе тих земаља убиру огромне профите. Порески обвезници сукобљених страна су глупи и биће опељешени од стране својих влада које ће њихов новац прослиједити за војну индустрију која у суштини уопште не служи за бољи живот тих пореских обвезника. Па само вјештачко подгријавање кризе енормно кошта. Један радни дан једног носача авиона кошта неколико стотина хиљада долара. Само око Кореје и Кине американци имају неколико носача авиона. Све то плаћају њихови грађани а да уопште немају увида у сврху тих војних активности. Тако је и са Русијом и Кином. Можда обе стране и испале педесетак пројектила или ракета али ће у расходе уписати стоструку већу количину. Не морају ни испалити, само их побацају у море. Ко ће то провјеравати?

Name

Па

12.04.2018 07:37

Он траје годинама и годинама а ви се питате хоће ли бити. Питање је само хоће ли тотално ескалирати. Ја мислим да неће. Биће ово све под контролом великих газда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

12.04.2018 08:01

Јесу ли овако и османлије кмечале и лајале, кад су пропадали?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2018 08:52

О цему то ти балване,теско теби кад Амери заврсе са Сyријом,ето их поново на Србе.

Name

Хахаха

12.04.2018 10:03

Као сто не нападају Асада и Русе ради неког тамо Сиријског народа.

Name

ре Хахаха

12.04.2018 11:33

Изгледа нисте довољно добили 1999 од Амера ,док се тако понасас.Ако поново додју такви као ти це бити криви.

Name

Ђорђе

12.04.2018 08:02

Ја бих волио знати, када је завршен први свјетски рат?. Да ли је рат икада био завршен или се водио на други начин?. Поздрав....

ОДГОВОРИТЕ
Name

2

12.04.2018 08:16

Двије будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Лола

12.04.2018 08:33

Ако Бог да сто пре то боље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кемо

12.04.2018 08:37

Ако буде Додик је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

12.04.2018 08:54

Ајд да и то чудо видимо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабици

12.04.2018 09:49

Додје један сверцер цигара,звани миле ронхил на америцком тенку,освоји срца свих срба,који кренусе за својим бајом да се курце и провоцирају друге народе и направи тај баја сукобе измедју народа,и тако изби треци светски рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муха

12.04.2018 10:42

Овако ти изгледа кад је судбина насих зивота у рукама ова два идиота

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај

12.04.2018 10:46

Да смо паметни да окренемо главу на другу страну, нек ратују ко их сиса, ми смо ратовали па ста смо добили јад, бједа и мрзњу а сака нас је остала и јос један рад би нас унистио све у Босни.Зао ми је Сиријског народа али ми ту немоземо ниста сем послати глас разума и хуманитарну помоц мада је и то питање.Стога требамо се скоцетрисати на насе проблеме измедју Босне и Србије после тога моземо видјети и са Хрватима ста моземо урадити да побољсамо повјерење ако не није проблем нек буде њихов избор.Босњаци и Срби могу заједно доста урадити за овај дио Балкана а не да нас газе као отирац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанка

12.04.2018 12:17

Браво за коментар!

Name

РВИ

12.04.2018 10:47

Вала да се хоце заратити и то је боље него овако да нас јебу у здрав мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

12.04.2018 10:55

Ако буде ја визу па са фамелијом за Њемацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрмак

12.04.2018 11:19

Неце те примити таквог неписменог..Прво се сколуј ,па онда сједни за компјутер.

Name

стока

12.04.2018 12:06

Па требају им неписмени писмени само зајебавају знаш ону нема лопова до школованог лопова знаш на кога мислим ......

Name

г

12.04.2018 12:19

Нема бјезања кад се баци атомска, глупи народе, и свабе це да страдају. Неце бити мисје рупе да се сакријемо!

Name

Хамис

12.04.2018 12:23

Мени се цини да це бити рата али не свјетског.Мислим да ови велики сурују и да је ово око Сирије само фарса,прави циљ је Иран и нек им је бог у помоци све це се ово на њих сруцити,дај бозе да гресим али оволику масинерију покренути на ратом измуцену и срусену Сирију цисто сумњам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тини

12.04.2018 13:26

Мозе бит..

Name

Кик

12.04.2018 13:22

Кога интересује истина: хттпс://yоуту.бе/тмЕр6мФУБXY

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхуцк Норрис

12.04.2018 14:24

Ајде доста више замајавања народа са ратом, ако дођем тамо има да "поломим" и једне и друге.

ОДГОВОРИТЕ