Широки Бријег - клуб католика и ЈЕДНОГ протестанта!

Попут Атлетик Билбаоа, који је познат по својој политици да у њему могу играти искључиво играчи из Баскије, на "Пецари" примјењују сличан систем, с тим да у Широком Бријегу није ријеч о регионалној, него вјерској "обојености".

Фудбал 07.04.2018 | 14:00
Широки Бријег - клуб католика и ЈЕДНОГ протестанта!
Говорити и писати о националној и вјерској припадности и подијељености, у држави каква је Босна и Херцеговина, увијек је шкакљива тема. Самим тим припрема овог текста није била нимало лака.

Наиме, истражили смо саставе клубова у Премијер лиги БиХ и стигли до занимљивог закључка да у Широком Бријегу наступају већином играчи католичке вјероисповијести, те један протестант, који је уједно и дугогодишњи капитен.

Што је још занимљивије, то није случај само у текућој сезони, него су врата стадиона у улици Фра Дидака Бунтића 72 већином била "закључана" и претходних година за православце и муслимане.

У херцеговачком клубу не слажу се са тврдњом о "закључаним вратима".

"Не бих се сложио са том чињеницом. На вјероисповијест наших играча уопште се не осврћемо. Наш дугогодишњи капитен Вагнер је протестантске вјероисповијести, раније је било и играча друге вјере. Када се погледа историја клуба прије рата, било је ту и Бошњака, Срба... Рат је учинио своје, али уопште се не оптерећујемо тиме. Нама је једини циљ направити добар резултат, а нисмо оптерећени ко ће играти у клубу", рекао је за МОНДО директор Широкобријежана Зоран Бубало.

Насупрот Широком Бријегу, осталих 11 клубова у бх. елити углавном имају "шарене" саставе, у којима су измијешани играчи православне, католичке и исламске вјероисповијести.

Самим тим, Широки Бријег подсјетио нас је на шпански Атлетик Билбао.

Уз Реал Мадрид и Барселону, то је једини шпански клуб који никада није испао из прволигашког друштва, тамошње Примере. Уједно, ова три клуба били су оснивачи најјаче шпанске лиге, самим тим и највећи су ривали.

Клуб из Баскије познат је по чврстом ставу да у њему не могу играти играчи који нису рођени или бар немају родне везе са овом шпанском покрајином. Тако је тзв. политика цантера(географско подручје одакле неки клуб "регрутује" младе играче) једно од главних обиљежја клуба са "Сан Мамес" стадиона.

Клуб је основан 1898, а од 1912. године примјењује ово правило према којем у његовом саставу могу бити само Баски. Свакако јединствен примјер у Европи и свијету изазива с једне стране дивљење, а са друге бројне критике. Ипак, у Атлетик Билбаоу не осврћу се превише.

Сличном политиком, дакле, воде се и у премијерлигашу БиХ, фудбалском клубу Широки Бријег. Разлика је у томе што код Херцеговаца није ријеч о регионалној, него вјерској "обојености".

На чињеницу да их многи пореде са већ поменутим Атлетик Билбаоом, Бубало каже:

"Ма не, то нема никакве везе. Имали смо раније и атеисте и православце. Можда је раније на овим подручјима и било нешто другачије, али сада то све иде другим смјером", закључио је директор Широког бријега.

Већина играча који тренутно носе дрес Широког Бријега има држављанство БиХ или Хрватске, или оба, док је једини странац Бразилац Вагнер Сантос Лаго, иначе најбољи стријелац у историји Премијер лиге БиХ са 123 гола.

Исти случај био је и претходних сезона, када је колонија странаца на "Пецари" била много већа.

Осим бројних Бразилаца (сем Вагнера били су ту јошТајанан Велкер, Хуго Александрињо Соуза, Рикардо Лаго Сантос, Жефтон Ферејра де Сена, Ренато Алвес Гомидес, Диого Соуза Дос Ањос, Марсијано, Тијаго Родригез, Лусијано, Игор Соареш, Марсио Фернандес, Кармо, Флавио Бек Жуниор, Рикардо Валтер да Коста, Вагнер Круз, Емерсон да Силва Сантос, Ронијеле Гомез, Рикардо Селсон, Дијего Паулиста, Карваљо, Рафаел Лопез), за Широки Бријег наступали су и Аргентинци, попут Хуана Мануела Варее, Гонзала Мартинеза и Леандра Велиза, те Нигеријац Гуднес Аџаји.

Ипак, православаца или фудбалера исламске вјероисповијести скоро да није било.

Спортски новинар Марко Кнезовић из Широког Бријега добро је упознат са фудбалским приликама у Босни и Херцеговини. Самим тим идеалан је саговорник да прокоментарише ситуацију у овом клубу.

"Не знам шта је ту чудно? Општина Широки Бријег, па и читава западна Херцеговина, великом већином настањена је становништвом католичке вјероисповијести. Самим тим то је и логично, иако није увијек био једнонационални. Не тако давно играли су играчи разних вјероисповијести, православци, муслимани, па и атеисти, а знамо да и сада има један - Вагнер Сантос Лаго, најбољи играч, не само Широког Бријега, него и Премијер лиге БиХ свих времена, који је протестант. Кладио бих се да и сада у овој екипи Широког Бријега има играча који су нпр. атеисти", прича нам Кнезовић.

И наш колега и саговорник присјетио се Атлетик Билбаоа.

"То је клуб у којем играју само Баски. Ту нема ништа чудно. Можда је то некоме интересантно, али мени је интересантније да је у вријеме Миљана Миљанића одиграна утакмица у којој је било девет штопера у једног екипи", присјећа се кроз смијех Кнезовић.

Широкобријежани су такође једна од ријетких екипа у чијем саставу су већински фудбалери поникли у овом клубу, што није чест случај у БиХ.

"Широки Бријег је екипа која у свом саставу увијек има више од половине играча који су изашли из његове омладинске школе. Осим Орашја, ја не знам ниједан други клуб у БиХ који то има. Узмимо на примјер Зрињски, који је недавно играо против Широког Бријега, а у саставу је имао само једног играча који је поникао у овом клубу, Марина Галића, који је био на клупи. Мени је то много интересантнија тема", закључио је Кнезовић.

САСТАВ 2017/18:

Крешимир Бандић, Лука Билобрк, Мартин Зломислић, Јосип Баришић, Стипо Марковић, Матео Марић, Стипе Јурић (држављанство БиХ)

Славко Бралић, Марко Перковић, Бернардо Матић, Лука Бегоња, Иван Барабан, Дражен Багарић, Дејан Чабраја (Хрватска)

Јосип Квесић, Дино Ћорић, Дамир Зломислић, Данијел Кожул, Стјепан Лончар, Јосип Ћорић, Јосип Ћорлука, Иван Пеко, Јуре Иванковић(двојно БиХ/Хрватска)

Вагнер Сантос Лаго (Бразил).

ТРЕНЕРИ

Као са фудбалерима, слична ситуација је и са тренерима.

Широкобријежане су до сада са клупе водили хрватски и бх. стручњаци.

Актуелни тренер је Горан Саблић, док су прије тренери овог херцеговачког клуба билиДенис Ћорић, Бранко Карачић, Славен Муса, Давор Младина, Блаж Слишковић, Анто Кокић, Маријан Блоудек, Марио Ћутук, Тони Карачић, Иво Иштук, Иван Каталинић, Зоран Бубало, Ивица Барбарић...

ИСТОРИЈА

Од 1948. године, када је основан као "Борак" (клуб добио име по извору ријеке Лиштице), често је мијењао имена.

Клуб је годину дана касније преименован у Боксит, а затим у Лиштица, Младост и Младост-Дубинт, да би завршетком грађанског рата у БиХ кренули његови успјеси, прво под именом Младост (1994-1996), а затим и НК Широки Бријег (1996. до данас).

Широкобријежани су доминирали у Првој лиги тадашње Херцег-Босне од 1994. године, да би формирањем јединствене Премијер лиге БиХ постали један од њених најтрофејнијих чланова.

Тим с "Пецаре" два пута је био шампион БиХ (2004/05. и 2005/06.), те три пута освајач Купа БиХ (2007, 2013. и 2017.).

ЕВРОПА

Редован је учесник међународних такмичења.

У квалификацијама за Куп УЕФА (касније Лигу Европе) и Лигу шампиона "плаво-бијели" одиграли су 50 утакмица у 14 сезона, а од првог изласка у Европу 2003. године, пропустили су само сезоне 2004. и 2016. године.

Град Широки Бријег, који је смјештен у западној Херцеговини, тачније у Западнохерцеговачком кантону, броји нешто мање од 30.000 становника.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар