Више права за Србе у Словенији

Словеначки премијер Миро Церар изјавио да је у парламентарну процедуру предат закон којим се у Словенији проширују права грађана бивше СФРЈ.

Регион 01.02.2018 | 14:26
Више права за Србе у Словенији
Церар је то изјавио на Брду код Крања, где је одржана заједничка седница Влада Србије и Словеније.

На заједничкој конференцији за новинаре, на којој говоре Церар и премијерка Србије Ана Брнабић, словеначки премијер је изјавио и да ће Словенија наставити да интензивно и чврсто подржава европску перспективу Србије. 

"Словенија то и сада ради на два начина - подршком у европским институцијама али и преко техничке помоћи. Од септембра 2015. године нудимо Србији комплетну помоћ у областима које су повезане са областима преговарања са ЕУ." 

Он је казао да очекује да ће Србија наставити са процесом реформи и оценио да су последњих година ти процеси показали повољне финансијске и економске резултате са добрим резултатима. 

"Честитам Влади и свим осталима у Србији и желимо да тај развој и даље буде успешан", рекао је Церар на конференцији за новинаре. 

Говорећи о питању сукцесије, Церар је казао да се ради о важној материји коју споразумно решава са Србијом. 

"Договорили смо да ћемо интензивирати рад мешовите комисије и да ћемо основати две радне подгрупе које ће покушати да досегну напредак у раду", рекао је Церар. 

Он је казао и да га радује што је данас Драган Матић заједно са посланицима политичких странака у парламентарни поступак ставио поступак који се односи на грађане бивших република Југославије, како би се проширила њихова права у Словенији.



Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија и Словенија имају одличне односе, политичке и економске и да их краси велико пријатељство и захвалила Словенији на подршци европском путу Србије.

Како је рекла, Србији је важно пријатељство са Словенијом у процесу евроинтеграција наше земље, као и пријатељство два народа и додала да има веома добру комуникацију са словеначким колегом Миром Цераром.

Она је навела да је најтежи тест за насе односе било финале Европског првенства у кошарци прошле године у Истанбулу. "Ја сам му (Церару) рекла да, ако то преживимо као пријатељи, све остало ћемо преживети. Преживели смо то као пријатељи, али нећемо се дати следећи пут", нашалила се Брнабићева и додала да јој је тај пораз Србије тешко пао.

Она је посебно захвалила Словенији на подршци коју пружа Србији на евопском путу, како приликом одлучивања о отварању и затварању поглавља, тако и у пружању техничке подршке у њиховој припреми, рекавши да то јако ценимо.

Подвукла је да је Србија стратешки опредељена за ЕУ и подсетила да је до сада отворено 12 од 35 поглавља, те да се очекује да у јуну за отварање буде спремно још пет поглавља и да ћемо тада имати подршку Словеније да та поглавља и отворимо. Указала је да су реформе које Србија спроводи на том путу пре свега важне због унапредјења квалитета живота грађана.

"Зато што желимо да штиклирамо ствари на путу ка ЕУ и тако на предујемо ка Европи. Заиста желимо да имплементирамо реформе, да оне допринесу квалитету живота грађана, а број отворених поглавља је индикатор нашег напретка", подвукла је Брнабићева.

Како је рекла, не постоји ниједан ресор у који нема добру шарадњу и конкетре пројекте на којима ради. "То показује добре односе, политичке и економске и надамо се и радићемо да они постану све бољи у будућности", истакла је српска премијерка.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Словенци

01.02.2018 14:10

Словенци су стварно пријатељски народ свим бивсим Југовицима. Нису саврсени, али су бољи од нас и много нас крух горе зарадјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало,

01.02.2018 17:06

Будите сви ,бар 10 посто као словенци .