Повлаштен извоз још три године

Босна и Херцеговина нашла се на листи са још 122 земље које у Сједињене Америчке Државе могу да извозе робу без царина или с минималном царином.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 07:22
Повлаштен извоз још три године
Наиме, недавно је у САД обновљено важење Опште шеме преференцијала (ГСП), чиме је БиХ добила шансу да у једну од најмоћнијих економија свијета извози готово пет хиљада производа по повлашћеном режиму. ГСП на снагу ступа 22. априла ове и траје све до краја 2020. године.

У питању је механизам који омогућује земљама корисницима да путем царинских олакшица подстичу унапређење извоза и привређивања с тим да се морају задовољити и поједини критеријуми поријекла.

Њиме су обухваћени многи индустријски производи и сировине, већина накита, многи пољопривредни производи, хемикалије, минерали, мермер, теписи, док не обухвата већину текстила и одјеће, сатове, обућу, торбе, кофере, неке кожне производе и рукавице.

Производи морају бити поријеклом из БиХ, а ако се користе сировине које нису из БиХ, домаће сировине у укупном саставу морају имати минимално 35 одсто учешћа.

Будући да је претходни споразум с истеком 2017. године престао да важи, у Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ кажу како је у ГСП-у наведено да фирме које су у прва три мјесеца ове године без олакшица извозиле у САД, треба да предају захтјев за поврат вишка уплаћеног новца по основу царина. Оцјењују како БиХ користи повластице које јој САД пружају кроз ГСП систем.

"У 2017. години је вриједност извоза производа са бх. поријеклом износила 78,26 милиона КМ, а извозили су се прехрамбени производи, муниција, силицијум, вода, сокови, вино, пиво, ракија, резни алат, ПВЦ и алу столарија", казали су нам у СТК БиХ.

Међутим, и поред бројних олакшица ГСП-а, БиХ не може ни да се приближи оним извозним цифрама које САД остварује према њој, па је тако спољнотрговинска размјена изузетно негативна.

Вјекослав Домљан, професор и економски експерт, оцјењује да и поред олакшица БиХ нема шта да понуди захтјевном америчком тржишту.

Каже како је у питању преференцијални третман који се даје најмање развијеним земљама свијета, а што у ствари показује гдје се БиХ налази и како на њу други гледају.

"Ми врло мало можемо понудити том тржишту јер је удио укупног извоза производа средњег и високог технолошког садржаја тек 25 одсто, а на примјер Словачке 71 одсто. Једноставно, БиХ се није реиндустријализирала. Док су се друге земље развијале, ми смо се балванизирали", каже Домљан.

САД нису међу најзначајнијим земљама у које је БиХ извозила прошле године, док су из ове земље у прошлој години увезени производи у износу од 467,41 милион КМ. Само за два мјесеца ове године увезли су онолико колико је БиХ извезла за девет мјесеци прошле. Највећи увоз остварен је у групацији минералних горива, уља и њихових производа.

Иначе, Опште царинске повластице систем су који у свјетским размјерама није карактеристичан само за САД.

Поред њих, повластице омогућава и Европска унија те Аустралија, Бјелорусија, Јапан, Канада, Нови Зеланд, Норвешка, Руска Федерација, Швајцарска и Турска.

ГСП је утемељен 1968. године, а њиме је омогућено да земље једнострано одобравају царинске повластице земљама у развоју и најнеразвијенијим земљама.

Осим БиХ, на листи земаља с повластицама САД налазе се и Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија, Косово те европске земље Јерменија, Азербејџан, Грузија, Молдавија, Турска и Украјина.

Шта се извози?

* Прехрамбени производи

* Муниција

* Силицијум

* Вода

* Сокови

* Вино

* Пиво

* Ракија

* Резни алат

* ПВЦ и алу столарија

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

када

10.04.2018 05:55

Када те води рудоња балванизирање је логично

ОДГОВОРИТЕ
Name

извоз

10.04.2018 06:09

Стаце јадна босна извозити у сад једино лопове и криминалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

оxфор

10.04.2018 07:45

Мозе Босне извест у Америку једно пар хиљада исиловаца

Name

ре

10.04.2018 08:14

Мозе вама обојици извести професора матерњег језика.

Name

Кики

11.04.2018 07:41

РС на целу са Додиком и 113 Цвијановицком мозе извест цацкалице и рајснегле у Америку...кад крену да обилазе дијаспору могу поњет у торби пар хиљада комада ..ваљда це се толико наци....ми смо у свему најјаци.

Name

извоз

10.04.2018 08:21

Оxфорд управуси тосу и сами амери створили и исил и алкаиду

ОДГОВОРИТЕ
Name

www.независникандидат.инфо

10.04.2018 08:24

Економија треба бити у приоритету, а извоз у сто вецем обиму и у сто висе земаља доприноси развоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

10.04.2018 09:09

А братска Русија? Које повластице нам дају браца Руси?

ОДГОВОРИТЕ