Kojim državama se bliži kraj?

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformirale - a taj proces nije gotov. Politički analitičari objašnjavaju da pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako nije vječan.

Svijet 18.02.2018 | 13:43
Kojim državama se bliži kraj?
Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podijeljene između njihovih neprijatelja, čini se da će zemlje u budućnosti imati prije neke druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti. Od prijetnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podjela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživjeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija

Efekti klimatskih promjena uzrokovani globalnim zagrijavanjem djeluju razorno na tropske otoke, ali teško je zamisliti da one mogu da nanesu štetu evropskim državama.

Većina teritorija ove države nalazi se ili na morskom nivou ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrijavanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama. 

2. Sjeverna Koreja

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se da je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira.

Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se krili od medija. Brojni analitičari vjeruju da će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong Un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti). 

Dobre vijesti za državu su svakako činjenica da je nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja spremna da ulaže u popravak štete i ujedinjenje nacije, piše hrvatski portal "Express".

3. Belgija

Iako je ova država dom Ujedinjenih naroda, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podijeljena u sukobu etničkog pitanja podjele na Flamance i Valonce. 

Budući da ne dijele isti jezik te imaju brojne druge kulturološke razlike, za očekivati je da Valonci uspiju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele da dozvole već ciljaju na apsolutnu nezavisnost zajedničke države. 

Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podjele zemlje doći već u sljedećih 20-ak godina.  

4. Maldivi

Za sve one koje ne vjeruju u koncept globalnog zagrijavanja, Maldivi su stvaran primjer na koji trebaju da obrate pažnju. 

Ta ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnošću od potonuća. Prijetnja je postala toliko velika da je bivši predsjednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gdje bi preselio cjelokupno stanovništvo ako se nivo mora nastavi podizati. 

Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrijavanja, a to bi moglo da se dogodi oko 2085. godine. 

5. Ujedinjeno kraljevstvo

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnost, moguće je da će raspad zateći i ovu svjetsku silu. Škotska je imala neuspjeli pokret za nezavisnost 2014. 

Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih dijelova države - i to će postati tačka prepiranja.

Vjeruje se da će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao nezavisne pridružiti EU, a taj proces će biti razriješen u sljedećih 20 godina.   

6. Irak

U ratnom stanju od 2011. godine, ova država je pravi primjer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podijeljeno. 

Rast popularnosti terorističke organizacije Islamska država privukao je pažnju na ovu podjelu te je poprilično očigledno da se zemlja na jedvite jade umjetno održava.

Irak je podijeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiite, za koje je poprilično nevjerovatno da će se ujediniti te se očekuje da će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.  

7. Kiribati

Ta ostrvska država je u centralnom dijelu Tihog okeana do 1979. godine bila britanska kolonija, a čine je tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na velikom prostoru Tihog okeana - Žilbert, Finiks i Lajn. 

Smatraju se oličenjem tropskog raja, ali svako ko želi da ga iskusi trebao bi to brzo da uradi, jer je povišeni nivo mora već preplavio 2 ostrva. 

Ako se taj trend nastavi, veliki dio države bi mogao da postane more, a ostatak više neće moći da pruža osnovne uslove za život. Predsjednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvatati ljude s Kiribata kao stalne izbjeglice.  

8. Španija

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008. godine, učinila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada - a još uvijek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 odsto u januaru 2015. godine, a do danas nije ništa značajno bolja. 

Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podjela među stanovništvom. Regija Katalonija na sjeveroistoku Španije planira sticanje nezavisnosti uz veliku podršku u javnosti. Na sjeveru zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju da steknu vlastitu nezavisnost.  

Ako se ekonomska kriza ne riješi te ove regije nastave da dobijaju popularnost u borbi za nezavisnost, velike su šanse da je Španiji kakvu je danas poznajemo vrijeme odbrojano.  

9. SAD

S obzirom na istoriju, činjenica da je američko stanovništvo podijeljeno s dubokim kulturalnim razlikama te političkim stavovima između sjevera i juga još od Građanskog rata. 

U 2012. svih 50 država zaprimilo na hiljade pisma svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju te se nastave događaji koji samo produbljuju razlike, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. 

Najvjerovatnije je da će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.  

10. Kina 

Uprkos tome što Kina ima jednu od najjačih privreda na svijetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sljedećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko prijeteći da čak 250 hiljada Kineza zbog njega prijevremeno umire svake godine. 

Predviđanja same kineska vlade otkrivaju da bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030. godine, velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.  (Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kal

18.02.2018 13:57

Bosni znači niko ništa ne może.

ODGOVORITE
Name

re

18.02.2018 14:12

Judi kazu drzave.citaj valjda si pismen beiha nije drzava vec drzavna zajednica

Name

Ustav

18.02.2018 17:44

Ustav BiH kaže drugačije. Čitaj, ne škodi mada istina boli! ✌️

Name

re ustav

18.02.2018 19:13

Vas boli istina.jedno je sto vi zelite a drugo stvarnost.Prouci malo nije na odmet.nemoj da vas kakir laze

Name

Kal

18.02.2018 14:24

Ko gubi ima prsvo da se ljuti.

ODGOVORITE
Name

Krele

18.02.2018 17:22

Srbija već 10 godina podijeljena.

ODGOVORITE
Name

re

18.02.2018 19:21

Medjede glupi Koliko Srbija im presjednika a koliko tvoja nakaradna beiha. Koliko entiteta, policije, himni, zastava ima Srbija a koliko tvoja tzv beiha.moj bilmeze Srbija je drzava koja ima sve sto imaju normalne zemlje dok tvoja beiha nit ima nitu ce imat.

Name

Arterac

18.02.2018 17:53

Mene brine ovo sto bi Kinezi mogli da ostanu bez pitke vode.Oni bi brzo i lako dosli do nje a onda bi mi ostali bili zedni.

ODGOVORITE
Name

Mirko

18.02.2018 23:40

BiH propali projekat a tkz Kosovo kao lazna drzava....

ODGOVORITE
Name

analiticar

19.02.2018 01:35

Zaboravili ste RS navesti! Jer ako ova vlast ovako dalje nastavi, da ce ubrzo nestati.

ODGOVORITE