Katalonci porazili vladu u Madridu

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon saopštio je da je španska država poražena na prijevremenim regonalnim izborima u Kataloniji i pozdravio pobjedu "katalonske republike".

Svijet 22.12.2017 | 09:02
Katalonci porazili vladu u Madridu
Stranke koje se zalažu za osamostaljenje ovog španskog regiona zadržale su većinu u novoj skupštini.

Poslije prebrojavanja skoro svih glasova, partije Zajedno za Kataloniju, Republikanska ljevica Katalonije i Narodno jedinstvo na putu su da zajedno osvoje 70 mandata u parlamentu od 135 mjesta.

"Ovo je rezultat koji niko ne može da ospori. Republika Katalonija je pobijedila. Španska država je poražena. Rahoj i njegovi saveznici su izgubili", rekao je Pudždemon u obraćanju svojim pristalicama u Briselu.

Španski premijer Marijano Rahoj nadao se da će izbori doprinijeti stabilizovanju političke situacije. NJegova konzervativna Narodna stranka zabilježila je do sada najgori rezultat u Kataloniji i osvojila samo tri mandata.

Pojedinačno najjača stranka u novoj skupštini, sa 37 mandata, je Građanska partija, koja želi da autonomna Katalonija ostane u sastavu Španije, prenio je Bi-Bi-Si.

Lider ove stranke Injes Arimadas rekla je da je njena stranka pobjednik i da će formiranje koalicije biti teško, ali da će ona to pokušati.

Odziv je bio 80 odsto, što je rekord za regionalne izbore.

Evropska komisija saopštila je da njen stav prema Kataloniji ostaje isti, bez obzira na izborne rezultate. Ovo tijelo ranije je saopštilo da su dešavanja u Kataloniji unutrašnja stvar Španije.

Vlada Španije još nije komentarisala izbore.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re

22.12.2017 10:00

EEEETO TI SAD! Pa se jarači...

ODGOVORITE
Name

ANGELA

24.12.2017 11:35

Ajde sredi stvari u Spaniji i EU . Samo ako mozes ! Ako nemozes pozovi Gospodina Kurca. Mlad covek to moze.

ODGOVORITE