Namirnice nikada ne treba da se prekuvaju

Georgije Nazarov savetuje kako pravilno pripremati hranu.

Zdravlje 03.02.2018 | 13:57
Namirnice nikada ne treba da se prekuvaju
Moskovljanin Georgije Nazarov je naturolog, stručnjak za zdrav život i pisac besteselera "Tajne pravilne ishrane". Čitaoce „Ruskog travara” savetuje da što kraće kuvaju hranu, pečurke nikada ne podgrevaju, neprskane šampinjone da jedu sirove, palačinke prave od integralnog brašna, a krompir nikada da ne "ugljenišu" u rerni.

- Trudite se da bar deo obroka bude sastavljen od što kraće kuvanih namirnica - kaže Nazarov. - To mogu biti integralni pirinač ili pasulj, rovito jaje ili riba, salata i sveže povrće. Ako jedemo samo izrazito kuvanu hranu, ne dobijamo mnoge sastojke neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Toplotom uništeni enzimi neće omogućiti proces samovarenja hrane.

Zaposlene domaćice u nedostatku vremena prinuđene su da podgrevaju jela, a Nazarov upozorava da to treba maksimalno izbegavati, jer se tako poništava korisno delovanje namirnica na organizam, a nastaje velika količina toksina.

- Eksperimenti na miševima hranjenim isključivo podgrevanom hranom pokazali su visoku stopu obolevanja i skraćivanje životnog veka. Pečurke su, pored toga što se teško vare, u većoj ili manjoj meri toksične za organizam i brzo se kvare. Treba ih jesti samo sveže pripremljene.

Za ribu (tunjevinu, pastrmku, haringu i sadrdinu) se veruje da je zdrav obrok, jer sadrži omega tri masne kiseline. Međutim, ovakva riba ne sme da se uništi prženjem i treba ukloniti glavu, kožu i unutrašnje organe zbog toksičnih materija.

- Najbolje je jesti svežu ribu prema japanskom metodu kao u sušiju - ističe Nazarov. - Sveža riba se preliva limunovim sokom i svežim jabukovim sirćetom uz mnogo začina poput karija, đumbira, ljute paprike, belog luka i maslinovog ulja, jer se tako dobija bolji ukus i štiti organizam od parazita. Međutim, ko ne može da jede svežu ribu može da je termički obradi u rerni, na pari, da se dinsta na malo vode.

RECEPT ZA INTEGRALNE PALAČINKE

NAZAROV je veliki protivnik belog brašna i veruje da u svim jelima može da se zameni sa integralnim, pa i u palačinkama.

- U Jermeniji i kod beduina postoji tradicija pripremanja tankog hleba koji je izuzetno zdrav - ističe Nazarov. - Priprema je jednostavna: napravi se gusto testo od integralnog brašna i vode, razvije se oklagijom kao palačinka i stavi na jako zagrejan pleh ili ringlu. Nakon pola minuta palačinka se okreće i kada je ispečena stavlja se na vlažnu lanenu krpu da bi ostala meka i savitljiva.

RECEPT ZA SVEŽE PEČURKE

MNOGE vrste pečuraka mogu da se koriste u sirovom stanju, a ujedno su i najzdravije. Sirovi se mogu jesti šampinjoni, vrganji, sunčanice i mnoge krasnice.

Jedan od načina pripreme je: isprati, iseckati, preliti jabukovim sirćetom ili limunovim sokom, hladno ceđenim uljem i dodati začine po ukusu. Ko nije navikao na ukus živih pečuraka treba polako da ih uvodi u jelovnik.

Novosti
foto:internet
 

Komentari / 0

Ostavite komentar