Ко и како плаћа Нејмара док не оздрави?

Од државе 14. 000 евра, за остало нека се снађе ПСЖ! Испливали сви бонуси из уговора бразилског аса са Најкијем - више вреди Златна лопта него титула на Мундијалу.

Фудбал 07.03.2018 | 22:30
Ко и како плаћа Нејмара док не оздрави?
И кад не игра и кад је далеко од Париза, Нејмар је тема дана у Француској. На страну што Пари Сен Жермен гостује Трои, спортски (и не само они) новинари у држави Гала баве нашироко су развезли тему ко ће да плаћа бразилског аса за време његовог одсуства са терена.

Бивши играч Барселоне повредио се пре шест дана, у завршници дербија са Марсељом, страдала је пета метатарзална кост стопала, због чега ће данас бити оперисан у Бразилу. Према првим прогнозама на терен би могао да се врати тек за три месеца, тачно пред крај маја, да подигне извесни пехар првака државе, можда и да помогне Свецима у финалу Лиге шампиона (за почетак, нек’ прво избаце Реал) и спремно дочека Мундијал у Русији...

Али, ко је дужан да му уплаћује новац за време док не ради оног због чега је доведен? Поготово што је његова плата енормна - 3.067.000 евра на месечном нивоу, бруто.

Према француским законима, било које лице повређено на послу - као што је случај са Нејмаром - за време боловања може да рачуна на 60 одсто принадлежности. Што би на овом примеру било око 60.000 евра дневно само за крилног нападача. Једина је невоља што је одштета фиксирана и не може да се помера без обзира колико ко зарађује.

Конкретно: Здравствено осигурање у првих 28 дана боловања покрива максимум 198,81 евро дневно, а до 29. до дана повратка на посао сума иде на 265,09 евра. Тако су Французи израчунали да Пари Сен Жермен може да рачуна да ће му држава надокнадити само 14.000 евра за повређеног играча.

„С обзиром да Нејмар има месечну плату више од 3.000.000 евра, јасно је да је велика разлика између онога што ће платити Здравствено осигурање и плате превиђене на папиру. Ту рупу мора да попуни клуб, према прописима Лиге професионалаца. ПСЖ ће платити баш велику суму док се играч не врати на терен“, појаснио је адвокар за право у спорту Тијери Грантурко.

Дупла штета. Председник Насер ел Калеифи ем мора да плаћа Нејмара док је овај у Бразилу (најмање 6.000.000, а највише 9.000.000 евра у зависности да ли ће опоравак трајати два или три месеца), ем је забринут може ли тим без њега да оствари циљ у Лиги шампиона.

За то време, бразилски УОЛ еспорте докопао се копије уговора између Нејмара и Најкија. Капитен Селесаа и позната америчка компанија сарађују од 2011, недавно су продужили уговор до 2022, уз опцију да се сарадња настави до 2024, а најзанимљивији део односи се на бонусе. Приметна је аномалија да Најки више вреднује освајање Златне лопте него Мундијала.

На пример, ако за време сарадње са Најкијем постане званично најбољи фудбалер света Нејмар ће добити 1.000.000 долара, а у случају да са Бразилом освоји Светски куп следује му само 50.000 долара. За евентуални пораз у финалу 30.000 долара. На већи новац може да рачуна уколико постане најбољи играч или најбољи стрелац Мундијала (у оба случаја по 200.000 долара).

Ако одлучи да и даље брани боје репрезентације Бразила на Олимијским играма, Нејмар ће од Најкија добити  20.000 долара за злато, 100.000 долара за звање најбокјег стрелца олимпијског турнира и 150.000 долара за статус најбољег играча.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар