Hiljadu hektara njiva pod vodom

U Srpcu je od noćas na snazi prvi stepen odbrane od poplava. Vodostaj rijeke Save u ovoj opštini dostigao je kotu od 860 centimetara, kada se proglašavaju redovne mjere odbrane. Danas do 13 časova vodostaj ove rijeke porastao je za novih 10 centimetara i ima tendenciju daljeg rasta.

Republika Srpska 16.03.2018 | 13:42
Hiljadu hektara njiva pod vodom
Poplavljen je riječni pojas do savskog odbrambenog nasipa nizvodno od Gaja i Bajinaca do Kobaša u dužini od oko 40 kilometara.

Mada nema preciznih podataka, procjenjuje se da se pod vodom nalazi oko hiljadu hektara obradivih i drugih površina.



„Za sada su zaplavljena tri domaćinstva, jedno u Gaju i dva u nezaštićenom dijelu Bajinaca, ali voda nije ušla u kuće“, kaže stručni saradnik u Štabu Civilne zaštite Srbac Dalibor Košutić.

On dodaje za BN portal da se neprestano prati stanje na terenu, a posebna pažnja posvećuje se stanju i funkcionisanju odbrambenih nasipa, crpnih stanica i drugih vodozaštitnih objekata. Na tome su angažovane ekipe svih komponenti sistema Civilne zaštite u ovoj opštini.

Zbog visokog vodostaja Save, usporen je protok Vrbasa u donjem toku, koji se izlio iz svog korita i poplavio dio nezaštićenog područja Bajinaca. Kuće nisu ugrožene, ali je voda stigla blizu mjesne crkve i groblja, što je inače uobičajena pojava u poplavama većih razmjera u ovom kraju.

Stanovništvo na ugroženom području brinu nestabilni vremenski uslovi i najavljene padavine, dok nešto optimizma ulijevaju informacije o opadanju vodostaja pritoka rijeke Save.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Medo

16.03.2018 12:47

Našem predsjedniku se fućka za poplavama. Danas na Pinku srbuje, priča o srpstvu i referendumu.

ODGOVORITE
Name

re

16.03.2018 13:16

Pa nije Dodik kriv za poplave zna se ko je kriv.....

Name

Medo

16.03.2018 13:33

Nije kriv za poplave ali bi bilo lijepo da se pojavio tamo i pružio moralnu ali i svaku drugu podršku tom narodu.

Name

Re

16.03.2018 14:03

Aj suti, vidis da vicu bice rata

Name

Miloš

16.03.2018 14:20

Sreća pa imamo Robne rezerve,one će pomoći narodu dok se ne snađe,bar za početak!ŠTA,MOLIM,nema,bankrotirale,ma jel moguće,pa ja sam mislio da ovi samo banke uništavaju,oni sve redom,pa i konzerve pašteta su ukurali.Voli Dodik narezak za doručak.

Name

ne name

16.03.2018 13:07

Kog ce gradonacelnika sada optuziti

ODGOVORITE
Name

Piksi

16.03.2018 14:10

Vode Srpske???

Name

neko

16.03.2018 13:24

Dok nesposobne fukare (snsd i sds) srbuje ovaj narod se pati. Svaki dan nova nevolja, poplave, sve je skuplje, nameti su presli svaku mjeru. Ali dok je imbecila koji se svadjaju koje je veci patriota izmedju ubica srpskog naroda (snsd i sds) ovaj narod ce da se pati, sve vise i vise.

ODGOVORITE
Name

Dr Mr.

16.03.2018 15:20

Hajde gospodo uvek nesto kukate i kukulecete .Ja sam 10 puta bio poplavljen u Austriji i niko mi nije dosao da vidi kako mi je i kolika je steta osim osiguranja ako ga placas a ako neplacas zdravo Mile. Dole kod vas kriv ovaj kriv onaj a ja kazem bori se za se. Kada svako bude radio svoj posao a ne vodio tude brige bice svima bolje a poplave se tesko mogu spreciti jer da je tako mocni bi to sprecili ali neide jer priroda je cudo.

Name

re dr mr

16.03.2018 16:34

Doktore dragi ovdje se plati osiguranje a kasnije isti ti nece plate na foru bila su rekordne padavine, van je nasih moci. Ajde ti doktore lijepo peri guzice u austriji i pusti nas da se snalazimo.

Name

Bajinci-Gaj "via" Peking LD c.o.o.

16.03.2018 17:57

Hvala svima koji se brinu za poplavljene, pa tako i za nas u Bajincima i Gaju. Mi se uopšte na plašimo, jer voda plavi naše oranice skoro svake godine pa je to nama normalno i rekao bih svakodnevnica. Kuće su nam sigurne i tu nema većih problema jer imamo crpnu stanicu-pumpu koja redovno izbacuje tzv.zaobalne-podzemne vode. Voda je naša sudbina od pamtivijeka, ali nam zbog toga nije niko kriv pošto taj dio zemljišta-oranica koji je često poplavljen nije u branjenom području, nalazi se sa druge strane odbrambenog nasipa /do rijeka Vrbas i Save/. Za one koji ne poznaju ovaj teren, nalazimo se na samom ušću Vrbasa u Savu /kao i Srbac, samo na drugoj obali Vrbasa / pa je normalno i to razlog zbog čestog izlijevanja rijeka iz korita. Lično nemam zamjerku na ljude iz opštine Srbac koji vode i opštinu i Civilnu zaštitu jer se trude /kao i 2014.godine,i svaki put/ da u skladu sa svojim mogućnostima pruže svaku vrstu pomoći u ovakvim situacijama. Idu na teren, prate situaciju, pomažu u materijalnim dobrima, ostvaruju kontakt i čovjek osjeti da ipak nije sam kada je u nevolji. Eto, kod nas je sada "vodena idila", i uskoro se spremamo na pecanje, jer će po povlačenju vode dosta ribe ostati u starom toku rijeke Vrbas /starače/ , kao i raznim jarkovima, pa će se tako malo nadoknaditi šteta nastala na ozimim usjevima žitarica. I na kraju, Bajinci i Gaj su u vrlo ozbiljnim pregovorima sa ambasadom Kine da nam pruže pomoć i savjete kako bi uzgajali rižu?! Čini nam se da smo "plodno tlo" za kosooku poslasticu. Pozdrav svima.

Name

modricanin

16.03.2018 15:10

Predsednice, pozajmi bele cizmice od Zeljke ako ih nema u robnim rezervama.

ODGOVORITE
Name

Stojka

16.03.2018 15:27

A koce I'm ici u jebeni rat...

ODGOVORITE