Анализа: Пеп и седам рекорда...!

Шта би све Гвардиола могао да обори у Премијер лиги до краја како би ова сезона била јединствена у сваком смислу?

Фудбал 07.03.2018 | 23:00
Анализа: Пеп и седам рекорда...!
Демонстрација силе!

То је оно што Манчестер Сити ради у Премијер лиги ове године, то је оно што је Манчестер Сити синоћ урадио и даље актуелном шампиону - Челсију! Резултат можда не говори у прилог томе (1:0), али начин којим је Сити убио у Челсију сваку жељу за фудбалом доказ је сурове разлике у класи. Оно што је Челси показао на Етихаду је равно фудбалском самоубиству, а изостанак такмичарског става Антонија Контеа и његових изабраника је за одвојену причу. Овде су у центру пажње Пеп Гвардиола и његова казнена експедиција. 

Манчестер Сити јуче је поставио рекорд Премијер лиге по броју највише успешних додавања. Било их је тачно 902! Брутално... У овој игри мачке и миша предњачио је Илкај Гундоган који је био директна спојница одбране и напада са чак 174 директних пасова, што је бројка какву ниједан играч у енглеском првенству није произвео. Колико је Ситијева машина самлела Челси можда најбоље показује да је Гундоган заједно са партнером Александром Зинченком произвео чак 330 правилних додавања! Толико је Сити био моћан да су Челсијеви фудбалери већим делом другом полувремена немоћно стајали у месту и гледали како љути ривал „везе“ по терену. Био је то књишки пример колико доминантно Сити може да буде на терену. 

Ова сезона Премијер лиге дефинитивно је цела у знаку Манчестер Ситија. Шампањац се одавно хлади и питање је само тренутка када ће Гвардиола оверити своју прву титулу на Острву. Оно што би ову сезону могло да учини другачијом од свих претходних јесу рекорди које би Пеп и Сити могли да оборе у последњих девет кола и тако обришу Челси из неколико статистичких рубрика. А има их још тачно седам у оптицају!

Пре свега, у броју освојених бодова. Рекорд и даље у својим рукама држи Жозе Мурињо. Било је то време његовог првог мандата у Челсију, када је до шампионске круне у сезони 2004/05 стигао и на свом конту скупио чак 95 бодова!

Манчестер Сити их у овом тренутку има 78, а према стручним пројекцијама Скај Спорта, ићи ће на троцифрену бројку - 102!

С тим на уму, Сити би врло лако могао да узме примат и као тим са највише победа у једној сезони. Ово ласкаво признање сада чува Антонио Конте из прошлосезонског гажења преко свих до титуле, када је скупио 30 рецки. Поређења ради, Сити их сада има 25, а на правом је путу да стигне до чак 33!

Када у својим редовима имате такве ведете попут Жезуса, Агуера, Де Брујнеа, Санеа, Стерлинга, Давидаи Бернарда Силве и осталих, није потребно много коментарисати о каквом нападачком арсеналу се ради. Зато би Сити ове сезоне могао и до рекорда у броју голова. Сада је на 83, а уколико би се овај тренд немилосрдног разбијања свих такмаца наставио, пројекција је да би Сити до краја могао да скупи чак 110 погодака! Тако би с трона сврнгнуо Челси Карла Анћелотија из сезоне 2009/10, када их је било 103. У исти мах вероватно би био оборен и рекорд шампионата у највећој гол-разлици коју такође држи Анћелотијев Челси из исте сезоне. Тада је било +71, а према садашњем просеку Пепов Сити могао би да има готово нестварних +83!

Даље, брутални Сити већ сада има чак 18 бодова више у односу на Ливерпул и 19 над Манчестер јунајтедом (утакмица мање - Свонси). Ако би овако наставили Грађани би могли да дођу и до максималних 22 бодова вишка у односу на другопласирани тим. Тренутни рекордер је Манчестер јунајтед из давне 2000. године, када је у сезони овенчаној дуплом круном имао 18 бодова више наспрам тадашњег првог пратиоца - Арсенала (91-73).

Ако ни све, досад наведено буде ишло Ситију на руку, врло лако могли бисмо видимо ситуацију да у најранијем делу сезоне један тим и званично узме шампионску круну и тако потврди ову страшну доминацију енглеским фудбалом.

Нешто старији познаваоци прилика на Острву памте Манчестер јунајтед који је 14. априла 2001. године ставио обе шапе на шампионски пехар, пет кола пре краја. Манчестер Сити би до титуле могао на исти дан против Тотенхема, или можда чак и седам дана раније против Манчестер јунајтеда. Дакле - четири или пет кола пре краја!

Шлаг на торти био би рекорд по броју остварених победа у гостима. Магична цифра која се јури је 15, што је уједно и највише рецки виђено досад. Било је то у Мурињовој сезони 2004/05, када је Челси узео 15 тријумфа на страни. Сити их сада има 11, а како га до краја сезоне чека још пет утакмица на Етихаду, могло би да се оде и до невероватних 16 победа код куће!

Једини рекорд који ће Пепу остати недостижан су победе на свом терену. Горња граница је 18, што држе Челси (2005/06), Манчестер јунајтед (2010/11) и Манчестер Сити (2011/12), па би овај Сити могао само да изједначи исти.

Било како - ово би могла да буде сезона из снова за Сити, у сваком смислу. Већ сада јесте. 

Додуше, када за две сезоне потрошите преко 520.000.000 евра на појачања, односно само на одбрану чак 231.000.000 евра - другачије и не може, зар не?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар