Приоритет је борба против корупције

Борба против корупције мора да буде приоритет Републике Српске и свих њених институција, поручили су чланови Неформалног антикоруптивног клуба. Истичу да ће тражити измјену Закона о јавним тужилаштвима, да би судије и тужиоци коначно могли да кривично одговарају.

Република Српска 05.02.2018 | 20:52
Приоритет је борба против корупције
Република Српска тренутно нема стратегију борбе против корупције. Тек сутра ће пред посланике Парламента Српске коначно стићи Нацрт стратегије борбе против корупције за период 2018-2022. године. Та стратегија је потпуно обесмишљена, јер Влада није именовала антикорупциони тим који би тај документ могао да проводи, поручују из Неформалног посланичког антикоруптивног клуба.

„Сматрамо да је ова врста приче била обесмишљена и нереална и све што је представљено у виду 4-5 законских рјешења која су усвојена у периоду 2013- 2017. не може дати позитивну оцјену реализације ове стратегије“, изјавио је предсједавајући Неформалног антикоруптивног клуба Адам Шукало.



Члан Неформалног антикоруптивног клуба Недељко Гламочак сматра да опасност од корупције „буја“, без обзира на стратегије и имплементационе планове.

Закон о јавним тужилаштвима је на страни судија, јер их штити од кривичне одговорности. Доказ томе је бивше Специјално тужилаштво које је за вријеме свог постојања подигло само једну оптужницу за коруптивна кривична дјела, док посебно одјељење Републичког тужилаштва које је основано прошле године, није подигло ниједну оптужницу. Управо због тога, чланови Антикоруптивног клуба ће тражити измјену закона.

„Мора да се тражи одговорност, ако треба и поријекло имовине свих тужиоца и судија у Српској. Гдје су предмети који су поднесени од грађана политичких партија, организација МУП-а, да ли оне стоје у фиокама, ко их крије, да ли су истраге обустављене, који је судија и колико истрага обуставио за кривична дјела и на који начин“, пита Шукало.

Група посланика у Народној скупштини Републике Српске из СДС-а, ПДП-а и НДП-а основала је прошле године Неформални посланички антикоруптивни клуб који ће се бавити проблемом корупције да би, како кажу, ујединили посланике у њиховом раду и изградњи политичког консензуса у борби против корупције.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

промашај

05.02.2018 20:52

Кад мора да буде приоритет? Од које године?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

06.02.2018 22:25

То је рудоњин приједлог.

Name

Ин

05.02.2018 21:18

Ако бог да од октобра кад изборе узме сзп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

06.02.2018 08:19

На залост мозете сањати. А нисте се ни борили за власт.

Name

Рудона

06.02.2018 22:27

Јесмо срецни са тобом, од силне среце једва цекамо да објаве новине слику из кп фоча.