Засједа Колегиј: Очекују се акцизе

Данас ће бити одржана сједница проширеног колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, који би требало ове седмице да заврши 53. сједницу, започету још у октобру, те одржи још двије нове сједнице, при чему се очекује да ће у дневни ред једне од њих бити уврштен и модификовани сет закона о акцизама.

Босна и Херцеговина 13.12.2017 | 08:12
Засједа Колегиј: Очекују се акцизе
Након данашње сједнице колегијума, требало би да буде познат коначан дневни ред 54. сједнице, заказане за четвртак, 14. децембра, те 55. сједнице, чије је одржавање предвиђено за петак, 15. децембра.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 7. децембра у оба читања сет закона о акцизама - приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о уплати на јединствени рачун, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Модификовани приједлог с пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара.

Кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на био-горива и био-течности, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, а прикупљена средства ће искључиво бити кориштена за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Дом народа одлучио је да овај сет закона упути Представничком дому на усвајање по хитном поступку, што подразумијева да се о њима неће изјашњавати надлежне комисије, нити је могуће предлагање амандмана.

Према дневном реду 53. сједнице, преостало је да се обави расправа о декларацији о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, чији је предлагач Младен Босић из СДС-а, те тачкама у вези са давањем сагласности за ратификацију више споразума и уговора чиме ће бити исцрпљен дневни ред 53. сједнице Представничког дома.

Међу тачкама у вези са давањем сагласности за ратификацију налази се и амандман на уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" за пројекат ауто-пута Бањалука-Добој.

Након окончања расправе о преосталим тачкама дневног реда 53. сједнице, посланици ће гласати о овим те тачкама размотреним 25. октобра, када је започета сједница, и на наставку, 29. новембра, када је сједница прекинута јер су је послије изрицања пресуде Хашког трибунала шесторици лидера Херцег-Босне напустили хрватски посланици.

Послије завршетка ове сједнице, Представнички дом требало би да одржи сједницу на чијем је дневном реду захтјев Дома народа за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку, који је сачинио Хрватски народни сабор, а који је Дом народа усвојио почетком маја на приједлог хрватских делегата у овом дому.

Представнички дом требало би да разматра и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара, којим се жели обезбиједити да право на полицијски додатак који имају полицијски службеници Граничне полиције БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ добију и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Међу тачкама дневног реда је и Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, у чији је предлагач Савјет министара, а којим се предвиђа увођење накнада за одвојени живот и трошкове смјештаја у току рада, те за превоз на посао и са посла за судије, тужиоце и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ.

Наставак 53. сједнице заказан је за четвртак, 14. децембра, у 10.00 часова.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

протекторат

13.12.2017 07:24

Па сто се дзаба прегласавате? Оцјените ситуацију демократски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тип топ

13.12.2017 07:34

Савез за промјене неце гласати за те акцизе. Неце ни Демократска фронта из Федерације. Они це добити следеце изборе, у октобру 2018-те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

13.12.2017 08:55

Сатанисти, окултисти наредили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

један

13.12.2017 08:57

Рука му се до лакта осушила ко гласа за те намете

ОДГОВОРИТЕ