ЕП - Анализа: Српско наравоученије прве фазе...

Можемо и против јачих, да нападнемо са крила и одиграмо чврсту одбрану - не зависи све од једног човека! Анализа учинка селекције Јовице Цветковића након проласка у другу фазу такмичења на Европском првенству.

Остали спортови 17.01.2018 | 23:00
ЕП - Анализа: Српско наравоученије прве фазе...
Рукометна репрезентација Србије може само да захвали Шведској што је синоћним слављем против Хрватске у Сплиту погурала селекцију Јовице Цветковића међу 12 најбољих селекција на Старом континенту и анулирала све пропусте и недостатке у прва два меча наше селекције на турниру. Иако можда и нису заслужили да се нађу у другој фази такмичења, Орлови су против фаворизованог Исланда дошли до победе, која ће им у великој мери послужити да темељно анализирају досадашњи учинак у Хрватској и извуку значајне поуке.

Српски рукометаши су баш против Исланда схватили да могу да одиграју равноправно и са бољим селекцијама од себе и да та разлика у квалитету и није превише велика. Такође, показали смо да можемо да искочимо из нашег уштогљеног шаблона, троме игреискључиво на бекове, и на моменте заиграмо такозвани модеран рукомет. Против Исланђана смо играли далеко разноврсније него против Хрватске и Шведске, давали смо голове и преко заборављених крила, понекад и из брзог контранапада, ставки без којег се усадашњем рукомету не може доћи до неког озбиљнијег резултата.

Довољно је само извући статистичке параметре са синоћног меча наше селекције и упоредити их са оним из претходна два, па да ситуација буде кристално јасна. Орлови су против Хрватске дали само један гол са крила из свега два покушаја, против Шведске су то учинили у четири наврата из осам покушаја, док су против Исланда дали чак осам погодака за крилних позиција из укупно 10 покушаја. Дакле, више смо учинили у трећеој утакмици него у прве две заједно.

Такође, одбрана која је против Хрватске и Шведске на моменте деловала комично, успела је да се одупре једној од физички најјачих селекција на турниру. ГоростаснеИсланђане свели смо на свега 26 примљених голова, нисмо им дозволили да се распуцају са девет метара, као ни да дају превише голова из контранапада. Велике заслуге за успон наше игре у одбрани иду и на рачун све бољег Владимира Цупаре, који је против Хрватске имао свега четири одбране, потом против Шведске чак 16, а синоћ сасвим солидних девет, од којих су многе биле у кључним тренуцима. Учинак наше селекције на великим турнирима увек је зависио од голмана, па је на Цупари пред почетак турнира био изузетно велики притисак.

Славље у последњем колу прве фазе такмичења на крају нас је одвело у Загреб, а сасвим сигурно утицаће и да се потпуно изгубљено самопоуздање коначно врати у редове селекције која је и пре турнира погубила све могуће пријатељске мечеве, али је сада дошла до славља које ће јој помоћи да врати веру у сопствене квалитете.

Против Исланда се такође видело да игра наше селекције не зависи само од учинка феноменалног Петра Ненадића. Наш најбољи рукометаш био је под изузетном тензијом у прве две утакмице, преузимао је готово сву одговорност на себе и доживео велико емотивно пражњење после утакмице са Шведском. Цветковић је то препознао, па је у ватру гурнуо Стефана Вујућа и суперталентованог Милана Јовановића, који су заједно постигли пет голова и показали да старни бекови имају адекватне замене на клупи и да их треба користити знатно више. Одговрност је коначно преузео и Жарко Шешум, који узНенадића мора буде лидер овог тима. Бек немачког Гепингена постигао је пет голова против Исланда, од којих је неколико било и са 10 метара, што је пореметило концентрацију сјајног Густавсона. Крилни играчи Богдан Радивојевић и Немања Илић синоћ су заједно постигли девет голова, па би и њихова игра сада морала да крене узлазном путањом.

У наредну фазу такмичења нисмо пренели ниједан бод, а о томе да ли имамо шта да тражимо у другој фази биће јасно већ сутра против Норвешке (18.15) у загребачкој Арени. О томе колико је квалитетан наш наредни противник показује и чињеница да је у дербију групе Б поражен од Француске у узбудљивој завршници са само голом разлике (32:31).

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар