Hoće li biti trećeg svjetskog rata?!

Dok SAD i Rusija zatežu konce oko Sirije svi se pitaju da li će biti novog svjetskog rata. Ako ga bude, šteta će biti nemjerljiva. Šta će odlučiti Tramp i Putin?

Svijet 12.04.2018 | 09:11
Hoće li biti trećeg svjetskog rata?!
Ionako loše odnose dijve svjetske sile zaoštrio je navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi, u kom je, kako kažu aktivisti za ljudska prava stradalo najmanje 70 ljudi, dok je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pomoć ljekara zbog trovanja hemijskim oružjem, potražilo oko 500 osoba.

Dvije sjednice Savjeta bezbjednosti UN nisu dale rezultate u vidu smirivanja tenzija. Rat prijetnjama preseljen je na Tviter i Fejsbuk, kada je predsjednik SAD zaprijetio Rusima da stižu lijepe i pametne rakete. Na to mu je odgovoreno iz zvanične Moskve, odakle kažu da Amerika planira da lansira te rakete kako bi u stvari uništila dokaze da hemijskog napada nije ni bilo. To su samo fragmenti sirijske komplikovane slagalice, a svijet se s pravom pita da li će zaista i doći do novog svjetskog rata?

Prenoseći ocjene svjetskih analitičara, Index.hr piše da je postalo jasno da Amerika mijenja politiku prema Siriji kada je za predsjednika SAD izabran Tramp. Podsjeća se da je i Obama bio u jednom trenutku spreman na vojnu opciju u Siriji, ali je odustao u posljednjem trenutku. I tada su uz SAD, kao i sada, čvrsto stale Velika Britanija i Francuska. I tada je povod bio hemijski napad.

Rusija je čak 12 puta uložila veto na rezolucije koje osuđuju ratne zločine sirijskog režima i prijete mu sankcijama, uključujući i veto na nastavak mandata za zajedničku istragu UN-a i OPCW-a o hemijskim napadima u Sirij. Tramp je stoga, smatraju analitičari u pravu, kada kaže da je sve moglo biti drugačije, da je njegov predhodnik Obama bio mnogo odlučniji i da nije odustao od napada na Siriju.

I SAD su isto tako odbile rusku verziju rezolucije o uspostavi tijela za istraživanje napada hemijskim oružjem, jer se smatra da bi ruski prijedlog omogućio da taj tim bude pod njihovom kontrolom, što znači da se dokazi o upotrebi hemijskog oružja mogu, ako već i nisu, skloniti. Trenutak političke volje za vojnom akcijom dotada će odavno proći, i sve će se nastaviti po starom do idućeg incidenta. Vašington je to vjerojatno imao na umu kad je objavio da podržavaju istragu OPCW-a, ali da neće čekati na rezultat kako bi odgovorio.

SAD se nećkaju s početkom vojne intervencije jer će biti optužene da nisu čekale rezultate istrage i da im je navodni napad (koji još nije dokazan) bio samo izgovor za intervenciju.

Takođe, upitna je i legalnost američkog napada, i sa stanovišta američkog ustava i međunarodnog prava. Takođe, ne smiju se zanemariti i posljedice takvih ili sličnih jednostranih poteza i samovolje "svjetskog policajca", kao što pokazuju primjeri ogromne ljudske cijene invazija na Irak i Avganistan, a u manjoj mjeri i intervencija u Siriji i Libiji.

S druge strane, ne smiju da se ignorišu ni činjenice da se dosadašnja uloga međunarodne zajednice u rješavanje višegodišnjeg sukoba u Siriji pokazala kao potpuna nesposobnost. Zemlja je razorena, stradalo je više stotina hiljada ljudi, a preko milion Sirijaca je napustilo svoje domove. Takođe, posljednji incident za upotrebom hemijskog oružja je samo jedan u nizu istih.

Mnogi sada postavljaju i pitanje- šta sad?

Index.hr navodi da su diplomatski pokušaji Rusije da spasi sirijskog saveznika od vojne akcije ovog puta, osuđeni su na neuspjeh. Tramp je, barem sudeći po njegovim izjavama, odlučan da naplati "visoku cijenu" Asadu, kog je nazvao "životinjom koja ubija plinom".

To što je Tramp prvi put javno osudio i njegovog glavnog saveznika Vladimira Putina i proglasio odnose s Rusijom "gorim nego u Hladnom ratu" takođe je izuzetno važno.

Ali, SAD će sigurno pokušati da izbjegnu konfrontaciju s Rusijom, koja objektivno nosi sa sobom rizik trećeg svjetskog, možda i nuklearnog rata. Sirija to zna, stoga je već i sklonila dobar dio svoje avijacije u rusku vazdušnu bazu u Hmeimimu. Sada je pred Trampom kritična dilema: izvršiti vojne napade koji bi bili toliko ograničeni da neće predstavljati značajan udarac sirijskoj vojsci i njenom kapacitetu da nastavi s bombardovanjem civila, uključujući bojnim otrovima; ili preduzeti mnogo širi napad koji bi zaista neutralizovao sirijske vazdušne snage i njihov hemijski arsenal, ali gotovo sigurno nanio gubitke i ruskim i iranskim snagama u zemlji.

Ključno pitanje: Kako će reagovati Rusija?

Moguće je da će Rusija ipak ostati po strani i da neće uzvratiti napad protiv SAD.

Ali, takođe je lako zamisliti i scenario u kom bi sukob izmakao kontroli: U njemu Rusija aktivira svoj protivvazdušni sistem S-400 i obori jedan ili više američkih ili savezničkih aviona, možda čak potopi i brod s kog su lansirani krstareći projektili, a Amerika na ovo odgovori bombardovanjem protivvazdušne odbrane, možda i same vazdušne baze Hmeimim ili pomorske baze u Tartusu te obaranja ruskih aviona.

U ovakvom nizu napada i protiv napada vojni gubici obe strane mogu dramatično da eskaliraju. Ulozi su zbog toga veoma visoki za obe strane, a potencijal za eskalaciju predstavlja i uključenje Izraela u sukob, koji odavno vrši vojne akcije niskog intenziteta u Siriji kako bi spriječio jačanje iranskih snaga i libanskog Hezbolaha na svojoj granici.

(BN/Index.hr)

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Hare

12.04.2018 09:19

Putin nek se ne sikira ima Dodika ko saveznika i njegovih 2500 puškica,udri Trampe ako smiješ ovaj dio :)

ODGOVORITE
Name

Re Hare

12.04.2018 09:39

Koje puskice netrebaju ni one.Ide Dodik prsa u prsa.Ima ga fala bogu odmah ce tri amera oboriti.

Name

RE HARE

12.04.2018 09:47

CARE STO SI OPSJEDNUD DODIKOM ..IZGLEDA KAD JUVENTUS IZGUBI OD REALA TEBI JE DODIK KRIV..VODI GA KUCI ..

Name

Lukač

12.04.2018 10:11

Udri baja nek palija ječi....neka bude što biti mora.......radujem se tome.

Name

Mirko

12.04.2018 10:36

Dodik je kralj

Name

Hare

12.04.2018 11:10

Od.... šta te briga za Putina, imaš svoje i kapak.

Name

GOJKO

12.04.2018 11:47

Trumpe samo deri i cepaj te propale i bijednike Ruse.Rusiji se blizi kraj.

Name

Леми

12.04.2018 12:08

Године свог живота си потрошио у глупости умријети ћеш глуп

Name

neko

12.04.2018 12:23

Imal pemzija? Imal para za lijekova? Imal se sta za pojest?

Name

Bravo Hare, evo Bubamare!

12.04.2018 14:14

Sva sreca pa je Federacija jaka vojna sila. Imaju cak i vlastiti jezik, a za drzavu cemo jos vidjeti (sa onih 2500 puskica), ha, ha..

Name

Boki

12.04.2018 15:35

Opsjednutost je bolest.

Name

Hm

12.04.2018 09:21

Jadan obicni narod.

ODGOVORITE
Name

RE MIRKO

12.04.2018 11:23

DODIK NIJE KRALJ ON JE CAR KOJI NEMA ALTERNATIVU ALI SDSOVIM BOTOVIMA TO NEMOZES OBJASNITI

Name

ma,ajde

12.04.2018 11:35

Jest americi zao onoga naroda sto je napadnut hemijskim oruzjem,da nije cilj istjerati rusiju i ukloniti asada sa vlasti dabi mogao uzpostaviti kontrolu i naoruzavati teroristicke grupe i po potrebi upravljati snjima u razne svrhe tako im je isto zao nas balkanaca pa stvaraju haos a nasi politicari idioti pa rade zanjih a protiv naroda zbog svojih licnih interesa.Sve sljam i idiotluk.

Name

popara

12.04.2018 09:21

Zasto se ne bore u svojim drzavama,a ne u Siriji?

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

12.04.2018 11:15

Zato što njihova javnost ne treba da se uznemirava sa eventualnim ratom. Zato se sve to zbiva daleko od njihovih država. Na internetu sam otvorio njemački Bild, engleski BBC te američke Njujork tajms i Vašington post i na naslovnim stranama gotovo nema ništa o tome svemu. Udarna vijest u Americi i Engleskoj je ispitivanje Cukenberga o aferi sa Facebookom a kod Njemaca samo "Škandali" sa javnim ličnostima i sport. Samo na udarnoj strani naših novina piše: "POČINJE TREĆI SVJETSKI RAT!" Orvel je u "1984" napisao da će svijet biti podijeljen na tri oblasti: 1. američko-zapadnu, 2. azijsku i 3. Rusiju. i da više neće biti ratova sa okupacijom neke zemlje sa trupama već da se ratovi neće voditi u samim pomenutim oblastima nego samo po obodima tih oblasti i to na mjestima i u državama koje građani tih oblasti (Zapada, Azije i Rusije) uopšte neće znati gdje se nalaze što i jeste cilj jer to onda ostavlja utisak manje važnosti i opasnosti. Cilj svih budućih ratova ali i velikih manevara (sadašnja situacija u Siriji mi baš liči na zajedničke manevre Zapada i Rusije) je da se troši oružje i municija i da određene interesne grupe tih zemalja ubiru ogromne profite. Poreski obveznici sukobljenih strana su glupi i biće opelješeni od strane svojih vlada koje će njihov novac proslijediti za vojnu industriju koja u suštini uopšte ne služi za bolji život tih poreskih obveznika. Pa samo vještačko podgrijavanje krize enormno košta. Jedan radni dan jednog nosača aviona košta nekoliko stotina hiljada dolara. Samo oko Koreje i Kine amerikanci imaju nekoliko nosača aviona. Sve to plaćaju njihovi građani a da uopšte nemaju uvida u svrhu tih vojnih aktivnosti. Tako je i sa Rusijom i Kinom. Možda obe strane i ispale pedesetak projektila ili raketa ali će u rashode upisati stostruku veću količinu. Ne moraju ni ispaliti, samo ih pobacaju u more. Ko će to provjeravati?

Name

Па

12.04.2018 09:37

Он траје годинама и годинама а ви се питате хоће ли бити. Питање је само хоће ли тотално ескалирати. Ја мислим да неће. Биће ово све под контролом великих газда.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

12.04.2018 10:01

Jesu li ovako i osmanlije kmečale i lajale, kad su propadali?!?!

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2018 10:52

O cemu to ti balvane,tesko tebi kad Ameri zavrse sa Syrijom,eto ih ponovo na Srbe.

Name

Hahaha

12.04.2018 12:03

Kao sto ne napadaju Asada i Ruse radi nekog tamo Sirijskog naroda.

Name

re Hahaha

12.04.2018 13:33

Izgleda niste dovoljno dobili 1999 od Amera ,dok se tako ponasas.Ako ponovo dodju takvi kao ti ce biti krivi.

Name

Đorđe

12.04.2018 10:02

Ja bih volio znati, kada je završen prvi svjetski rat?. Da li je rat ikada bio završen ili se vodio na drugi način?. Pozdrav....

ODGOVORITE
Name

2

12.04.2018 10:16

Dvije budale

ODGOVORITE
Name

Stara Lola

12.04.2018 10:33

Ako Bog da sto pre to bolje !

ODGOVORITE
Name

Kemo

12.04.2018 10:37

Ako bude Dodik je kriv.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

12.04.2018 10:54

Ajd da i to čudo vidimo ...

ODGOVORITE
Name

Tarabici

12.04.2018 11:49

Dodje jedan svercer cigara,zvani mile ronhil na americkom tenku,osvoji srca svih srba,koji krenuse za svojim bajom da se kurce i provociraju druge narode i napravi taj baja sukobe izmedju naroda,i tako izbi treci svetski rat.

ODGOVORITE
Name

Muha

12.04.2018 12:42

Ovako ti izgleda kad je sudbina nasih zivota u rukama ova dva idiota

ODGOVORITE
Name

zmaj

12.04.2018 12:46

Da smo pametni da okrenemo glavu na drugu stranu, nek ratuju ko ih sisa, mi smo ratovali pa sta smo dobili jad, bjeda i mrznju a saka nas je ostala i jos jedan rad bi nas unistio sve u Bosni.Zao mi je Sirijskog naroda ali mi tu nemozemo nista sem poslati glas razuma i humanitarnu pomoc mada je i to pitanje.Stoga trebamo se skocetrisati na nase probleme izmedju Bosne i Srbije posle toga mozemo vidjeti i sa Hrvatima sta mozemo uraditi da poboljsamo povjerenje ako ne nije problem nek bude njihov izbor.Bosnjaci i Srbi mogu zajedno dosta uraditi za ovaj dio Balkana a ne da nas gaze kao otirac.

ODGOVORITE
Name

banjalucanka

12.04.2018 14:17

Bravo za komentar!

Name

RVI

12.04.2018 12:47

Vala da se hoce zaratiti i to je bolje nego ovako da nas jebu u zdrav mozak.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

12.04.2018 12:55

Ako bude ja vizu pa sa famelijom za Njemacku.

ODGOVORITE
Name

mrmak

12.04.2018 13:19

Nece te primiti takvog nepismenog..Prvo se skoluj ,pa onda sjedni za kompjuter.

Name

stoka

12.04.2018 14:06

Pa trebaju im nepismeni pismeni samo zajebavaju znaš onu nema lopova do školovanog lopova znaš na koga mislim ......

Name

g

12.04.2018 14:19

Nema bjezanja kad se baci atomska, glupi narode, i svabe ce da stradaju. Nece biti misje rupe da se sakrijemo!

Name

Hamis

12.04.2018 14:23

Meni se cini da ce biti rata ali ne svjetskog.Mislim da ovi veliki suruju i da je ovo oko Sirije samo farsa,pravi cilj je Iran i nek im je bog u pomoci sve ce se ovo na njih sruciti,daj boze da gresim ali ovoliku masineriju pokrenuti na ratom izmucenu i srusenu Siriju cisto sumnjam

ODGOVORITE
Name

Tini

12.04.2018 15:26

Moze bit..

Name

Kik

12.04.2018 15:22

Koga interesuje istina: https://youtu.be/tmEr6mFUBXY

ODGOVORITE
Name

Chuck Norris

12.04.2018 16:24

Ajde dosta više zamajavanja naroda sa ratom, ako dođem tamo ima da "polomim" i jedne i druge.

ODGOVORITE