Zasjeda Kolegij: Očekuju se akcize

Danas će biti održana sjednica proširenog kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji bi trebalo ove sedmice da završi 53. sjednicu, započetu još u oktobru, te održi još dvije nove sjednice, pri čemu se očekuje da će u dnevni red jedne od njih biti uvršten i modifikovani set zakona o akcizama.

Bosna i Hercegovina 13.12.2017 | 08:12
Zasjeda Kolegij: Očekuju se akcize
Nakon današnje sjednice kolegijuma, trebalo bi da bude poznat konačan dnevni red 54. sjednice, zakazane za četvrtak, 14. decembra, te 55. sjednice, čije je održavanje predviđeno za petak, 15. decembra.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 7. decembra u oba čitanja set zakona o akcizama - prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Modifikovani prijedlog s pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara.

Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, a prikupljena sredstva će isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Dom naroda odlučio je da ovaj set zakona uputi Predstavničkom domu na usvajanje po hitnom postupku, što podrazumijeva da se o njima neće izjašnjavati nadležne komisije, niti je moguće predlaganje amandmana.

Prema dnevnom redu 53. sjednice, preostalo je da se obavi rasprava o deklaraciji o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić iz SDS-a, te tačkama u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma i ugovora čime će biti iscrpljen dnevni red 53. sjednice Predstavničkog doma.

Među tačkama u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju nalazi se i amandman na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" za projekat auto-puta Banjaluka-Doboj.

Nakon okončanja rasprave o preostalim tačkama dnevnog reda 53. sjednice, poslanici će glasati o ovim te tačkama razmotrenim 25. oktobra, kada je započeta sjednica, i na nastavku, 29. novembra, kada je sjednica prekinuta jer su je poslije izricanja presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne napustili hrvatski poslanici.

Poslije završetka ove sjednice, Predstavnički dom trebalo bi da održi sjednicu na čijem je dnevnom redu zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor, a koji je Dom naroda usvojio početkom maja na prijedlog hrvatskih delegata u ovom domu.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, kojim se želi obezbijediti da pravo na policijski dodatak koji imaju policijski službenici Granične policije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH dobiju i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Među tačkama dnevnog reda je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, u čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se predviđa uvođenje naknada za odvojeni život i troškove smještaja u toku rada, te za prevoz na posao i sa posla za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Nastavak 53. sjednice zakazan je za četvrtak, 14. decembra, u 10.00 časova.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

protektorat

13.12.2017 07:24

Pa sto se dzaba preglasavate? Ocjenite situaciju demokratski.

ODGOVORITE
Name

Tip top

13.12.2017 07:34

Savez za promjene nece glasati za te akcize. Nece ni Demokratska fronta iz Federacije. Oni ce dobiti sledece izbore, u oktobru 2018-te.

ODGOVORITE
Name

Piksi

13.12.2017 08:55

Satanisti, okultisti naredili...

ODGOVORITE
Name

jedan

13.12.2017 08:57

Ruka mu se do lakta osušila ko glasa za te namete

ODGOVORITE