Скраћено вријеме за расправу у ПД

У Представничком дому ПС БиХ почела је расправа о захтјеву Дома народа за разматрање по хитном поступку сета закона о акцизама. Предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто прије почетка расправе о сету закона о акцизама расправе је самоинцијативно ограничила на пет минута, умјесто пословником предвиђених 10 минута,  


Република Српска 14.12.2017 | 20:51
Скраћено вријеме за расправу у ПД
Посланик НДП-а Момчило Новаковић затражио је одговор да ли су и замјеници Борјане Кришто, како је прописано Пословником, дали сагласност на ограничавање расправа, истичући да предсједавајући нема право то урадити самостално. Услиједила је реакција посланика, а замјеник предсједавајуће Младен Босић је рекао да није било консултација о скраћивању процедура.

Он је додао да постоји непоштовање међу члановима Колегијума, наводећи као примјер и то да му Кришто није дала ријеч приликом расправе о дневном реду.

"Такав однос нисам очекивао јер је парламент мјесто гдје се прича, гдје треба да се размијене ставови, али ово што смо вечерас видјели је политичко насиље међу људима који треба да сарађују", рекао је Босић.

Он је додао да се оваква питања рјешавају минимумом консензуса.

"Ово је важна ствар која ће оставити посљедице на односе у парламенту", закључио је Босић.

У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, како јавља Срна, још увијек је пауза, које се ријеђају једна за другом. У једној од тих пауза засједала је и Комисија за финансије на којој су б,или посланици које не подршавају сет закона о акцизама, а одвијале су се и занимљиве консултације посалника СДА, СНСД-а и ХДЗ-а са предсједавајућом Представничког дома Борјаном Кришто.

Комисија која има већину за обарање закона дала је негативно мишљење да се закони о акцизама разматрају по скраћеном поступку, како је то првобитно Представничком дому упутио Савјет министара.

У раду Комисије учествовали су посланици СДС-а, ДФ-а, А-СДА и Независни блок.

Сједницу Комисије сазвао је замјеник предсједавајућег Салко Соколовић, јер  то није хтио учинити предсједавајући Предраг Кожул из ХДЗ-а .

Хаос на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ је настао када је без изјашњавања посланика о тачкама дневног реда то самоинцијативно урадила предсједавајућа Борјана Кришто (ХДЗ) уз подршку замјеника Шефика Џаферовића (СДА) која је само прогласила усвојеним дневни ред.

То је изазвало опште негодовање у скупштинској сали, јер је већин посланика то назвала насиљем у Представничком дому ПС БиХ.

Цијела процедура око усвајања дневног реда и кршења пословника о раду је у циљу обезбјеђења да се на дневном реду по хитном поступку уцвоји сет закона о акцизама, који су гласовима СНСД-а, ХДЗ-а , СДА и СББ-а усвојени у Дому народа.

Спорно питање ове сједнице је предложени сет закона о акцизама.

Ради се о петој верзији закона о акцизама, на чијем доношењу инсистирају владе РС и ФБиХ, као и међународна заједница.

Повећање акциза за 0.15, односно за 0,18 КМ када се дода ПДВ је потребан за нови аранжман с ММФ-ом.

До сада закон о повећању акциза на гориво није имао потребну скупштинску већину у Представничком дому ПС БиХ.

У Дому народа БиХ ово законско рјешење подржали су посланици СДА, СББ. ХДЗ и СНСД, који ће и у Представничком дому дати свој глас за повећање акциза.

Према неким тврдњама претходних дана су вршени додатни притисци на посланике у циљу обезбјеђивања скупштинске већине за усвајање сета закона о акцизама.

Економски стручњаци и јавност је против нових намета, којима ће се оптеретити грађани РС и Федерације БиХ.

Најактивнији у лобирању да акцизе буду усвојене је шеф делегације ЕК у БиХ Ларс Вигемарк, који отворено позива да се у БиХ уведу додатни намети, јер би наводно то отворило веће шансе за стране инвестиције и отварање радних мјеста.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

легија

14.12.2017 19:57

Ова караконџула хоће опет отпремнину од Џаферовића.Сад им Шефик ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

14.12.2017 22:17

Значи кад је за кеш онда се воли "злочинац Шефик"!

Name

Зоол

14.12.2017 19:59

Бувља пијаца им није равна.Дрз'недај повуци потегни.Како купити јос који глас да се то навуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корисница

14.12.2017 20:10

сокантно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужас

14.12.2017 20:47

Овдје само СДС мисли мало и на народ остале боли к...

Name

рекреативац

14.12.2017 21:24

Ста це нам гориво? НА ИЗБОРЕ ПРОСЕТАТИ, У ЗДРАВОМ ТИЈЕЛУ ЗДРАВ ДУХ.. Од гласацке премије купите бицикл! Умјесто аутопутева градити бициклистицке стазе и сеталиста

Name

Алф

14.12.2017 20:17

Фахрудин радинцуц када је гласао за акцизе заоецатио је своју полтицку судбину.сбб иде на политицко снетљисте само због акциза

ОДГОВОРИТЕ
Name

цевапмајстор

14.12.2017 20:26

Има ли Вигија са великом платом са колацима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

14.12.2017 20:27

ЈЕЛ ОВО КЛОСАРАЦ СА СЕФИКОМ,АУ НИСТА НОВО,срам вас било,хоцете СИРОТИЊЕ ПАРЕ,,,,,ИЗДАЈНИЦИ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.12.2017 20:35

ОВА МАЈКИЋКА ДА ВОДИ ПОЛИТИКУ.ОНА КОШАРАЦ И МАРКОВИЋКА ТЕШКИ ТРИСТА КИЛА НЕМОГУ СТАТИ НА ЕКРАН КОЛИКО СЕ СИКИРАЈУ ЗА РС,НАРОДЕ ДА ЛИ СТЕ БЕЗ ОЧИЈУ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивица и Марица

14.12.2017 20:42

Хоцемо умјесто акциза цоколаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

14.12.2017 21:58

Ко су сад ИЗДАЈНИЦИ Милораде Додице,СНСД који је у талу са ХДЗом и СДА да газите и понизавате овај Народ који треба да врати оно сте сте Ви процердали или СДС,НДП и ПДП који се боре против намета за Народ.Састанците са ХДЗом који је нанијео доста зла српском Народу ,а СзП називате ИЗДАЈНИЦИМА.Нека Вас Бог казни и стигне свака клетва овог напаценог српског Народа којима сте гори од било ког дусмана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тулумба и туфахија

16.12.2017 00:13

А измедју пауза сампитаааааа...И на крају за народ једно велико гоооо*нооооо

ОДГОВОРИТЕ