Каталонци поразили владу у Мадриду

Смијењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон саопштио је да је шпанска држава поражена на пријевременим регоналним изборима у Каталонији и поздравио побједу "каталонске републике".

Свијет 22.12.2017 | 09:02
Каталонци поразили владу у Мадриду
Странке које се залажу за осамостаљење овог шпанског региона задржале су већину у новој скупштини.

Послије пребројавања скоро свих гласова, партије Заједно за Каталонију, Републиканска љевица Каталоније и Народно јединство на путу су да заједно освоје 70 мандата у парламенту од 135 мјеста.

"Ово је резултат који нико не може да оспори. Република Каталонија је побиједила. Шпанска држава је поражена. Рахој и његови савезници су изгубили", рекао је Пуџдемон у обраћању својим присталицама у Бриселу.

Шпански премијер Маријано Рахој надао се да ће избори допринијети стабилизовању политичке ситуације. Његова конзервативна Народна странка забиљежила је до сада најгори резултат у Каталонији и освојила само три мандата.

Појединачно најјача странка у новој скупштини, са 37 мандата, је Грађанска партија, која жели да аутономна Каталонија остане у саставу Шпаније, пренио је Би-Би-Си.

Лидер ове странке Ињес Аримадас рекла је да је њена странка побједник и да ће формирање коалиције бити тешко, али да ће она то покушати.

Одзив је био 80 одсто, што је рекорд за регионалне изборе.

Европска комисија саопштила је да њен став према Каталонији остаје исти, без обзира на изборне резултате. Ово тијело раније је саопштило да су дешавања у Каталонији унутрашња ствар Шпаније.

Влада Шпаније још није коментарисала изборе.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

22.12.2017 10:00

ЕЕЕЕТО ТИ САД! Па се јарачи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНГЕЛА

24.12.2017 11:35

Ајде среди ствари у Спанији и ЕУ . Само ако мозес ! Ако немозес позови Господина Курца. Млад цовек то мозе.

ОДГОВОРИТЕ