Видео - ЗОИ: Егзотика - Оне су ХИТ Игара, али...

Први пут на Зимским олимпијским играма женски боб тим из Јамајке, али и из Нигерије! Али, ФРКА усред Игара - тренер напустио тим Јамајке, узео боб. Добиле други боб од произвођача пива, али да ли ће и наступити?

Остали спортови 16.02.2018 | 18:30
Видео - ЗОИ: Егзотика - Оне су ХИТ Игара, али...
Пре 25 година биоскопски хит била је комедија "Цоол Руннингс" о боб тиму са Јамајке чији је циљ да се домогне Зимских олимпијских игара. Тај филм био је инспирисан истинитим догађајем - учешћем првог мушког боб тима са Јамајке на Зимским олимпијским играма у Калгарију 1988. године.

Готово три деценије касније, Јамајка је поново хит Зимских олимпијских игара такође захваљујући боб тиму, овог пута у женској конкуренцији. А женски тим имаће и Нигерија!

Учешће Јамајчанки је, међутим, под великим знаком питања у Пјонгчангу, јер је тренер тима, Немица Сандра Киријазис, бивша олимпијска шампионка, усред Игара напустила екипу и са собом узела боб-санке!

Она је тражила од надлежних спортских организација са Јамајке да јој плате боб, сматрајући се правним власником.

Немица је напустила тим незадовољна одлуком Боб федерације Јамајке да јој дају друго задужење - аналитичара поред стазе, што значи и да би морала да напусти Олимпијско село, а самим тим не би била близу својих ученица.

"Ја нисам марионета", написала је она на својој Фацебоок страници и истакла:

"Током припрема за Зимске олимпијске игре радила сам и ствари које далеко превазилазе мој опис посла. На пример, налазима сам спонзоре, опрему, чак сам и изнајмила боб-санке у Винтербергу како бисмо дошли у Пјонгчанг. Наравно да не могу да прихватим да будем третирана на овакав начин! И даље ми нису јасни разлози овакве одлуке Боб федерације Јамајке и сигурно је да нећу да допустим да будем ничија марионета, поготово не федерацији којој сам уштедела много новца. Чињеница је да ја нисам напустила тим, већ сам одбила да наставим да радим под немогућим условима".

У међувремену, јавио је ББЦ, захваљујући донацији произвођача пива(!) нови боб је обезбеђен (око 5.500 евра), али је питање да ли ће Кари Расел и Џезмин Фенлејтор-Викторијан наступити на Играма.

Иначе, Кари Расел је бивша атлетска спринтерка, светска шампионка из 2013. године. Џезмин Фенлејтор је већ наступала на Зимским олимпијским играма у Сочију пре четири године, али тада под заставом САД. У међувремену је узела држављанство Јамајке како би се такмичила за ову земљу у Јужној Кореји.

У замрзламу умешан је и произвођач боб-санки из Јапана, који их је за Јамајку направио бесплатно, али под условом да буде коришћен на Зимским олимпијским играма. С обзиром на то да је Немица ставила "вето" на коришћење боб-санки, сад је питање да ли ће Јамајчанкама бити дозвољено да користе други на тркама.

Ту одлуку треба да донесе међународна федерација и да да лиценцу за коришћење у тркама. 

ПОГЛЕДАЈТЕ МУЗИЧКИ СПОТ ПОДРШКЕ БОБ ТАКМИЧАРИМА СА ЈАМАЈКЕ