Prioritet je borba protiv korupcije

Borba protiv korupcije mora da bude prioritet Republike Srpske i svih njenih institucija, poručili su članovi Neformalnog antikoruptivnog kluba. Ističu da će tražiti izmjenu Zakona o javnim tužilaštvima, da bi sudije i tužioci konačno mogli da krivično odgovaraju.

Republika Srpska 05.02.2018 | 20:52
Prioritet je borba protiv korupcije
Republika Srpska trenutno nema strategiju borbe protiv korupcije. Tek sutra će pred poslanike Parlamenta Srpske konačno stići Nacrt strategije borbe protiv korupcije za period 2018-2022. godine. Ta strategija je potpuno obesmišljena, jer Vlada nije imenovala antikorupcioni tim koji bi taj dokument mogao da provodi, poručuju iz Neformalnog poslaničkog antikoruptivnog kluba.

„Smatramo da je ova vrsta priče bila obesmišljena i nerealna i sve što je predstavljeno u vidu 4-5 zakonskih rješenja koja su usvojena u periodu 2013- 2017. ne može dati pozitivnu ocjenu realizacije ove strategije“, izjavio je predsjedavajući Neformalnog antikoruptivnog kluba Adam Šukalo.



Član Neformalnog antikoruptivnog kluba Nedeljko Glamočak smatra da opasnost od korupcije „buja“, bez obzira na strategije i implementacione planove.

Zakon o javnim tužilaštvima je na strani sudija, jer ih štiti od krivične odgovornosti. Dokaz tome je bivše Specijalno tužilaštvo koje je za vrijeme svog postojanja podiglo samo jednu optužnicu za koruptivna krivična djela, dok posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva koje je osnovano prošle godine, nije podiglo nijednu optužnicu. Upravo zbog toga, članovi Antikoruptivnog kluba će tražiti izmjenu zakona.

„Mora da se traži odgovornost, ako treba i porijeklo imovine svih tužioca i sudija u Srpskoj. Gdje su predmeti koji su podneseni od građana političkih partija, organizacija MUP-a, da li one stoje u fiokama, ko ih krije, da li su istrage obustavljene, koji je sudija i koliko istraga obustavio za krivična djela i na koji način“, pita Šukalo.

Grupa poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz SDS-a, PDP-a i NDP-a osnovala je prošle godine Neformalni poslanički antikoruptivni klub koji će se baviti problemom korupcije da bi, kako kažu, ujedinili poslanike u njihovom radu i izgradnji političkog konsenzusa u borbi protiv korupcije.



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

promašaj

05.02.2018 20:52

Kad mora da bude prioritet? Od koje godine?

ODGOVORITE
Name

Svasta

06.02.2018 22:25

To je rudonjin prijedlog.

Name

In

05.02.2018 21:18

Ako bog da od oktobra kad izbore uzme szp

ODGOVORITE
Name

Bl

06.02.2018 08:19

Na zalost mozete sanjati. A niste se ni borili za vlast.

Name

Rudona

06.02.2018 22:27

Jesmo srecni sa tobom, od silne srece jedva cekamo da objave novine sliku iz kp foča.