Пред Србијом су озбиљни задаци

Само дан након усвајања нове стратегије проширења ЕУ на Западни Балкан, европски комесар за проширење Јоханес Хан данас се у Београду састао са предсједником Србије Александром Вучићем. Први пут је Србија добила временски оквир за приступање ЕУ и зато може и треба да искористи ову прилику, рекао је Хан. Вучић је истакао да су пред Србијом озбиљни политички задаци, прије свега на Космету.

Србија 07.02.2018 | 22:17
Пред Србијом су озбиљни задаци
Европска унија најавила је да 2025. године отвара своја врата Србији.

“Први пут је Србија добила индикативан датум и у том смислу има реалну перспективу у ЕУ и јединствену прилику да то искористи, наравно уз инструменте и стратешке циљеве приступању. Шанса лежи у рукама Србије и она то треба да искористи", изјавио је Комесар за проширење Европске уније Јоханес Хан.

Европско признање и подршка Србији, али не и гаранција да ћемо то и остварити. Пред Србијом су тешки задаци, поручио је Вучић.

“Ова Стратегија отвара прозор наде и прозор шанси који је веома важан. Прије свега да се ми уозбиљимо, да будемо одговорни, да радимо напорније и да разумемо своју тешку позицију. Она више није економски тешка, али ће бити уколико не ријешимо политичке проблеме. То за нас нису лаке препреке. То су за нас препреке као Хималаји, али не бисмо били први који бисмо се попели на Монт Еверест.”

Вучић је истакао да је одлука на грађанима Србије хоће ли европски пут или не.

“Дошло је вријеме да доносимо одлуке, да платимо одређене цијене из прошлости, да доносимо одлуке које нисмо смели у деценијама иза нас. То је прије свега питање Косова и Метохије, односно питање Београда и Приштине”, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Јоханес Хан сматра да је познат став ЕУ да неће увозити билатералне спорове. “Србија мора да ријеши и несумњиво примјени правно обавезујући споразум о стабилизацији с Косовом и све што можемо урадићемо да помогнемо, као и у рјешавању осталих питања, пограничних прије свега са сусједима. Не треба се везати за датуме, потребно је квалитетно рјешење".

Хан је рекао да Србија још много тога треба да уради, прије свега на плану владавине права, правосуђа и осталих права и то не треба да буде само на папиру.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стоп Издаји

07.02.2018 21:59

Нецемо на такав нацин у еу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

08.02.2018 09:12

Отприлике.