Pred Srbijom su ozbiljni zadaci

Samo dan nakon usvajanja nove strategije proširenja EU na Zapadni Balkan, evropski komesar za proširenje Johanes Han danas se u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prvi put je Srbija dobila vremenski okvir za pristupanje EU i zato može i treba da iskoristi ovu priliku, rekao je Han. Vučić je istakao da su pred Srbijom ozbiljni politički zadaci, prije svega na Kosmetu.

Srbija 07.02.2018 | 22:17
Pred Srbijom su ozbiljni zadaci
Evropska unija najavila je da 2025. godine otvara svoja vrata Srbiji.

“Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU i jedinstvenu priliku da to iskoristi, naravno uz instrumente i strateške ciljeve pristupanju. Šansa leži u rukama Srbije i ona to treba da iskoristi", izjavio je Komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han.

Evropsko priznanje i podrška Srbiji, ali ne i garancija da ćemo to i ostvariti. Pred Srbijom su teški zadaci, poručio je Vučić.

“Ova Strategija otvara prozor nade i prozor šansi koji je veoma važan. Prije svega da se mi uozbiljimo, da budemo odgovorni, da radimo napornije i da razumemo svoju tešku poziciju. Ona više nije ekonomski teška, ali će biti ukoliko ne riješimo političke probleme. To za nas nisu lake prepreke. To su za nas prepreke kao Himalaji, ali ne bismo bili prvi koji bismo se popeli na Mont Everest.”

Vučić je istakao da je odluka na građanima Srbije hoće li evropski put ili ne.

“Došlo je vrijeme da donosimo odluke, da platimo određene cijene iz prošlosti, da donosimo odluke koje nismo smeli u decenijama iza nas. To je prije svega pitanje Kosova i Metohije, odnosno pitanje Beograda i Prištine”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Johanes Han smatra da je poznat stav EU da neće uvoziti bilateralne sporove. “Srbija mora da riješi i nesumnjivo primjeni pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom i sve što možemo uradićemo da pomognemo, kao i u rješavanju ostalih pitanja, pograničnih prije svega sa susjedima. Ne treba se vezati za datume, potrebno je kvalitetno rješenje".

Han je rekao da Srbija još mnogo toga treba da uradi, prije svega na planu vladavine prava, pravosuđa i ostalih prava i to ne treba da bude samo na papiru.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stop Izdaji

07.02.2018 21:59

Necemo na takav nacin u eu!

ODGOVORITE
Name

Горан

08.02.2018 09:12

Отприлике.