Povlašten izvoz još tri godine

Bosna i Hercegovina našla se na listi sa još 122 zemlje koje u Sjedinjene Američke Države mogu da izvoze robu bez carina ili s minimalnom carinom.

Bosna i Hercegovina 10.04.2018 | 07:22
Povlašten izvoz još tri godine
Naime, nedavno je u SAD obnovljeno važenje Opšte šeme preferencijala (GSP), čime je BiH dobila šansu da u jednu od najmoćnijih ekonomija svijeta izvozi gotovo pet hiljada proizvoda po povlašćenom režimu. GSP na snagu stupa 22. aprila ove i traje sve do kraja 2020. godine.

U pitanju je mehanizam koji omogućuje zemljama korisnicima da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i privređivanja s tim da se moraju zadovoljiti i pojedini kriterijumi porijekla.

Njime su obuhvaćeni mnogi industrijski proizvodi i sirovine, većina nakita, mnogi poljoprivredni proizvodi, hemikalije, minerali, mermer, tepisi, dok ne obuhvata većinu tekstila i odjeće, satove, obuću, torbe, kofere, neke kožne proizvode i rukavice.

Proizvodi moraju biti porijeklom iz BiH, a ako se koriste sirovine koje nisu iz BiH, domaće sirovine u ukupnom sastavu moraju imati minimalno 35 odsto učešća.

Budući da je prethodni sporazum s istekom 2017. godine prestao da važi, u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH kažu kako je u GSP-u navedeno da firme koje su u prva tri mjeseca ove godine bez olakšica izvozile u SAD, treba da predaju zahtjev za povrat viška uplaćenog novca po osnovu carina. Ocjenjuju kako BiH koristi povlastice koje joj SAD pružaju kroz GSP sistem.

"U 2017. godini je vrijednost izvoza proizvoda sa bh. porijeklom iznosila 78,26 miliona KM, a izvozili su se prehrambeni proizvodi, municija, silicijum, voda, sokovi, vino, pivo, rakija, rezni alat, PVC i alu stolarija", kazali su nam u STK BiH.

Međutim, i pored brojnih olakšica GSP-a, BiH ne može ni da se približi onim izvoznim ciframa koje SAD ostvaruje prema njoj, pa je tako spoljnotrgovinska razmjena izuzetno negativna.

Vjekoslav Domljan, profesor i ekonomski ekspert, ocjenjuje da i pored olakšica BiH nema šta da ponudi zahtjevnom američkom tržištu.

Kaže kako je u pitanju preferencijalni tretman koji se daje najmanje razvijenim zemljama svijeta, a što u stvari pokazuje gdje se BiH nalazi i kako na nju drugi gledaju.

"Mi vrlo malo možemo ponuditi tom tržištu jer je udio ukupnog izvoza proizvoda srednjeg i visokog tehnološkog sadržaja tek 25 odsto, a na primjer Slovačke 71 odsto. Jednostavno, BiH se nije reindustrijalizirala. Dok su se druge zemlje razvijale, mi smo se balvanizirali", kaže Domljan.

SAD nisu među najznačajnijim zemljama u koje je BiH izvozila prošle godine, dok su iz ove zemlje u prošloj godini uvezeni proizvodi u iznosu od 467,41 milion KM. Samo za dva mjeseca ove godine uvezli su onoliko koliko je BiH izvezla za devet mjeseci prošle. Najveći uvoz ostvaren je u grupaciji mineralnih goriva, ulja i njihovih proizvoda.

Inače, Opšte carinske povlastice sistem su koji u svjetskim razmjerama nije karakterističan samo za SAD.

Pored njih, povlastice omogućava i Evropska unija te Australija, Bjelorusija, Japan, Kanada, Novi Zeland, Norveška, Ruska Federacija, Švajcarska i Turska.

GSP je utemeljen 1968. godine, a njime je omogućeno da zemlje jednostrano odobravaju carinske povlastice zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama.

Osim BiH, na listi zemalja s povlasticama SAD nalaze se i Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo te evropske zemlje Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Turska i Ukrajina.

Šta se izvozi?

* Prehrambeni proizvodi

* Municija

* Silicijum

* Voda

* Sokovi

* Vino

* Pivo

* Rakija

* Rezni alat

* PVC i alu stolarija

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

kada

10.04.2018 07:55

Kada te vodi rudonja balvaniziranje je logično

ODGOVORITE
Name

izvoz

10.04.2018 08:09

Stace jadna bosna izvoziti u sad jedino lopove i kriminalce

ODGOVORITE
Name

oxfor

10.04.2018 09:45

Moze Bosne izvest u Ameriku jedno par hiljada isilovaca

Name

re

10.04.2018 10:14

Moze vama obojici izvesti profesora maternjeg jezika.

Name

Kiki

11.04.2018 09:41

RS na celu sa Dodikom i 113 Cvijanovickom moze izvest cackalice i rajsnegle u Ameriku...kad krenu da obilaze dijasporu mogu ponjet u torbi par hiljada komada ..valjda ce se toliko naci....mi smo u svemu najjaci.

Name

izvoz

10.04.2018 10:21

Oxford upravusi tosu i sami ameri stvorili i isil i alkaidu

ODGOVORITE
Name

www.nezavisnikandidat.info

10.04.2018 10:24

Ekonomija treba biti u prioritetu, a izvoz u sto vecem obimu i u sto vise zemalja doprinosi razvoju.

ODGOVORITE
Name

blbl

10.04.2018 11:09

A bratska Rusija? Koje povlastice nam daju braca Rusi?

ODGOVORITE