Анализа: Занимљива историја Премијер лиге...

Сећате ли се последњег свеенглеског тима?! Можда сте понеког и заборавили? Давно је било. . .

Фудбал 02.03.2018 | 00:00
Анализа: Занимљива историја Премијер лиге...
Тачно је: чим дође понуда из Премијер лиге сваки клуб из континтенталног дела Европе моментално ће дићи цену. И да, тачно је: урадиће то понајвише зато што зна да би заинтересованог купца било који други енглески клуб одрао бар дупло више. Енглези једноставно имају навику да прецењују сопствене фудбалере. Парадоксално, највише штете због таквог става трпе баш - енглески фудбалери.

Није наиме проблем што Манчестер јунајтед понајвише зависи од Давида Де Хее или Немање Матића, ни то што у Ситију воду носе Кевин де Брујне и Лерој Сане, у Челсију Еден Азар и Вилијан, у Ливерпулу Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино и тако редом. Проблем је на десетине тек просечних премијерлигашких играча који заузимају место домаћим “продуктима“. И док Премијер лиге сама по себи тиме може само да добије, енглески фудбалски аналитичари већ годинама се питају није ли баш та опсесија странцима узрок репрезентативних посртања гордог Албиона на великим такмичењима?

Тема за дубљу дискусију, али данас се она поново повела. Ово је то доба године. Јер баш на данашњи дан пре тачно 19 година последњи пут смо могли да гледамо свеенглески тим у Премијер лиги. Дакле, 27. фебруар 1999, Астон Вила је угостила љутог локалног ривала Ковентри, који је две године касније испао из елитног друштва и са собом повукао и тај ривалитет између два клуба.

На клупи Астон Виле седи Џон Грегори, стручњак који је у то време обећавао, чак су га помињали и као будућег селектора Енглеске. На терену: Мајкл Оукс, Алан Рајт, Гарет Саутгејт, Стив Вотсон, Рикардо Шимека, Ијан Тејлор, Пол Мерсон, Сајмон Грејсон, Ли Хендри, Дион Даблин, Џулијан Џоаким. Измене: Герет Бери, Стен Колимор, Марк Дрејпер.

Резултат? Дебакл Виле, Ковентри је славио са 4:1.

Никада после тога ниједан тим није одиграо премијерлигашку утакмицу са све Енглезима на терену. Мидлзбро је био баш близу маја 2006. када је ударио на Фулам. Стив Мекларен је водио екипу на претпоследњој утакмици пре но што ће постати селектор. У 18 играча на које је рачунао, чак 15 су били играчи поникли у клубу. Међутим, био је ту и Џејмс Морисон, који је у млађим селекцијама играо за Енглеску, али је потом изабрао Шкотску, те се и он - ако ћемо да држимо до детаља - рачуна као странац. Притом, тај се меч играо у недељи пред финале Купа Уефа против Севиље, па је Мекларен поштедео носиоце игре, Јакубуа Ајегбенија, Гаиску Мендијету, Џимија Флојда Хаселбанка, Џорда Боатенга и Марка Шварцера.

Грегори је тако остао последњи. Иако му тај фудбалски патриотизам није донео велику каријеру у Премијер лиги. После Виле, радио је још у Дербију и Квинс Парк Ренџерсу, а онда авантура по Израелу, Казахстану, сада Ченајину у Индији.

Ако ништа друго, сетиће га се земљаци сваког 27. фебруара. Јер више је него јасно: потрајаће тај рекорд још дуго.



Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар