Исхрана за хипертензију

На нормализовање крвног притиска у доброј мери утиче и начин исхране.

Здравље 05.02.2018 | 11:21
Исхрана за хипертензију
ОСИМ лекова, на нормализовање крвног притиска у доброј мери утиче и начин исхране. Стручњаци препоручују које намирнице у исхрани треба да се нађу зависно од тога да ли имате висок или низак крвни притисак.

* Хипертензија захтева ограничавање употребе соли на један до два грама дневно. То значи да из исхране треба да се избаце прерађевине од сувог меса, шунке и остале прерађевине конзервиране сољу. Зачини такође треба да се смање, а под обавезно да се ограничи или избаци алкохол. Неопходно је да се конзумира нискокалорична храна са што мање масти и шећера. Оброци треба да су мањи и чешћи, што богатији поврћем и воћем. Пожељно је и умерено бављење физичком активношћу, као што је шетња или лагане вежбе - пливање, вожња бицикла...

* Хипотензија, супротно високом крвном притиску, захтева редовну употребу сланих раствора, у виду инстант супа и сланих јела. Обавезно је и уношење веће количине течности кроз сокове и воду. Треба избегавати нагле покрете, као што је нагло устајање из кревета или са столице, али и рад на високим температурама. Треба избегавати јако сунце и затворене просторије са мањком свежег ваздуха.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар