Одбрана: Суд да поништи пресуду!

Одбрана Ратка Младића затражила је поништење првостепене пресуде Хашког суда, којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора због геноцида, злочина против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања, саопштио је данас Механизам за кривичне судове у Хагу.

Република Српска 05.02.2018 | 17:21
Одбрана: Суд да поништи пресуду!
Како одбрана истиче, пресуда је донијета у периоду када су "менталне и когнитивне способности оптуженог биле угрожене" и вјероватно нису дозволиле сврсисходно учествовање и разумијевање процеса.

Одбрана је затражила од жалбеног већа Механизма, који је наслиједио Хашки трибунал, да се процес обустави све док не буде медицински утврђено да је Младићево здравствено стање стабилно те да може у њему да учествује.

Одбрана истиче да Младић није у стању да смислено учествује у процесу, што се "не може игнорисати и остати неријешено".

У свом захтјеву одбрана се позива на закључак неуролога и судског стручњака др Горице Ðокић, да је Младићево здравље озбиљно нарушено у периоду од 2013. до 2017. године.

Основна људска права захтјевају да ниједна пресуда не може да буде изречена некоме ко није способан да у процесу успјешно учествује, нагласила је Младићева одбрана.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. година, а првостепена пресуда му је изречена у новембру 2017. године, којом је осуђен на доживотни затвор.

Хашки љекар да буде оптужен за непоштовање суда и несавјестан рад

Одбрана Ратка Младића такође је затражила да љекар у притвору судског Механизма у Хагу Паулус Фалке буде оптужен за непоштовање тог суда због тога што је наводно опструисао Младићево лијечење.

Захтјев за покретање тог поступка, одбрана је поднијела и против Фалкеовог неименованог замјеника, те против управника судског притвора.

Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић у захтјеву тврде да су др Фалке и сарадници "опструисали право оптуженог на приступ историји његове болести, којим би стекао праву слику о свом озбиљном здравственом стању".

У поднеску упућеном жалбеном већу Механизма, правног насљедника Хашког трибунала, одбрана оптужује др Фалкеа и за "потенцијално несавјесно лијечење".

Све то заједно, према Младићевим браниоцима, представља "завјеру за ометање правде" односно непоштовање суда.

Одбрана у данашњем захтјеву понавља тврдњу да је др Фалке неоправдано спријечио двоје љекара из Србије да прегледају генерала Младића прије него што му је, 22. новембра прошле године, Хашки трибунал изрекао казну доживотног затвора.

Извор: Бета

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мустафа

05.02.2018 16:35

Ако им се залба своди на ово онда слаба фајда од залбе. Мјењај браниоца или се помири. са судбином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мустафа

05.02.2018 19:41

Мустафа! По теби је вјероватно нормално што је рахметли Расим Делић добио само 2,5 година затвора као главнокомандујући снага армије БиХ иако је под његовом командом био и одред Елмуџахид и сва звјерства почињена с њихове стране над заробљеним Србима на Озрену, или можда мислиш да је добио превисоку казну. Даље ослобођење Насера орића и поред вађених очију оном несретном предратном Србину судији у Сребреници, Па онда код Зворника у присуству Насера Орића онај дјечак од 12 година што је заклан женском руком оног монструма од жене што се презива гле ироније "Весели". Ово ти кажем Мустафа да ако можеш да схватиш да би све жртве и пред богом и судовима земаљским требало да буду једнаке.

Name

К Ј

05.02.2018 16:45

Морају га осудити зато сто је србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лула

06.02.2018 10:30

Осудјен за оно сто је уцинио а сто је србин. и сви који су било ста негативно уцинили треба да буду у затвору. А ови лесинари од адвоката иако знају да ид тога нема ниста улазу залбе и наравно касирају све сто се касирати мозе.

Name

Ро

05.02.2018 17:47

Поништити него шта.Или све казнити и пред СУД или пуштај.Нема једне казнити а други да нормално живе.Ту мира нема а ни правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2018 18:41

Мирно спавај! Нема од тога ниста!

Name

Xy

05.02.2018 20:27

Било би све поништено да Ратко Младић није србин,то и слијепац види у досадашњим процесима

Name

попара

05.02.2018 19:31

Сесељ је био смртно болестан и послије пустања није провео дана у болници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

05.02.2018 22:49

Боли га брига он се снасао, он је одавно у Еуропи. Ви се глодзите и србујте а немате за кафе.