EP - Analiza: Srpsko naravoučenije prve faze...

Možemo i protiv jačih, da napadnemo sa krila i odigramo čvrstu odbranu - ne zavisi sve od jednog čoveka! Analiza učinka selekcije Jovice Cvetkovića nakon prolaska u drugu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu.

Ostali sportovi 17.01.2018 | 23:00
EP - Analiza: Srpsko naravoučenije prve faze...
Rukometna reprezentacija Srbije može samo da zahvali Švedskoj što je sinoćnim slavljem protiv Hrvatske u Splitu pogurala selekciju Jovice Cvetkovića među 12 najboljih selekcija na Starom kontinentu i anulirala sve propuste i nedostatke u prva dva meča naše selekcije na turniru. Iako možda i nisu zaslužili da se nađu u drugoj fazi takmičenja, Orlovi su protiv favorizovanog Islanda došli do pobede, koja će im u velikoj meri poslužiti da temeljno analiziraju dosadašnji učinak u Hrvatskoj i izvuku značajne pouke.

Srpski rukometaši su baš protiv Islanda shvatili da mogu da odigraju ravnopravno i sa boljim selekcijama od sebe i da ta razlika u kvalitetu i nije previše velika. Takođe, pokazali smo da možemo da iskočimo iz našeg uštogljenog šablona, trome igreisključivo na bekove, i na momente zaigramo takozvani moderan rukomet. Protiv Islanđana smo igrali daleko raznovrsnije nego protiv Hrvatske i Švedske, davali smo golove i preko zaboravljenih krila, ponekad i iz brzog kontranapada, stavki bez kojeg se usadašnjem rukometu ne može doći do nekog ozbiljnijeg rezultata.

Dovoljno je samo izvući statističke parametre sa sinoćnog meča naše selekcije i uporediti ih sa onim iz prethodna dva, pa da situacija bude kristalno jasna. Orlovi su protiv Hrvatske dali samo jedan gol sa krila iz svega dva pokušaja, protiv Švedske su to učinili u četiri navrata iz osam pokušaja, dok su protiv Islanda dali čak osam pogodaka za krilnih pozicija iz ukupno 10 pokušaja. Dakle, više smo učinili u trećeoj utakmici nego u prve dve zajedno.

Takođe, odbrana koja je protiv Hrvatske i Švedske na momente delovala komično, uspela je da se odupre jednoj od fizički najjačih selekcija na turniru. GorostasneIslanđane sveli smo na svega 26 primljenih golova, nismo im dozvolili da se raspucaju sa devet metara, kao ni da daju previše golova iz kontranapada. Velike zasluge za uspon naše igre u odbrani idu i na račun sve boljeg Vladimira Cupare, koji je protiv Hrvatske imao svega četiri odbrane, potom protiv Švedske čak 16, a sinoć sasvim solidnih devet, od kojih su mnoge bile u ključnim trenucima. Učinak naše selekcije na velikim turnirima uvek je zavisio od golmana, pa je na Cupari pred početak turnira bio izuzetno veliki pritisak.

Slavlje u poslednjem kolu prve faze takmičenja na kraju nas je odvelo u Zagreb, a sasvim sigurno uticaće i da se potpuno izgubljeno samopouzdanje konačno vrati u redove selekcije koja je i pre turnira pogubila sve moguće prijateljske mečeve, ali je sada došla do slavlja koje će joj pomoći da vrati veru u sopstvene kvalitete.

Protiv Islanda se takođe videlo da igra naše selekcije ne zavisi samo od učinka fenomenalnog Petra Nenadića. Naš najbolji rukometaš bio je pod izuzetnom tenzijom u prve dve utakmice, preuzimao je gotovo svu odgovornost na sebe i doživeo veliko emotivno pražnjenje posle utakmice sa Švedskom. Cvetković je to prepoznao, pa je u vatru gurnuo Stefana Vujuća i supertalentovanog Milana Jovanovića, koji su zajedno postigli pet golova i pokazali da starni bekovi imaju adekvatne zamene na klupi i da ih treba koristiti znatno više. Odgovrnost je konačno preuzeo i Žarko Šešum, koji uzNenadića mora bude lider ovog tima. Bek nemačkog Gepingena postigao je pet golova protiv Islanda, od kojih je nekoliko bilo i sa 10 metara, što je poremetilo koncentraciju sjajnog Gustavsona. Krilni igrači Bogdan Radivojević i Nemanja Ilić sinoć su zajedno postigli devet golova, pa bi i njihova igra sada morala da krene uzlaznom putanjom.

U narednu fazu takmičenja nismo preneli nijedan bod, a o tome da li imamo šta da tražimo u drugoj fazi biće jasno već sutra protiv Norveške (18.15) u zagrebačkoj Areni. O tome koliko je kvalitetan naš naredni protivnik pokazuje i činjenica da je u derbiju grupe B poražen od Francuske u uzbudljivoj završnici sa samo golom razlike (32:31).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar