Како се у Српској дочекује Нова?!

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ ће дочекати Нову годину.  Ове цркве сутра, 14. јануара, односно 1. јануара по јулијанском календару, обиљежавају два велика хришћанска празника – Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.  У поноћ ће у православним храмовима бити служени молебани за успјешну и благословену Нову годину.
Многи градови у Републици Српској вечерас организују дочек православне Нове године на отвореном.

Република Српска 13.01.2018 | 09:33
Како се у Српској дочекује Нова?!
"Гарави сокак" у Источном Сарајеву

У општини Источно Ново Сарајево вечерас ће бити организован дочек православне Нове године на отвореном током којег ће наступити новосадска група "Гарави сокак".

Програм ће почети у 21.00 час, а од 22.00 часа посјетиоце ће забављати "Гарави сокак", најављено је из кабинета начелника општине, која је дочек организовала у оквиру манифестације "Зима у Источном Новом Сарајеву".

Посјетиоцима ће традиционално бити послужено бесплатно кувано вино, а биће организован и ватромет.

Организованог дочека на отвореном неће бити у другим општинама које су у саставу Источног Сарајева, као ни на Јахорини.

Као и ранијих година, већина хотела и угоститељских објеката на Јахорини припрема добру забаву за дочек православне Нове године, уз богату гастро и велнес понуду.

Смјештајни капацитети на Јахорини су поприлично попуњени, а хотел "Бистрица" за предстојеће празнике је попуњен око 80 одсто, рекла је Срни портпарол Олимпијског центра "Јахорина" Сања Ћеремиџић.

"Висина снијега износи 35 центиметара, па ће посјетиоци моћи да уживају и на стазама укупне дужине 35 километара, јер је комплетан вертикални транспорт у погону и доступан за скијаше. Овог викенда цијена полупансиона је 80 КМ по особи у двокреветној соби", навела је Ћеремиџићева.

Из Олимпијског центра "Јахорина" истичу да се спремају и за "Егзит" фестивал који ће на планини бити организиван у марту.

"Пилоти" у Вишеграду

На дочеку православне Нове године публику у Вишеграду вечерас ће забављати Кики Лесендрић и група "Пилоти".

Програм на Тргу Петра Првог Петровића Његоша у Андрићграду почиње од 22.00 часа, наступом локалног ди-џеја, а концерт групе "Пилоти" најављен је за 23.00 часа.

Тачно у поноћ ватромет ће обиљежити наступајућу Нову годину по јулијанском календару.

За све посјетиоце обезбијеђени су кувано вино и чај, а организатори концерта су општина Вишеград и Андрићград.

У Дервенти дочек на Тргу православља

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Дервента организоваће вечерас дочек православне Нове године на Тргу православља.

Дочек ће бити организован на платоу испред Саборног и спомен-храма Успења Пресвете Богородице.

Програм ће почети у 20.00 часова, а наступиће пјевачица народне музике Гордана Лазаревић.

У 23.30 часова биће служена молитва у храму, а у поноћ ће честитику окупљенима упутити начелник општине Дервента Милорад Симић.

У Теслићу и Станарима организован дочек

На трговима у Теслићу и Станарима вечерас ће бити организован дочек Православне нове године.

Православну нову годину Теслићани ће дочекати уз наступ групе "Регина" и "Рација бенд".

Дочек организује општинска Туристичка организација под покровитељством начелника општине.

На Градском тргу у Станарима пристуне ће уз кувано вино забављати локални бендови. Почетак програма планиран је у 21.00 час.

Покровитељ дочека је општина Станари.

Град Добој и општина Петрово не организују дочек ни Православне ни међународне Нове године.

У Модричи прослава код цркве у Вишњику

Дочек православне Нове године у Модричи биће организован у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у приградском насељу Вишњик.

Парох модрички Горан Пањков рекао је Срни да вечерашњи дочек православне Нове године, према јулијанском календару, организују парохије модричке и општина Модрича.

Он је навео да ће у 20.00 часова почети културни и забавни програм, у оквиру кога ће се представити културно-умјетничка друштва са подручја Модриче, Музичко друштво "Исидор Бајић", те аматерске музичке групе са подручја ове општине.

У поноћ ће бити организован ватромет, након којег ће свештенство служити молебан за наступајућу 2018. годину.

Православна Нова година зове се још Мали Божић или Млади Божић, а 14. јануара се обиљежава и празник Светог Василија, који се у многим породицама слави као крсна слава.

Дочек на отвореном у Чајничу

У Чајничу ће вечерас бити организован дочек православне Нове године на отвореном, а у програму ће учествовати локални умјетници.

Дочек ће бити организован на платоу испред Дома културе "Филип Вишњић", док ће се у Храму Успења Пресвете Богородице служити молебан и благодарење, саопштили су организатори - општина Чајниче и Црквена општина.

"Програм почиње у 21.00 час. За окупљене ће бити обезбијеђени роштиљ и вино, а у поноћ је планиран ватромет и обраћање начелника општине Горана Караџића", наведено је у саопштењу.

Култна група "Лајбах" у Новом Саду

Богат музички и забавни програм очекује вечерас Новосађане који одлуче да православну Нову годину дочекају на некој од 21 локације у граду.

Најатрактвнија је "понуда" Српског народног позоришта, гдје ће у великој сали од 23.00 часа наступити култна словеначка музичка група "Лајбах".

У малој сали Српског народног позоришта од 21.00 часова наступиће инструменталиста, композитор и пјевач грленог и византијског стила Слободан Тркуља.

Свјетску славу Тркуља је стекао са својим саставом "Балканополис" изводећи музику инспирисану традицијом, прије свега, Србије, а потом Балкана.

У позоришној сали Нафтне индустрије Србије вече духовне музике имаће Дивна Љубојевић.

Наступ регионалне поп-звијезде Калиопи предвиђен је у Позоришту младих, док ће џез умјетници Матија Дедић и Зоран Предин наступити и новосадској Синагоги.

На манифестацијама поводом дочека православне Нове године у Новом Саду наступиће још 150 умјетника различитих жанрова и умјетничких опредјељења.

Дочек православне Нове године организује Фондација 021, која учествује у припремама Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

(БН/Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Тачност и незнање

13.01.2018 09:14

Питање календара није теолошко већ техничко питање.Тренутно се користе у Свијету користе 3 календара(СТАРИ ЈУЛИАНСКИ-Руска,Српска,Грузијска православна црква,ГРЕГОРИЈАНСКИ-званични календар у Свијету и код католичке и протентантске цркве, МИЛАНКОВИЋЕВ-користе га Грчка,Кипарска,Бугарска и Румунска православна црква и НАСА- америчка свемирска агенција).Јулиански календар није тачан и касни 14 дана и има преступну годину и вечерас дочекујемо 7526 нову годину,Грегоријански није тачан јер касни један дан на 4 године.Једини ТАЧАН календар је МИЛАНКОВИЋЕВ календар који је реформисани јулиански календар и на 4000 година касни једну секунду.Српски научни великан МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ је овај календар урадио првенствено за потребе Православне Цркве.Православне Цркве су прихватиле овај календар на Васељенском сабору,али га још непримјењују(СПЦ из неразумних унуташњих разлога-краћи Петровдански пост те године и сукоба са краљем Александром Карађорђевићем и РПЦ због тога што су тада били на власти бољшевици који су држали Патријарха у затвору ).Да је памети у Свијету УН би на генералној скупштини требао усвојити Миланковићев календар као званични у Свијету,а све православне цркве да га примјењују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хризостом

13.01.2018 10:10

Не ударај у бозју силу, мали цовјеце

Name

цасанланка

13.01.2018 10:26

Дај цовјеце не млати бзв

Name

Баш Незнање

13.01.2018 11:30

Да садашњи Срби живе у Теслино вријеме бранили би Едисонову једносмјерну струју,а Теслу звали богохулником.Сада уз мобилне телефоне и комјутере који су настали на бази Теслиних и Пупинових открића у својој необразованости критикују дјело Милутина Миланковића који је реформу календара урадио на захтјев СПЦ за Васељенски Сабор.Миланковић је оснивач катедре за небеску механику на Универзитету у Београду и НАСА користи и његов календар и научне припципе у свом раду и једну звезду су назвали његовим именом.Да би Срби знали нешто о Миланковићу треба да РТС сними серију о његовом животу и научном раду па да сазнају оно што су у школи преспавали.

Name

доцек србске нове године

13.01.2018 10:17

уз пецено прасе и музику са драгим особама и уз пице весело друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

13.01.2018 10:52

Брате до ЗОРЕ !!!

Name

Синови Бардацхе

13.01.2018 10:32

У кругу поридице са Цецом,Гоци и Заре без пребијене паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Добој?

13.01.2018 10:51

У Добоју по обицају, ниста сто има везе са православљем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос Босњак

08.01.2019 20:35

немас појма

Name

Уједињење Српске Дрзаве ЦЦЦП.

13.01.2018 12:48

Свим Српским И Руским Дрзавама Срецна Нова Српска Година којаје Највазнија Дасеслави Напланети.Брацо Срби Грци И Руси Ујединитесе Зивело Српско-Руско Јединство.Среца И Бирицетна Српска Нова Година Невекове Векова Уједињени Забоље Сутра.Свим Православним Српско Руским Народима-Планете Многаја Љета Свизаједног Један Засве.Зивели Брацо Срби И Руси-Грци И И Срби Цариграда Којеје Турска Окупирала.Срецна 2018 Српаска Нова Година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анкалика

13.01.2018 14:36

Цуј нова година а 13 јануар. Или је једно или је друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2018 17:16

Питај Кинезе или муслимане!