Хиљаду хектара њива под водом

У Српцу је од ноћас на снази први степен одбране од поплава. Водостај ријеке Саве у овој општини достигао је коту од 860 центиметара, када се проглашавају редовне мјере одбране. Данас до 13 часова водостај ове ријеке порастао је за нових 10 центиметара и има тенденцију даљег раста.

Република Српска 16.03.2018 | 13:42
Хиљаду хектара њива под водом
Поплављен је ријечни појас до савског одбрамбеног насипа низводно од Гаја и Бајинаца до Кобаша у дужини од око 40 километара.

Мада нема прецизних података, процјењује се да се под водом налази око хиљаду хектара обрадивих и других површина.



„За сада су заплављена три домаћинства, једно у Гају и два у незаштићеном дијелу Бајинаца, али вода није ушла у куће“, каже стручни сарадник у Штабу Цивилне заштите Србац Далибор Кошутић.

Он додаје за БН портал да се непрестано прати стање на терену, а посебна пажња посвећује се стању и функционисању одбрамбених насипа, црпних станица и других водозаштитних објеката. На томе су ангажоване екипе свих компоненти система Цивилне заштите у овој општини.

Због високог водостаја Саве, успорен је проток Врбаса у доњем току, који се излио из свог корита и поплавио дио незаштићеног подручја Бајинаца. Куће нису угрожене, али је вода стигла близу мјесне цркве и гробља, што је иначе уобичајена појава у поплавама већих размјера у овом крају.

Становништво на угроженом подручју брину нестабилни временски услови и најављене падавине, док нешто оптимизма улијевају информације о опадању водостаја притока ријеке Саве.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Медо

16.03.2018 12:47

Нашем предсједнику се фућка за поплавама. Данас на Пинку србује, прича о српству и референдуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.03.2018 13:16

Па није Додик крив за поплаве зна се ко је крив.....

Name

Медо

16.03.2018 13:33

Није крив за поплаве али би било лијепо да се појавио тамо и пружио моралну али и сваку другу подршку том народу.

Name

Ре

16.03.2018 14:03

Ај сути, видис да вицу бице рата

Name

Милош

16.03.2018 14:20

Срећа па имамо Робне резерве,оне ће помоћи народу док се не снађе,бар за почетак!ШТА,МОЛИМ,нема,банкротирале,ма јел могуће,па ја сам мислио да ови само банке уништавају,они све редом,па и конзерве паштета су укурали.Воли Додик нарезак за доручак.

Name

не наме

16.03.2018 13:07

Ког це градонацелника сада оптузити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

16.03.2018 14:10

Воде Српске???

Name

неко

16.03.2018 13:24

Док неспособне фукаре (снсд и сдс) србује овај народ се пати. Сваки дан нова невоља, поплаве, све је скупље, намети су пресли сваку мјеру. Али док је имбецила који се свадјају које је веци патриота измедју убица српског народа (снсд и сдс) овај народ це да се пати, све висе и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Мр.

16.03.2018 15:20

Хајде господо увек несто кукате и кукулецете .Ја сам 10 пута био поплављен у Аустрији и нико ми није досао да види како ми је и колика је стета осим осигурања ако га плацас а ако неплацас здраво Миле. Доле код вас крив овај крив онај а ја казем бори се за се. Када свако буде радио свој посао а не водио туде бриге бице свима боље а поплаве се теско могу спрецити јер да је тако моцни би то спрецили али неиде јер природа је цудо.

Name

ре др мр

16.03.2018 16:34

Докторе драги овдје се плати осигурање а касније исти ти неце плате на фору била су рекордне падавине, ван је насих моци. Ајде ти докторе лијепо пери гузице у аустрији и пусти нас да се сналазимо.

Name

Бајинци-Гај "виа" Пекинг ЛД ц.о.о.

16.03.2018 17:57

Хвала свима који се брину за поплављене, па тако и за нас у Бајинцима и Гају. Ми се уопште на плашимо, јер вода плави наше оранице скоро сваке године па је то нама нормално и рекао бих свакодневница. Куће су нам сигурне и ту нема већих проблема јер имамо црпну станицу-пумпу која редовно избацује тзв.заобалне-подземне воде. Вода је наша судбина од памтивијека, али нам због тога није нико крив пошто тај дио земљишта-ораница који је често поплављен није у брањеном подручју, налази се са друге стране одбрамбеног насипа /до ријека Врбас и Саве/. За оне који не познају овај терен, налазимо се на самом ушћу Врбаса у Саву /као и Србац, само на другој обали Врбаса / па је нормално и то разлог због честог излијевања ријека из корита. Лично немам замјерку на људе из општине Србац који воде и општину и Цивилну заштиту јер се труде /као и 2014.године,и сваки пут/ да у складу са својим могућностима пруже сваку врсту помоћи у оваквим ситуацијама. Иду на терен, прате ситуацију, помажу у материјалним добрима, остварују контакт и човјек осјети да ипак није сам када је у невољи. Ето, код нас је сада "водена идила", и ускоро се спремамо на пецање, јер ће по повлачењу воде доста рибе остати у старом току ријеке Врбас /стараче/ , као и разним јарковима, па ће се тако мало надокнадити штета настала на озимим усјевима житарица. И на крају, Бајинци и Гај су у врло озбиљним преговорима са амбасадом Кине да нам пруже помоћ и савјете како би узгајали рижу?! Чини нам се да смо "плодно тло" за косооку посластицу. Поздрав свима.

Name

модрицанин

16.03.2018 15:10

Председнице, позајми беле цизмице од Зељке ако их нема у робним резервама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојка

16.03.2018 15:27

А коце И'м ици у јебени рат...

ОДГОВОРИТЕ