Намирнице никада не треба да се прекувају

Георгије Назаров саветује како правилно припремати храну.

Здравље 03.02.2018 | 13:57
Намирнице никада не треба да се прекувају
Московљанин Георгије Назаров је натуролог, стручњак за здрав живот и писац бестеселера "Тајне правилне исхране". Читаоце „Руског травара” саветује да што краће кувају храну, печурке никада не подгревају, непрскане шампињоне да једу сирове, палачинке праве од интегралног брашна, а кромпир никада да не "угљенишу" у рерни.

- Трудите се да бар део оброка буде састављен од што краће куваних намирница - каже Назаров. - То могу бити интегрални пиринач или пасуљ, ровито јаје или риба, салата и свеже поврће. Ако једемо само изразито кувану храну, не добијамо многе састојке неопходне за нормално функционисање организма. Топлотом уништени ензими неће омогућити процес самоварења хране.

Запослене домаћице у недостатку времена принуђене су да подгревају јела, а Назаров упозорава да то треба максимално избегавати, јер се тако поништава корисно деловање намирница на организам, а настаје велика количина токсина.

- Експерименти на мишевима храњеним искључиво подгреваном храном показали су високу стопу оболевања и скраћивање животног века. Печурке су, поред тога што се тешко варе, у већој или мањој мери токсичне за организам и брзо се кваре. Треба их јести само свеже припремљене.

За рибу (туњевину, пастрмку, харингу и садрдину) се верује да је здрав оброк, јер садржи омега три масне киселине. Међутим, оваква риба не сме да се уништи пржењем и треба уклонити главу, кожу и унутрашње органе због токсичних материја.

- Најбоље је јести свежу рибу према јапанском методу као у сушију - истиче Назаров. - Свежа риба се прелива лимуновим соком и свежим јабуковим сирћетом уз много зачина попут карија, ђумбира, љуте паприке, белог лука и маслиновог уља, јер се тако добија бољи укус и штити организам од паразита. Међутим, ко не може да једе свежу рибу може да је термички обради у рерни, на пари, да се динста на мало воде.

РЕЦЕПТ ЗА ИНТЕГРАЛНЕ ПАЛАЧИНКЕ

НАЗАРОВ је велики противник белог брашна и верује да у свим јелима може да се замени са интегралним, па и у палачинкама.

- У Јерменији и код бедуина постоји традиција припремања танког хлеба који је изузетно здрав - истиче Назаров. - Припрема је једноставна: направи се густо тесто од интегралног брашна и воде, развије се оклагијом као палачинка и стави на јако загрејан плех или ринглу. Након пола минута палачинка се окреће и када је испечена ставља се на влажну ланену крпу да би остала мека и савитљива.

РЕЦЕПТ ЗА СВЕЖЕ ПЕЧУРКЕ

МНОГЕ врсте печурака могу да се користе у сировом стању, а уједно су и најздравије. Сирови се могу јести шампињони, вргањи, сунчанице и многе краснице.

Један од начина припреме је: испрати, исецкати, прелити јабуковим сирћетом или лимуновим соком, хладно цеђеним уљем и додати зачине по укусу. Ко није навикао на укус живих печурака треба полако да их уводи у јеловник.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар