Којим државама се ближи крај?

Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформирале - а тај процес није готов. Политички аналитичари објашњавају да појам нације, односно државе, није трајан, а свакако није вјечан.

Свијет 18.02.2018 | 13:43
Којим државама се ближи крај?
Иако су државе најчешће нестајале тако да су биле освојене и подијељене између њихових непријатеља, чини се да ће земље у будућности имати прије неке друге проблеме које ће их разјединити, односно уништити. Од пријетњи као што су подизање нивоа мора до културалних и етничких подјела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава преживјети у садашњем издању наредних 100 година.

1. Холандија

Ефекти климатских промјена узроковани глобалним загријавањем дјелују разорно на тропске отоке, али тешко је замислити да оне могу да нанесу штету европским државама.

Већина територија ове државе налази се или на морском нивоу или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално загријавање је питање опстанка за Холандију. Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора повишењем својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, склони су поплавама. 

2. Сјеверна Кореја

Будући да се ова земља налази под диктатуром династије Ким од 1940-их, чини се да је само питање времена да незадовољство унутар друштва кулминира и експлодира.

Постоје разна говоркања о покушајима неколико војних пучева који се се крили од медија. Бројни аналитичари вјерују да ће до урушења система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха (Ким Џонг Ун је већ неколико пута провео чистке међу својим најближим сарадницима и члановима породице показујући да за никог нема милости). 

Добре вијести за државу су свакако чињеница да је након пада династије Ким, Јужна Кореја спремна да улаже у поправак штете и уједињење нације, пише хрватски портал "Еxпресс".

3. Белгија

Иако је ова држава дом Уједињених народа, сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подијељена у сукобу етничког питања подјеле на Фламанце и Валонце. 

Будући да не дијеле исти језик те имају бројне друге културолошке разлике, за очекивати је да Валонци успију у својим настојањима стварања неке врсте савеза с Француском или постизања властите независности, као и Фламанаца који то не желе да дозволе већ циљају на апсолутну независност заједничке државе. 

Због растућих напетости, бројни аналитичари нагађају да ће до подјеле земље доћи већ у сљедећих 20-ак година.  

4. Малдиви

За све оне које не вјерују у концепт глобалног загријавања, Малдиви су стваран примјер на који требају да обрате пажњу. 

Та острвска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасношћу од потонућа. Пријетња је постала толико велика да је бивши предсједник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији гдје би преселио цјелокупно становништво ако се ниво мора настави подизати. 

Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног загријавања, а то би могло да се догоди око 2085. године. 

5. Уједињено краљевство

Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за независност, могуће је да ће распад затећи и ову свјетску силу. Шкотска је имала неуспјели покрет за независност 2014. 

Како је Велика Британија прошле године одлучила да изађе из Европске уније и тај поступак није једнако одобрен из свих дијелова државе - и то ће постати тачка препирања.

Вјерује се да ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног краљевства те се као независне придружити ЕУ, а тај процес ће бити разријешен у сљедећих 20 година.   

6. Ирак

У ратном стању од 2011. године, ова држава је прави примјер свакодневног распадања. Након хватања и егзекуције Садама Хусеина који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подијељено. 

Раст популарности терористичке организације Исламска држава привукао је пажњу на ову подјелу те је поприлично очигледно да се земља на једвите јаде умјетно одржава.

Ирак је подијељен на три групације: Суните, Курде и Шиите, за које је поприлично невјероватно да ће се ујединити те се очекује да ће се земља распасти на три мање творевине у том процесу.  

7. Кирибати

Та острвска држава је у централном дијелу Тихог океана до 1979. године била британска колонија, а чине је три сасвим одвојене острвске групе распршене на великом простору Тихог океана - Жилберт, Финикс и Лајн. 

Сматрају се оличењем тропског раја, али свако ко жели да га искуси требао би то брзо да уради, јер је повишени ниво мора већ преплавио 2 острва. 

Ако се тај тренд настави, велики дио државе би могао да постане море, а остатак више неће моћи да пружа основне услове за живот. Предсједник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија да започну прихватати људе с Кирибата као сталне избјеглице.  

8. Шпанија

Кад је економска криза погодила Шпанију 2008. године, учинила је толико штете да је земљу довела на сам руб распада - а још увијек се није опоравила. Незапосленост је износила 24 одсто у јануару 2015. године, а до данас није ништа значајно боља. 

Као да то није довољно, постоји и дубока подјела међу становништвом. Регија Каталонија на сјевероистоку Шпаније планира стицање независности уз велику подршку у јавности. На сјеверу земље налази се баскијска регија са својим терористичким ћелијама, који покушавају да стекну властиту независност.  

Ако се економска криза не ријеши те ове регије наставе да добијају популарност у борби за независност, велике су шансе да је Шпанији какву је данас познајемо вријеме одбројано.  

9. САД

С обзиром на историју, чињеница да је америчко становништво подијељено с дубоким културалним разликама те политичким ставовима између сјевера и југа још од Грађанског рата. 

У 2012. свих 50 држава запримило на хиљаде писма својих грађана који траже изузимање од уније. Ако се не догоди нешто што ће ујединити земљу те се наставе догађаји који само продубљују разлике, велике су шансе да ће се САД преобликовати. 

Највјероватније је да ће се Аљаска и Тексас први одвојити.  

10. Кина 

Упркос томе што Кина има једну од најјачих привреда на свијету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у сљедећих 100 година. Кина има и огроман проблем еколошког загађења који је толико пријетећи да чак 250 хиљада Кинеза због њега пријевремено умире сваке године. 

Предвиђања саме кинеска владе откривају да би та земља могла остати без питке воде до 2030. године, велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину.  



(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кал

18.02.2018 12:57

Босни значи нико ништа не моżе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.02.2018 13:12

Јуди казу дрзаве.цитај ваљда си писмен беиха није дрзава вец дрзавна заједница

Name

Устав

18.02.2018 16:44

Устав БиХ каже другачије. Читај, не шкоди мада истина боли! ✌️

Name

ре устав

18.02.2018 18:13

Вас боли истина.једно је сто ви зелите а друго стварност.Проуци мало није на одмет.немој да вас какир лазе

Name

Кал

18.02.2018 13:24

Ко губи има прсво да се љути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Креле

18.02.2018 16:22

Србија већ 10 година подијељена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.02.2018 18:21

Медједе глупи Колико Србија им пресједника а колико твоја накарадна беиха. Колико ентитета, полиције, химни, застава има Србија а колико твоја тзв беиха.мој билмезе Србија је дрзава која има све сто имају нормалне земље док твоја беиха нит има ниту це имат.

Name

Артерац

18.02.2018 16:53

Мене брине ово сто би Кинези могли да остану без питке воде.Они би брзо и лако досли до ње а онда би ми остали били зедни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.02.2018 22:40

БиХ пропали пројекат а ткз Косово као лазна дрзава....

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

19.02.2018 00:35

Заборавили сте РС навести! Јер ако ова власт овако даље настави, да це убрзо нестати.

ОДГОВОРИТЕ