Додик пуно прича, а мало зна!

Коначни биланс спољнотрговинске размјене БиХ у првој години примјене адаптираног ССП-а, свједочи да је Додик без икаквог разога нападао предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и министра Мирка Шаровића, тврдећи да ће усвајењам ССП уништити привреду и пољопривреду Републике Српске.

Босна и Херцеговина 12.02.2018 | 20:46
Додик пуно прича, а мало зна!
У  2017. години извоз БиХ први пут након рата премашио је износ од 11 милијарди КМ, и у поређењу с годином раније, повећан је за 17,4 посто. Ријеч је заправо о двоструком послијератном рекорду - прошлогодишњи извоз је номинално највећи након рата а и стопа раста у једној години такође је највећа након рата. 

Занимљив је и податак да је привреда БиХ највећи раст извоза - више од 30 посто – остварила на тржишту Хрватске. Растао је извоз у најближе државе – извоз у Хрватску повећан је за 350 милиона КМ, у Србију за 260 милиона КМ, у Словенију за 171 милион КМ, у Црну Гору за 107 милиона КМ, у Њемачку за 105 милиона КМ, у Италију за 85 милиона КМ, итд.

Пособно је значајан податак да је повећан извоз прехрамбених производа, попут млијека и млијечних производа (+ 16 посто), што значи да се нису обистиниле црне прогнозе предсједника РС Милорада Додика, који је својевремено подигао буну против примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању,тврдећи да ће домаће тржиште бити преплављено увозним производима и да ће пољопривредни сектор мањег ентитета бити потпуно уништен.

Наиме, средином јуна 2016. године, предсједник Републике Српске Милорад Додик резолутно се успротивио примјени адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању с ЕУ, тврдећи да ће "РС у том случају годишње губити 210 милиона КМ", оптужујући ресорног министра Шаровића и предсједавајућег Звиздића да су, залагањем за примјену адаптираног ССП-а, спремили мртвачки ковчег за пољопривредни сектор БиХ.

Додик је тада тврдио да нису прихватљиве измјене тог документа, јер се за БиХ не дозвољава реципроцитет у робној размјени, док се за Хрватску жели омогућити да извози у БиХ робу и производе као у вријеме ЦЕФТА споразума.

Све државе из окружења раније су прихватиле адаптирани ССП, изузев БиХ, која је због противљења Додика, то учинила посљедња, с више од пола године закашњења. Проблем с примјеном адаптираног  ССП-а, ријешен је након вишемјесечне кризе у коју се напослијетку укључила њемачка канцеларка Ангела Меркел, која је обећала да ће ЕУ помоћи пољопривредницима БиХ ако се докаже да их је примјена адаптираног ССП-а довела у неравноправан положај.

Насупрот Додику, министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић тврдили су да примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању неће нанијети штету БиХ него ће, управо супротно, омогућити снажан развој прехрамбеног сектора, па и мљекарске индустрије БиХ, за коју је Додик посебно страховао.

Звиздић је рекао тада за „Слободну Босну“ да би одбијање предложене адаптације ССП-а знатно отежало процес економске интеграције БиХ у ЕУ. Звиздић је рекао да  аргументи предсједника РС Милорада Додика немају економско упориште, те да отварање граница и интензивирање трговинске размјене користи свим укљученим странама.

Сличне аргументе износио је и ресорни министар Мирко Шаровић, али Додик је истрајавао у катастроффалним прогнозама како ће примјена адаптираног споразума бацити на кољена и привреду и пољопривреду Републике Српске.

Попустио је тек након интервенције њемачке канцеларке Меркел,која је на молбу бошњачког члана Предсјенфиштва БИХ, Бакира Изетбеговића, у Сарајево послала њемачког министра пољопривреде Цхристиана Сцхмидта, који је обећао помоћ пољопривредном сектору БиХ ако се покаже да ће им примјена адаптираног ССП-а нанијети штету.

Наравно, од обећане помоћи није било ништа, јер се убрзо показало да адаптирани СПП, који је ступио на снагу почетком јануара 2017. године, супротно Додиковим тврдњама, доноси велику корист привредном и пољопривредном сектору БиХ.

Коначни биланс спољнотрговинске размјене БиХ у првој години примјене адаптираног ССП-а, свједочи да је Додик говорио напамет, без икаквих озбиљнијих анализа и да је без икаквог разлога клеветао и вријеђао Шаровића и Звиздића.

Да је џентлмен, као што није, Додик би сада признао грешку и јавно би се извинио Шаровићу и Звиздићу.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Пеки

12.02.2018 19:52

Рогоња да се неком извине? Ма ајте молим вас , ста оцекујете од једне неотесане сировине која скаце по саторским столовима с фласом ракије у руци и пјева крканлуке а го до појаса. Срамно је ко је на целу РС и ко народ представља зато нас сви избјегавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

12.02.2018 20:03

Што сте се то ушутили моји кмечавци. Па није вас ваљда Драган " да тако кажем " Мектић изневјерио. Рано сте ми без енергије остали, моја нејач из СзП, далеко је октобар. Дефинитивно сам сконтао да се ови циркусанти из СзП држе оне олимпијске, важно је учествовати..... хаххахаа...

Name

Ре

12.02.2018 20:10

Незнам сто се уопсте висе бавити Додиковим глупостима нема краја.

Name

РЕ:да чико б'ону

12.02.2018 20:40

Глупан остаје глупан, он се не мијења никада.

Name

ре цико

12.02.2018 20:47

Мене замало да изневјери Драган али кад сам видео ста је изјавио овај месар и тракториста из Бакинаца да тако казем Милокрад да је јасно да се ради о геноциду тотално сам се разоцарао...о милокраде милокраде срам те било.

Name

Пролетер

12.02.2018 21:07

".. да чико б'ону..." Имал какав конкретан коментар на чланак и чињенице, осим тих глупих провокација? Откуд ти знаш како ће бити у октобру? Имаш кристалну куглу? Па де, ако је тако, јави нам пар сигурних, сутра за кладионице ако може?

Name

ВУКАНОВИЦ

12.02.2018 22:21

Све сто Додик ради иде на руку босњацима, то само глупани не схватају, он је страни плаценик који унистава РС и све сто ради ради с циљем да србе представи као индијанце а код народа велики србин. Све сто овај идиот лупа у Сарајеву ликују па и кад пљује Сарајево и босњаке, јер тим својим заргоном и понасањем само стети србима и цитав це свијет окренути против нас сто вец и јесте. Туго моја

Name

Србац

12.02.2018 19:54

Чудно да такав "стручњак" може да погријеши. Мада пољопривреда и прехрамбени производи нису његова област, он је више експерт за високоакцизне производе типа цигарете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

12.02.2018 21:08

Акцизе су му уза специјалност докторирао пљацку магистрирао превару.

Name

Ин

12.02.2018 20:31

Миле ронхил кркан да се извини ниста од тога .Он познаје само пљацку народа преваре лази издаја корупција то његов фах . Кад би он поцео да се извињава за све грехе према свом народу колико је уцинио до краја зивота ниста друго неби радио осим извињавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

12.02.2018 20:37

Какав Додик, чули сте га каже ,,били смо некад наивни" што су гласали за успоставу суда и тужилаштва БиХ а то што су због тога наши људи и борци из РС добили хиљаду година затвора и леже по затворима то за њега није важно. То је стварно идиотски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

12.02.2018 22:47

Шта њега брига за борцома и боједним народом њему је и у рату било лијепо,

Name

Нема наде..

12.02.2018 20:40

Забоље њега нека ствар.., ето његове чувене генијалне узречице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

12.02.2018 21:01

ЛОПОВ НА ПЕТНАЕСТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кенда

13.02.2018 05:45

Па и Мирко Шаровиц је набрајајуци гране у пољопривреди које це видјети штету споменуо мљекаре.Шта сада прицају агенције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.02.2018 15:46

Није истина, зна Додик: да завади народ, да задузи Српску, да разори привреду, да повеца порезе, да индиректно ради на депопулизацији Српске, на повецању незапослености. Оно сто не зна је вријеме у ком се налази.

ОДГОВОРИТЕ