Ishrana za hipertenziju

Na normalizovanje krvnog pritiska u dobroj meri utiče i način ishrane.

Zdravlje 05.02.2018 | 11:21
Ishrana za hipertenziju
OSIM lekova, na normalizovanje krvnog pritiska u dobroj meri utiče i način ishrane. Stručnjaci preporučuju koje namirnice u ishrani treba da se nađu zavisno od toga da li imate visok ili nizak krvni pritisak.

* Hipertenzija zahteva ograničavanje upotrebe soli na jedan do dva grama dnevno. To znači da iz ishrane treba da se izbace prerađevine od suvog mesa, šunke i ostale prerađevine konzervirane solju. Začini takođe treba da se smanje, a pod obavezno da se ograniči ili izbaci alkohol. Neophodno je da se konzumira niskokalorična hrana sa što manje masti i šećera. Obroci treba da su manji i češći, što bogatiji povrćem i voćem. Poželjno je i umereno bavljenje fizičkom aktivnošću, kao što je šetnja ili lagane vežbe - plivanje, vožnja bicikla...

* Hipotenzija, suprotno visokom krvnom pritisku, zahteva redovnu upotrebu slanih rastvora, u vidu instant supa i slanih jela. Obavezno je i unošenje veće količine tečnosti kroz sokove i vodu. Treba izbegavati nagle pokrete, kao što je naglo ustajanje iz kreveta ili sa stolice, ali i rad na visokim temperaturama. Treba izbegavati jako sunce i zatvorene prostorije sa manjkom svežeg vazduha.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar