Video - ZOI: Egzotika - One su HIT Igara, ali...

Prvi put na Zimskim olimpijskim igrama ženski bob tim iz Jamajke, ali i iz Nigerije! Ali, FRKA usred Igara - trener napustio tim Jamajke, uzeo bob. Dobile drugi bob od proizvođača piva, ali da li će i nastupiti?

Ostali sportovi 16.02.2018 | 18:30
Video - ZOI: Egzotika - One su HIT Igara, ali...
Pre 25 godina bioskopski hit bila je komedija "Cool Runnings" o bob timu sa Jamajke čiji je cilj da se domogne Zimskih olimpijskih igara. Taj film bio je inspirisan istinitim događajem - učešćem prvog muškog bob tima sa Jamajke na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine.

Gotovo tri decenije kasnije, Jamajka je ponovo hit Zimskih olimpijskih igara takođe zahvaljujući bob timu, ovog puta u ženskoj konkurenciji. A ženski tim imaće i Nigerija!

Učešće Jamajčanki je, međutim, pod velikim znakom pitanja u Pjongčangu, jer je trener tima, Nemica Sandra Kirijazis, bivša olimpijska šampionka, usred Igara napustila ekipu i sa sobom uzela bob-sanke!

Ona je tražila od nadležnih sportskih organizacija sa Jamajke da joj plate bob, smatrajući se pravnim vlasnikom.

Nemica je napustila tim nezadovoljna odlukom Bob federacije Jamajke da joj daju drugo zaduženje - analitičara pored staze, što znači i da bi morala da napusti Olimpijsko selo, a samim tim ne bi bila blizu svojih učenica.

"Ja nisam marioneta", napisala je ona na svojoj Facebook stranici i istakla:

"Tokom priprema za Zimske olimpijske igre radila sam i stvari koje daleko prevazilaze moj opis posla. Na primer, nalazima sam sponzore, opremu, čak sam i iznajmila bob-sanke u Vinterbergu kako bismo došli u Pjongčang. Naravno da ne mogu da prihvatim da budem tretirana na ovakav način! I dalje mi nisu jasni razlozi ovakve odluke Bob federacije Jamajke i sigurno je da neću da dopustim da budem ničija marioneta, pogotovo ne federaciji kojoj sam uštedela mnogo novca. Činjenica je da ja nisam napustila tim, već sam odbila da nastavim da radim pod nemogućim uslovima".

U međuvremenu, javio je BBC, zahvaljujući donaciji proizvođača piva(!) novi bob je obezbeđen (oko 5.500 evra), ali je pitanje da li će Kari Rasel i Džezmin Fenlejtor-Viktorijan nastupiti na Igrama.

Inače, Kari Rasel je bivša atletska sprinterka, svetska šampionka iz 2013. godine. Džezmin Fenlejtor je već nastupala na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju pre četiri godine, ali tada pod zastavom SAD. U međuvremenu je uzela državljanstvo Jamajke kako bi se takmičila za ovu zemlju u Južnoj Koreji.

U zamrzlamu umešan je i proizvođač bob-sanki iz Japana, koji ih je za Jamajku napravio besplatno, ali pod uslovom da bude korišćen na Zimskim olimpijskim igrama. S obzirom na to da je Nemica stavila "veto" na korišćenje bob-sanki, sad je pitanje da li će Jamajčankama biti dozvoljeno da koriste drugi na trkama.

Tu odluku treba da donese međunarodna federacija i da da licencu za korišćenje u trkama. 

POGLEDAJTE MUZIČKI SPOT PODRŠKE BOB TAKMIČARIMA SA JAMAJKE



A ISTORIJU ĆE ISPISATI I NIGERIJKE (prve iz svoje zemlje koje će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u istoriji ove afričke države)



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar