Odbrana: Sud da poništi presudu!

Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopštio je danas Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Kako odbrana ističe, presuda je donijeta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i vjerovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumijevanje procesa.

Odbrana je zatražila od žalbenog veća Mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno te da može u njemu da učestvuje.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju da smisleno učestvuje u procesu, što se "ne može ignorisati i ostati neriješeno".

U svom zahtjevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr Gorice Ðokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

Osnovna ljudska prava zahtjevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspješno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Haški ljekar da bude optužen za nepoštovanje suda i nesavjestan rad

Odbrana Ratka Mladića takođe je zatražila da ljekar u pritvoru sudskog Mehanizma u Hagu Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda zbog toga što je navodno opstruisao Mladićevo liječenje.

Zahtjev za pokretanje tog postupka, odbrana je podnijela i protiv Falkeovog neimenovanog zamjenika, te protiv upravnika sudskog pritvora.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u zahtjevu tvrde da su dr Falke i saradnici "opstruisali pravo optuženog na pristup istoriji njegove bolesti, kojim bi stekao pravu sliku o svom ozbiljnom zdravstvenom stanju".

U podnesku upućenom žalbenom veću Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, odbrana optužuje dr Falkea i za "potencijalno nesavjesno liječenje".

Sve to zajedno, prema Mladićevim braniocima, predstavlja "zavjeru za ometanje pravde" odnosno nepoštovanje suda.

Odbrana u današnjem zahtjevu ponavlja tvrdnju da je dr Falke neopravdano spriječio dvoje ljekara iz Srbije da pregledaju generala Mladića prije nego što mu je, 22. novembra prošle godine, Haški tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Izvor: Beta

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Mustafa

05.02.2018 17:35

Ako im se zalba svodi na ovo onda slaba fajda od zalbe. Mjenjaj branioca ili se pomiri. sa sudbinom.

Mustafa! Po tebi je vjerovatno normalno što je rahmetli Rasim Delić dobio samo 2,5 godina zatvora kao glavnokomandujući snaga armije BiH iako je pod njegovom komandom bio i odred Elmudžahid i sva zvjerstva počinjena s njihove strane nad zarobljenim Srbima na Ozrenu, ili možda misliš da je dobio previsoku kaznu. Dalje oslobođenje Nasera orića i pored vađenih očiju onom nesretnom predratnom Srbinu sudiji u Srebrenici, Pa onda kod Zvornika u prisustvu Nasera Orića onaj dječak od 12 godina što je zaklan ženskom rukom onog monstruma od žene što se preziva gle ironije "Veseli". Ovo ti kažem Mustafa da ako možeš da shvatiš da bi sve žrtve i pred bogom i sudovima zemaljskim trebalo da budu jednake.

Re Mustafa

05.02.2018 20:41

K J

05.02.2018 17:45

Moraju ga osuditi zato sto je srbin

Osudjen za ono sto je ucinio a sto je srbin. i svi koji su bilo sta negativno ucinili treba da budu u zatvoru. A ovi lesinari od advokata iako znaju da id toga nema nista ulazu zalbe i naravno kasiraju sve sto se kasirati moze.

Lula

06.02.2018 11:30

Ro

05.02.2018 18:47

Poništiti nego šta.Ili sve kazniti i pred SUD ili puštaj.Nema jedne kazniti a drugi da normalno žive.Tu mira nema a ni pravde.

Bilo bi sve poništeno da Ratko Mladić nije srbin,to i slijepac vidi u dosadašnjim procesima

Xy

05.02.2018 21:27

popara

05.02.2018 20:31

Seselj je bio smrtno bolestan i poslije pustanja nije proveo dana u bolnici.

Boli ga briga on se snasao, on je odavno u Europi. Vi se glodzite i srbujte a nemate za kafe.

Bajker

05.02.2018 23:49

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.