Skraćeno vrijeme za raspravu u PD

U Predstavničkom domu PS BiH počela je rasprava o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o akcizama. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto prije početka rasprave o setu zakona o akcizama rasprave je samoincijativno ograničila na pet minuta, umjesto poslovnikom predviđenih 10 minuta,  


Republika Srpska 14.12.2017 | 20:51
Skraćeno vrijeme za raspravu u PD
Poslanik NDP-a Momčilo Novaković zatražio je odgovor da li su i zamjenici Borjane Krišto, kako je propisano Poslovnikom, dali saglasnost na ograničavanje rasprava, ističući da predsjedavajući nema pravo to uraditi samostalno. Uslijedila je reakcija poslanika, a zamjenik predsjedavajuće Mladen Bosić je rekao da nije bilo konsultacija o skraćivanju procedura.

On je dodao da postoji nepoštovanje među članovima Kolegijuma, navodeći kao primjer i to da mu Krišto nije dala riječ prilikom rasprave o dnevnom redu.

"Takav odnos nisam očekivao jer je parlament mjesto gdje se priča, gdje treba da se razmijene stavovi, ali ovo što smo večeras vidjeli je političko nasilje među ljudima koji treba da sarađuju", rekao je Bosić.

On je dodao da se ovakva pitanja rješavaju minimumom konsenzusa.

"Ovo je važna stvar koja će ostaviti posljedice na odnose u parlamentu", zaključio je Bosić.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kako javlja Srna, još uvijek je pauza, koje se rijeđaju jedna za drugom. U jednoj od tih pauza zasjedala je i Komisija za finansije na kojoj su b,ili poslanici koje ne podršavaju set zakona o akcizama, a odvijale su se i zanimljive konsultacije posalnika SDA, SNSD-a i HDZ-a sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Borjanom Krišto.

Komisija koja ima većinu za obaranje zakona dala je negativno mišljenje da se zakoni o akcizama razmatraju po skraćenom postupku, kako je to prvobitno Predstavničkom domu uputio Savjet ministara.

U radu Komisije učestvovali su poslanici SDS-a, DF-a, A-SDA i Nezavisni blok.

Sjednicu Komisije sazvao je zamjenik predsjedavajućeg Salko Sokolović, jer  to nije htio učiniti predsjedavajući Predrag Kožul iz HDZ-a .

Haos na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je nastao kada je bez izjašnjavanja poslanika o tačkama dnevnog reda to samoincijativno uradila predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) uz podršku zamjenika Šefika Džaferovića (SDA) koja je samo proglasila usvojenim dnevni red.

To je izazvalo opšte negodovanje u skupštinskoj sali, jer je većin poslanika to nazvala nasiljem u Predstavničkom domu PS BiH.

Cijela procedura oko usvajanja dnevnog reda i kršenja poslovnika o radu je u cilju obezbjeđenja da se na dnevnom redu po hitnom postupku ucvoji set zakona o akcizama, koji su glasovima SNSD-a, HDZ-a , SDA i SBB-a usvojeni u Domu naroda.

Sporno pitanje ove sjednice je predloženi set zakona o akcizama.

Radi se o petoj verziji zakona o akcizama, na čijem donošenju insistiraju vlade RS i FBiH, kao i međunarodna zajednica.

Povećanje akciza za 0.15, odnosno za 0,18 KM kada se doda PDV je potreban za novi aranžman s MMF-om.

Do sada zakon o povećanju akciza na gorivo nije imao potrebnu skupštinsku većinu u Predstavničkom domu PS BiH.

U Domu naroda BiH ovo zakonsko rješenje podržali su poslanici SDA, SBB. HDZ i SNSD, koji će i u Predstavničkom domu dati svoj glas za povećanje akciza.

Prema nekim tvrdnjama prethodnih dana su vršeni dodatni pritisci na poslanike u cilju obezbjeđivanja skupštinske većine za usvajanje seta zakona o akcizama.

Ekonomski stručnjaci i javnost je protiv novih nameta, kojima će se opteretiti građani RS i Federacije BiH.

Najaktivniji u lobiranju da akcize budu usvojene je šef delegacije EK u BiH Lars Vigemark, koji otvoreno poziva da se u BiH uvedu dodatni nameti, jer bi navodno to otvorilo veće šanse za strane investicije i otvaranje radnih mjesta.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

legija

14.12.2017 19:57

Ova karakondžula hoće opet otpremninu od Džaferovića.Sad im Šefik valja.

ODGOVORITE
Name

dnk

14.12.2017 22:17

Znači kad je za keš onda se voli "zločinac Šefik"!

Name

Zool

14.12.2017 19:59

Buvlja pijaca im nije ravna.Drz'nedaj povuci potegni.Kako kupiti jos koji glas da se to navuce.

ODGOVORITE
Name

Korisnica

14.12.2017 20:10

sokantno

ODGOVORITE
Name

Užas

14.12.2017 20:47

Ovdje samo SDS misli malo i na narod ostale boli k...

Name

rekreativac

14.12.2017 21:24

Sta ce nam gorivo? NA IZBORE PROSETATI, U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH.. Od glasacke premije kupite bicikl! Umjesto autoputeva graditi biciklisticke staze i setalista

Name

Alf

14.12.2017 20:17

Fahrudin radincuc kada je glasao za akcize zaoecatio je svoju polticku sudbinu.sbb ide na politicko snetljiste samo zbog akciza

ODGOVORITE
Name

cevapmajstor

14.12.2017 20:26

Ima li Vigija sa velikom platom sa kolacima?

ODGOVORITE
Name

igor

14.12.2017 20:27

JEL OVO KLOSARAC SA SEFIKOM,AU NISTA NOVO,sram vas bilo,hocete SIROTINJE PARE,,,,,IZDAJNICI,

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.12.2017 20:35

OVA MAJKIĆKA DA VODI POLITIKU.ONA KOŠARAC I MARKOVIĆKA TEŠKI TRISTA KILA NEMOGU STATI NA EKRAN KOLIKO SE SIKIRAJU ZA RS,NARODE DA LI STE BEZ OČIJU.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Ivica i Marica

14.12.2017 20:42

Hocemo umjesto akciza cokolade.

ODGOVORITE
Name

Zoki

14.12.2017 21:58

Ko su sad IZDAJNICI Milorade Dodice,SNSD koji je u talu sa HDZom i SDA da gazite i ponizavate ovaj Narod koji treba da vrati ono ste ste Vi procerdali ili SDS,NDP i PDP koji se bore protiv nameta za Narod.Sastancite sa HDZom koji je nanijeo dosta zla srpskom Narodu ,a SzP nazivate IZDAJNICIMA.Neka Vas Bog kazni i stigne svaka kletva ovog napacenog srpskog Naroda kojima ste gori od bilo kog dusmana.

ODGOVORITE
Name

Tulumba i tufahija

16.12.2017 00:13

A izmedju pauza sampitaaaaaa...I na kraju za narod jedno veliko goooo*nooooo

ODGOVORITE