Премијерка Србије међу најмоћнијим

Састанак Билдерберг групе, најмоћнијих у свету, за које се говори да је светска влада у сенци ове године биће одржан у Торину у Италији, а оно што је занимљиво је да је позивницу за овај догађај добила српска премијерка Ана Брнабић. Сваке године на конференцији се окупи око 100 најмоћнијих кројача светске судбине међу којима има политичара, припадника краљевских породица, моћника из војноиндустријског и банкарског сектора, првих личности нафтних компанија. . .

Свијет 31.01.2018 | 09:55
Премијерка Србије међу најмоћнијим
И ове године све ће се одиграти иза очију јавности, јер никада, ниједан медиј није био позван да пропрати овај састанак већ више од пола века, од оснивања групе. Састанак Билдерберг групе ове године ће се одржати од 7. до 10 јуна у Италији, а позив спрској премијерки стигао је након њеног излагања на састанку групе “Нови лидери за Европу” на недавно одрžаном Светском економском форуму у Давосу.

Позив јој је упутио председавајући Управљачког комитета Групе Хенри де Кастрис, некадаšњи председник борда директора мултинационалне осигуравајуће компаније Акса (Аxа).

Није први пут да ће се иза врата овог кружока говорити о Србији. Наиме, још у мају 2008. године предложено је да се Србији да "зелено светло" за улазак у ЕУ уколико се одрекне Косова. Такође је било речи и о томе шта Запад може да уради како би удаљио Русију и Србију, пренели су тада грчки медији.

Састанци не смеју да се коментаришу

Иначе, учесници Билдербершке конференције подлежу посебним правилима, а најважније је такозвано Четам хауса, а што значи да учесници конференције имају строгу обавезу ћутања о садржају и разговору конференције. Изван зидина у којима се конференција одржава, учесници не смеју да откривају, коментаришу и било шта причају о самом догађају.

Због тога ову групу сваке године прате велике контроверзе, те се говори да су управо они права светска влада у сенци која све конце држи у својим рукама. Због тајности критикују их за нетранспарентност, док се организатори и учесници правдају да је ретка прилика за отворену дебату о приликама у свету.

Једино што је успело да "процури" у јавност је да је конференција урађена као округли сто, да се држе предавања или дискусије у трајању од по 90 минута. У паузама је уобичајено послужење у бифеу, али и вино које мора да се плати.

Иначе, овом клубу се приписују заслуге за оснивање ЕУ, за НАТО бомбардовање Србије, али и за избор америчког председника Барака Обаме. По неким изворима, на њиховим састанцима рођен је и евро.

Тврдо језгро ове групе чинили су Дејвид Рокфелер, који је преминуо прошле године и Хенри Кисинџер, а остатак чланова се бира и позива по тренутној актуелности, односно по томе колико је перспективно "улагати" у њих. Ниједан састанак, од 1954, када је клуб основан, није протекао без познатог америчког политичара и дипломате Кисинџера.

Заслужни за ЕУ, евро, али и Обаму

Билдерберšка група, иначе, добила је име по хотелу Билдерберг у Холандији у којем је одрžжан први састанак 1954. године. Клуб је тада основан због нарастајућег антиамериканизма на иницијативу холандског принца Бернара.

Џорџ Менти, бивши амерички амбасадор у Западној Немачкој, отворено је говорио да је Римски уговор (потписан 1957) којим је створено заједничко тржиште у Европи креиран на састанцима Билдерберга. Србија је била тема и 1999. године на скупу у Синтри када је модератор расправе био Кисинџер, а први говорник Карл Билт, некадашњи високи представник ЕУ у БиХ.

Успон Кине је била галвна тема 2001. године, а 2005. цена нафте, када је тражено њено драстично поскупљење. Тада је Хенри Кисинџер тражио цену барела од 150 долара, док је цена била само 40. Убрзо након састанка цена нафте скочила је на 70 долара, а 2008. године надомак тада пројектоване цене.

На скупу, који је одржан у САД од 5. до 8. јуна 2008. године, окупило се 225 владара света, међу којима су били Карл Билт, Јошка Фишер, Ричард Холбрук, Јап де Хоп Схефер, Хенри Кисинџер, Кондолиза Рајс, Дејвид Рокфелер, али и Барак Обама.

Тада, али и касније се говорило да је управо присуство том састанку Обаму лансирао на чело САД.

Тема састанка био је сајбер-тероризам, сукоб с Ираном, избор америчког председника, Русија и Србија, односно удаљавање ове две земље и награђивање Србије уласком у ЕУ ако се одрекне Косова.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

бск

31.01.2018 08:58

Ја само незнам по цему а мислим да је ово највеци промасај ње и вуцица а и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

31.01.2018 11:26

Вучић је у талу са триларералом путем ове Ане-промашајем!

Name

Аааа...

31.01.2018 11:47

Аааа" бијела цизмица " !!! Гдје је она у тој прици!!! Зена продузила зивот граданима РС..., струја нам јефтинија за 113%

Name

Негро

01.02.2018 02:27

А Бела Носата Цизмица довест це нас руп тоталне пропасти својим нерадом и новим акцизама којим намерава да заради плату себи,своме сину и многим мајмунима СНСД-а.

Name

РАСПУЦХИН

31.01.2018 09:09

И какве то везе има са Србима? Нама , мислим на Српски народ , због тога неће бити ништа боље. Њој , као и владајућим елитама у Србији и Р. Српској , ће бити све боље и боље а свима нама осталима све горе и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

31.01.2018 09:21

Нека остане са њима слободно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

31.01.2018 09:52

Трилатерала завладала тотално!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

31.01.2018 10:20

Можда најмоћнији "фикус" у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Петровиц

31.01.2018 10:32

Али она не само да слабо говори српски него и енглески !

ОДГОВОРИТЕ
Name

цега

31.01.2018 10:43

хахахах...

ОДГОВОРИТЕ