Шешељ не жели на жалбени претрес

Лидер СРС Војислав Шешељ поновио је да неће присуствовати жалбеном претресу који у Хашком трибуналу почиње у 13 сати, нити га "трибунал више интересује".

Србија 13.12.2017 | 09:57
Шешељ не жели на жалбени претрес
"Мене више Хашки трибунал не интересује. Ја добровољно никад нећу отићи. Ако ме буду тражили онда је на власти да ме испоручују или не испоручују. Могу ме испоручити само везаног у кавезу", рекао је Шешељ за ТВ Пинк.

Поновио је да је одбио да оде у Хаг, а одбио је и да у претресу учествује путем видео-линка.

"Нећу ја то ни гледати. Немам времена. Уопште ме не интересује. Пресуду ће ми послати поштом и друго ме ништа не интересује", рекао је Шешељ.

Према његовим ријечима, Трибунал данас може да потврди његову ослобађајућу пресуду или да је обори, али не може да је преиначи већ би поступак морао да се води испочетка.

"Да би пресуда пала тужилац мора да докаже да је дошло до кршење права или да је погрешно утврђено чињенично стање, а он то не може да докаже", рекао је Шешељ.

Он је поновио и да је погажено његово право на суђење у разумном року, као и да су му кршена многа друга права.

Шешеља ће по службеној дужности заступати бранилац која је именован како би се обезбиједило да његова процедурална права буду поштована, али не смије да се мијеша у суштину процеса.

Додао је и да ослобађајућа пресуда не може да промијени његово негативно мишљење о Трибуналу који је, како је навео, осудио пуно невиних људи.

Претресно вијеће ИИИ Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) је 31. марта 2016. Шешеља ослободило кривице по свих девет тачака Оптужнице којом су му стављани на терет злочини против човјечности и кршења закона или обичаја ратовања.

Оптужницом се наводи да је Шешељ, између осталог, починио ове злочине укључујући и кроз учешће у удруженом злочиначком подухвату који је имао за циљ присилно уклањање већине несрпског становништва из дијелова Хрватске, Босне и Херцеговине и Војводине у Србији.

Тужилаштво је 2. маја 2016. године Механизму поднијело своју најаву жалбе на Пресуду Претресног вијећа МКСЈ. У складу са чланом 2(2) Прелазних одредби Механизам је надлежан за жалбене поступке проистекле из предмета водјених пред МКСЈ за које је најава жалбе поднесена 1. јула 2013. или након тог датума.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајисник

13.12.2017 09:07

Срби су уклоњени из Хрватске, и то са територија у која су би апсолутна вецина, а некаквог Сесеља, предсједника партије која никад није била на власти оптузују за етницко цисцење Хрвата из те Хрватске. и дрзе га и Хагу висе оф 10 година. Сви они који су из Хрватске оцистили Србе, унистили им сви имовину,, нису одговарали за то. Село одакле ми је покојни отац, налази се у западној Босни, непосредно уз границу са Хрватском. Кад смо издани, 1995-те, хрватске трупе су усле у БиХ, све у тим тамо селима попалили, а на зидовима написали о којим се постројбама ради. Вецином су из Задра и Сплита. И ником ниста. За све то и странци знају. Масала и за њихово поање права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

13.12.2017 11:55

НЕ ЗЕЛИ АЛ МОРАЦЕ КО ГА ПИТА

ОДГОВОРИТЕ